Wie is de MMA-liefhebber?

5
1662

Het huidige imago in Nederland van de snelst groeiende sport van dit moment is niet altijd even positief, terwijl uit onderzoek blijkt dat MMA liefhebbers de sport uitdagend, respectvol en gedisciplineerd vinden.

MMAplanet doet onderzoek naar het imago van MMA en probeert deze te verbeteren. Afgelopen twee weken is er een enquête afgenomen onder 400 respondenten. De enquête was bedoeld om te kijken wie de huidige MMA liefhebber is en natuurlijk delen we graag onze resultaten.

De MMA liefhebber
Vooral mannen kijken graag naar de sport. 99% van alle respondenten is man. De leeftijd varieert van 14 tot 64 jaar en grootste bereik is van 18 tot 30 jaar.

MMA liefhebbers zijn middelbaar tot hoog opgeleid, MBO: 26%, HBO: 41%, WO: 12%. Bijna een kwart van de doelgroep is student. Opvallend is dat de branches ‘gezondheidszorg’ en ‘overheid, defensie en justitie’ goed zijn vertegenwoordigt. Tussen haakjes staat het aantal keer dat de categorie genoemd is.


Sport
Het grootste deel van de respondenten (93%) beoefent een sport, waarvan het bij 81% een vechtsport betreft. Niet geheel onverwacht waarderen 96% van de respondenten vechtsport goed tot zeer goed. Vechtgala’s worden soms (50%) bezocht, 33% bezoekt vechtgala’s regelmatig tot vaak en een klein deel (16%) gaat niet naar vechtgala’s.

MMA en imago
Volgens de liefhebbers is MMA respectvol, tactisch en gedisciplineerd. Uit een eerder kwalitatief onderzoek onder leken bleek dat de respondenten de sport “te” bruut, crimineel en onaantrekkelijk vinden. Tevens denken ze dat de sport geen regels kent. We kunnen dus stellen dat ze fout zijn geïnformeerd. Informatie over MMA is echter wel beschikbaar volgens de liefhebber, want 66% vindt dat er voldoende tot veel informatie is te vinden en maar 13% vind dat er te weinig informatie beschikbaar is.

Favoriete vechter
We konden het niet laten om er nog een vraag bij te stoppen die niet echt van belang is, maar wel leuk om te weten. Wie is je favoriete vechter? Dit is de top 10 geworden.


De waarden zijn het aantal keer dat de vechter genoemd is.

5 COMMENTS

  1. Leuke resultaten, weinig verrassend echter. Het is grotendeels door MMA beoefenaars ingevuld, de buitenstaanders zijn kennelijk niet voldoende bereikt. Wat op zich best jammer is. Maarja, als je er niks mee hebt, vul je het ook niet in kennelijk.

  2. Niet zo heel veel nieuws inderdaad. Ik vind het opvallend dat Shogun zo hoog staat. Waarschijnlijk is hij nog heel populair onder de oud volgers van Pride.

    Voor de rest, moet je Hari en Aerts wel noemen? Vechters zijn het wel, maar MMA vechters.