WFL MMA 3: Pieter Buist laat Sully Bull kloppen

0
4020
Foto: Spike Nederland

Pieter Buist is de allereerste WFL-lichtgewichtkampioen. The Archangel klopte Sully Bull in de hoofdpartij van WFL MMA 3 in de eerste ronde via armbar.

Het werd een kort maar krachtig gevecht. Buist leek een slechte start te hebben toen Bull, meer grappling-georiënteerd, een vroege takedown scoorde en de Bredanaar in moeilijke posities kreeg. The Archangel werkte zich daar uit en kwam met een overname bovenop.

Daarna kwam Bull op zijn beurt weer bovenop met een overname, maar probeerde Buist van zijn rug direct een triangle choke. Deze leek in eerste instantie geen gevaar voor Bull, tot The Archangel de submissie omzette in een armklem.

Opeens moest Bull alles op alles zetten om in het gevecht te blijven, maar dat lukte niet. De Spanjaard klopte af in de laatste dertig seconden van de openingsronde, waardoor Buist met de zege aan de haal ging.

Buist krijgt met deze winst een Bellator-contract, maar zal zijn gewonnen gordel ook nog verdedigen in WFL. The Archangel wil eerst in Bellator uitkomen.

Kavand en Van Suijdam vechten voor mogelijk Bellator-contract
Mehrdad Kavand en Melvin van Suijndam weten hun volgende tegenstander. De twee weltergewichten staan in de finale van het weltergewicht toernooi van WFL op een nog nader genoemde datum. Kavand klopte Victor Kuku in de halve finale en daarna won Melvin van Suijdam overtuigend van Oktay Karatas.

Kavand had een prima start in de eerste halve finale, maar kreeg het in de derde ronde toch nog heel lastig. In de eerste tien minuten scoorde 9 Shots met ground-and-pound, vooral in de tweede ronde die hij waarschijnlijk won met 10-8. Een knock-out zat er op momenten in, maar viel niet.

In de slotronde kwam Kuku nog sterk terug en deed hij er alles aan om de partij voortijdig te stoppen. Na een wilde actie had hij Kavand in een triangle choke en claimde hij dat de Iraniër afklopte, maar dat zag de scheids anders en dus ging de partij staand verder. Daarna kon Tigri met z’n knieën ook geen knock-out meer forceren. Hierdoor won Kavand via de jury.

Van Suijdam had minder moeite met Oktay Karatas. De vechter van Kops Gym won via knock-out in de eerste ronde.

Van Suijdam zette constant druk op Karatas en dat had nut, want na drie minuten was Karatas al moe en had hij zijn handen bij zijn heupen. Na een serie rake stoten werd hij op rolschaatsen gezet en met een rake knie maakte Van Suijdam er een einde aan.

De winnaar van dit toernooi krijgt mogelijk ook een Bellator-contract, liet WFL-oprichter Melvin Manhoef zaterdag op de weging weten.

Agy Sardari maatje te groot voor Tycho Brakel
Agy Sardari had weinig moeite om Tycho Brakel te kloppen. The Wolverine won via triangle-armbar in de tweede ronde.

In de eerste ronde zette Sardari de toon op de mat. Hij scoorde een makkelijke takedown na ongeveer twee minuten en overrompelde Brakel daarna met groud-and-pound tot het eindsignaal van de eerste ronde. Brakel was een taaie en bleef in de partij, maar in de tweede ronde was het voorbij.

Daarin had Sardari iets langer nodig om de lange Brakel (1,96m) tegen het canvas te krijgen, maar eenmaal daar manoeuvreerde hij zich in mount. Vanaf daar ging hij voor de triangle choke, rolde hij naar zijn rug en greep hij Brakels arm om het een triangle-armbar te maken. Hierna hield Brakels verzet op.

Leon Jansen snel klaar met Nasr Essalhi
Leon Jansen boekte de tweede zege van zijn loopbaan. Jansen klopte Nasr Essalhi in de eerste ronde via submissie met een Americana. Dit was Jansens eerste gevecht sinds Cage Warriors 89 in november.

Jansen scoorde een snelle takedown met een heupworp tegen de kooi, waarmee hij direct in side control kwam. Daarna probeerde hij in eerste instantie in mounted crucifix te komen, maar toen dat niet meteen lukte greep hij Essalhi’s arm en zette hij aan tot afgeklopt werd.

De volledige resultaten:
Hoofdkaart:
Pieter Buist verslaat Sully Bull via submissie (armbar) in ronde 1 en is WFL-lichtgewichtkampioen
Melvin van Suijdam verslaat Oktay Karatas via knock-out in ronde 1 – Welterweight Tourmament
Mehrdad Kavand verslaat Victor Kuku via jurybesluit – Welterweight Tournament
Agy Sardari verslaat Tycho Brakel via submissie (triangle-armbar) in ronde 2
Leon Jansen verslaat Nasr Essalhi via submissie (Americana) in ronde 1

Prelims:
Jermaine van de Weerdt vs. Joey Berkenbosch
Edgar de Haan verslaat Dominique Schemmekes via jurybesluit
Pim Kusters verslaat Yared Tsion via TKO in ronde 1
Remco van den Brink verslaat Andreas Koch via TKO in ronde 1

Undercard:
Senol Yazici verslaat Sabo Yusifov via jurybesluit
Tayron Chavarro verslaat Jom Sjaardema via jurybesluit
Comee Schniermanni verslaat Julian van Ravensteijn via jurybesluit
Byom Mayart verslaat Robert Senton via TKO in ronde 1

Grappling Tourmament
Finale: Reinier de Ridder verslaat Duane van Helvoirt via rear-naked choke

Halve Finale 2: Duane van Helvoirt verslaat Niels Voskuil op punten
Halve Finale 1: Reinier de Ridder verslaat Lincoln White via rear-naked choke

Kwartfinale 4: Duane van Helvoirt verslaat Guyonne Piepienbosch via arm-triangle choke
Kwartfinale 3: Niels Voskuil verslaat Flavio Burger via triangle choke
Kwartfinale 2: Lincoln White verslaat Daan Bouwens via voetklem
Kwartfinale 1: Reinier de Ridder verslaat Leroy Larose via D’Arce choke