Zuffa LLC spant rechtszaak aan tegen de staat New York

1
538

In de Amerikaanse staat New York is het houden van live MMA gevechten en aanverwante activiteiten sinds februari 1997 verboden. Ondanks het lobbyen van de UFC om de wet te schrappen is het de organisatie nog niet gelukt. En ja, wat moet je dan als je steeds verder wilt uitbreiden en al een 7-jarig contract voor uitzendingen op netwerk TV hebt? Inderdaad, je klaagt de staat New York aan.

Zuffa LLC, de eigenaar van de UFC, heeft dinsdag een aanklacht ingediend tegen New York procureur-generaal Eric Sanderson en Manhattan district procureur Cyrus Vance Jr. Volgens Zuffa is het verbod op MMA in strijd met het eerste amendement van de grondwet.

In de aanklacht stelt Zuffa dat het verbod inbreuk maakt op de rechten van vechters die als professionelen in het openbaar hun vaardigheden willen vertonen voor een live publiek. De aanklacht vergelijkt de UFC met ballet of theater, wijzend op o.a. de traditionele technieken en bewegingen.

De advocaat die Zuffa bijstaat, tevens professor staatsrecht aan de Universiteit van New York heeft vaak over de grondwettelijkheid van wetten geprocedeerd. Naar eigen zeggen worden er weinig klachten toegewezen op deze grond. Toch denkt hij dat hij hier een sterke zaak heeft:

This is the strongest case for it I’ve ever seen. They banned the sport in part because it’s not safe. The data shows, and we’ve consulted with leading experts, that MMA is as safe or safer than lots of other sports. Including, and especially, boxing – but also football and ice hockey. It turns out the most dangerous thing you can do is be a flier in cheerleading. On safety grounds it really makes no sense. Besides, if safety is the issue, why are amateur matches completely legal? The only people not allowed to do it on safety grounds are professionals in front of a large audience.

De Amerikaanse rechter zal nu voor het eerst de vraag moeten beantwoorden of atleten een beroep kunnen doen op het eerste amendement om in actie gezien te mogen worden. De meer dan 100 pagina’s tellende aanklacht is in zijn volledigheid hier te vinden.