Zuffa koopt Strikeforce: Goed of slecht?

8
470

Als je het afgelopen weekend hebt doorgebracht in een grot, in Libië of in een waas van alcohol en drugs heb je het misschien nog niet gehoord. Zuffa, het moederbedrijf van de UFC, heeft Strikeforce gekocht. Dana White en consorten versterken hiermee hun positie als de #1 vechtsport organisatie van de wereld. Wat betekent dit voor ons, de fans?

De voordelen:

-Geen concurrentie tussen de UFC en Strikeforce betekent een betere spreiding van de evenementen. Dana White heeft al een aantal keer gezegd dat het zijn doel is om elk weekend een evenement neer te zetten. Dat zou dus betekenen dat de UFC 52 evenementen per jaar moet organiseren. Een doelstelling die nu een stuk dichterbij komt.

-Superfights! Overeem vs. Velasquez, Nick Diaz vs. GSP, Gilbert Melendez vs. Frankie Edgar, Dan Henderson vs. Shogun Rua en Ronaldo Souza vs. Anderson Silva zijn stuk voor stuk gevechten die iedereen wel wil zien. Diaz claimt al jaren dat hij GSP kan verslaan en Overeem wordt door veel mensen als de beste heavyweight van de wereld gezien. Laat ze het dan maar bewijzen!

-Of je Dana White nou mag of niet, je kan niet ontkennen dat zijn manier van marketing briljant is. Toen hij samen met Frank en Lorenzo Fertitta de UFC kocht was het een “No rules cagefighting” organisatie. Je ging vroeger naar de UFC als je gewelddadig entertainment wilde zien. Tegenwoordig is MMA een volwaardige sport waar het draait om de sportieve prestaties en niet om de hoeveelheid bloed die vloeit. Dankzij White staat het MMA op het punt een mainstream sport te worden en dat kan alleen maar goed zijn.

De nadelen:

-Monopolieposities zijn altijd klote. In welke markt dan ook. Als de UFC alle touwtjes in handen heeft in de MMA wereld hebben ze te veel macht. Kritische journalist? Jij komt er niet meer in! Vechter met een grote mond? Rot maar op! Natuurlijk zal het niet zo snel lopen, maar het is niet moeilijk om Dana White in de rol van strenge dictator te zien.

-Een sterke concurrent dwingt je om altijd je best te doen. Zonder directe tegenstander kan de UFC gaan slacken. Gelukkig leunt de UFC zwaar op de fans. Zo gauw die gaan morren hebben ze een probleem. Ik verwacht dus niet dat het zo ver zal komen.

-De zogenaamde “Free Agents” zijn passé. Vechters als Dan Henderson, Alistair Overeem en Jake Shields vochten voor de organisatie die ze het meeste geld bood. Dat is nu afgelopen. Denk je echt dat Strikeforce nu nog op zal gaan bieden tegen de UFC? Bellator is niet kapitaalkrachtig genoeg, om over de Japanse organisaties nog maar niet te spreken. De UFC betaalt haar atleten niet slecht, maar er is nu geen andere partij meer die de prijs van een vechter op kan drijven. Niet dat de fans hier iets van zullen merken…

Conclusie:

Er zitten voor- en nadelen aan deze transactie en de toekomst zal uitwijzen hoe dit zich zal ontvouwen. Persoonlijk ben ik altijd voor de positieve benadering, dus totdat het tegendeel bewezen is ben ik blij. Alistair Overeem en Cain Velasquez in dezelfde organisatie? Dat is toch de natte droom van elke MMA liefhebber!

Comments:

Ik merkte dat er redelijk wat anti UFC comments geplaatst werden nadat dit nieuws naar buiten kwam. Waarom wordt er gehaat op de UFC? Laat het weten in de comments!

8 COMMENTS

 1. Die superfights gaan de komende 2 jaar nog niet komen hoor. Zoals iemand al ergens zei; zolang SF bij Showtime zit, zal Zuffa/UFC niet teveel gaan veranderen bij SF. Wat daarna gebeurd gaan we nog wel zien.

  Ik denk dat SF gewoon opgeslokt moet worden door de UFC, anders krijg je teveel ranking in organisaties. Dan wordt SF gewoon een 2e rangs organisatie waar de mensen die UFC niet waardig zijn zitten.

  Maar laten we alsjeblieft nog even bij de voordelen vermelden dat we die smerige Frank Sjemrok en die vage andere 2 commentatoren én die loze ringspeaker nu kunnen dumpen! 🙂

  En niet UFC haten, das nergens voor nodig.

 2. Ik moet het eerst nog maar eens zien dat Strikeforce blijft in de toekomst. Ik vind strikeforce de laatste maanden een stuk leuker dan UFC, Waarom is moeilijk uit te leggen maar het lijkt alsof Strikeforce losser en relaxer is en dat de vechters in de UFC een te grote prestatiedwang toegelegd krijgen, dit heeft ertoe geleid dat er bij UFC terughoudender wordt gevochten dan Strikeforce waar veel meer ko`s te zien zijn. Volgens mij is mr. white helemaal niet aardig, zie maar wie er allemaal ontslagen zijn, het is ook duidelijk dat het vaak persoonlijke kwesties zijn. Bovendien worden sommige vechters vaak voorgetrokken in de ufc. Ik ben absoluut geen UFC hater want ik kijk er nog graag naar maar ik kijk meer uit naar een strikeforce event. ik hoop dus daarom niet dat sf gewoon een ufc kloon wordt of helemaal verbannen wordt.

 3. Ik hoor wel vaker mensen zeggen dat SF leukere fights heeft die een hogere entertainment value hebben. Maar als dat gebaseerd wordt op KO’s, dan kun je misschien beter naar een amateur promotie gaan kijken. In een organisatie waar veel KO’s vallen, is het verschil in klasse vaak te groot.
  Veel slechte fights eindigen in een KO. Daarmee bedoel ik niet dat alle KO partijen slecht zijn, juist niet.

  Wel ben ik het eens dat UFC een grotere prestatiedwang schijnt te hebben. Als in elke contract staat dat de UFC het recht heeft je te droppen na een loss, tja, dat vecht niet cool. Anderzijds, check Daley’s fight. Geheel terecht dat hij direct ontslagen werd daarna.

 4. Ik vind dit echt supernieuws, ik kon niet stoppen met grijnzen toen ik het interview met Dana zag. Ik denk dat de goeie fighters zodra ze hun contract hebben uitgediend bij Strikeforce verhuizen naar de UFC. Strikeforce houd zijn contract met Showtime en UFC ontleend zijn leuke maar niet top vechters(Denk aan mannen als Guida) naar Strikeforce. Zo kan Strikeforce als een leuk visitekaartje voor de PPV’s van de UFC fungeren.

  Ik hoop ook inderdaad dat ze die ringspeaker eruit gooien, vreselijke man. En misschien een commentator dream team. Joe Rogan Mauro Ranallo en laat ze dan aub Bas Rutten erbij trekken, beter word het niet!