Wie een vechtersvakbond wil moet ballen tonen, zoals deze vrouw

0
1190
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Mijn hartje ging even sneller kloppen toen ik las dat Dana White druk bezig was met het plannen van Georges St. Pierre tegen Nate Diaz en Yair Rodriguez tegen Zabit Magomedsharipov. Mooie partijen! Logisch dat ik daarna zwaar teleurgesteld was toen op Twitter verschillende betrokkenen, waaronder Diaz, lieten weten dat het bericht onzin was.

Voormalig UFC-zwaargewicht Brendan Schaub geloofde de aankondigingen gelijk al niet. “Het is een tactiek van de UFC om nieuws te lekken zodat vechters onder druk van het publiek komen te staan om een gevecht aan te nemen”, zo zegt hij tijdens een aflevering van The Fighter and the Kid podcast.

“Neem Zabit en Yair bijvoorbeeld”, zegt Schaub. “Yair wil dat gevecht niet. […] Hij wil dan eerst opnieuw onderhandelen over zijn contract. Maar wat zie je vervolgens? ‘Bevestigd! Yair versus Zabit.’ Het is helemaal niet bevestigd. Het is een tactiek zodat Yair onder druk staat en het gevecht wel moet aannemen omdat hij denkt dat de fans het willen zien.”

Toen Rodriguez dat ondanks de druk toch niet deed, kon White ‘niets meer met hem’, zei de UFC-baas tegen de Los Angeles Times. Hij ontsloeg de smaakmaker op staande voet. Eén machtige vechter binnen zijn organisatie vindt hij klaarblijkelijk meer dan genoeg en voor Rodriguez duizend anderen.

Deze hele situatie laat maar weer eens zien hoe nodig een vechtersvakbond is. UFC-vechters zijn nu ZZP’ers die moeten voldoen aan een hele reeks regeltjes, maar daar weinig tot niets voor terugkrijgen. Nou ja, niets? Ze hebben in Las Vegas gratis toegang tot een sportschool, krijgen kleding van Reebok en worden om de zoveel tijd afgezeikt door White als ze niet snel genoeg aan zijn eisen voldoen.

Of ontslagen dus. Voormalig UFC-vechtster Leslie Smith weet er alles van. Toen haar tegenstander haar gewicht niet haalde, hoopte ze een contractverlenging bij de UFC af te dwingen. Daar had de UFC geen zin in, maar het bood haar wel iets wat het nog nooit eerder had gedaan: haar gage en winstgage als afkoopsom. Binnen 48 uur was haar naam verwijderd van de UFC-website en ranglijsten.

Nu klaagt ze de UFC aan, omdat ze meent dat de organisatie haar zo behandelt vanwege haar pogingen om een vechtersvakbond te vormen. “Ik ben een van de weinige UFC-vechters die publiekelijk voor het vormen van een vechtersvakbond is”, schrijft ze. “Ik was open in mijn pogingen om mede UFC-collega’s te verenigen in de pers, online, via social media en in interviews.”

Haar standpunt is niet uniek. Eind 2016 al was er veel poeha over de voorgenomen vakbond MMA Athletes Association, opgezet door UFC-sterren Georges St-Pierre, Cain Velasquez, TJ Dillashaw, Donald Cerrone en Tim Kennedy. Toen leek het er even op dat het ervan ging komen. Hoe kon het anders met zulke grote namen? White wist echter wel hoe hij deze stoere jongens klein moest krijgen. Binnen een maand lag met name Cerrone al op zijn rug en sindsdien horen we de mannen niet meer over hun vakbond.

Dat maakt de acties van Smith ook zo bijzonder. Wie echt lef wil tonen in deze wereld van gebroken neuzen en bebloede knokkels, vecht voor een vakbond. Keiharde cowboys en commando’s als Cerrone en Kennedy gingen al ten onder in dit gevecht.

Zij zullen ook niet zeggen dat er lef nodig is om voor een vakbond te vechten. Nee, je moet wel gestoord zijn. Het is een kamikazeactie. Je carrière verdwijnt als sneeuw voor de zon en je wordt een paria in het wereldje. Juist daarom is het zo belangrijk dat er een vakbond komt. Ooit. Hoop ik.