Waarom Bellator nu het roer moet omgooien

0
764
Oscar Davila schrijft maandelijks een column voor mmaplanet.nl

Onlangs luisterde ik naar een podcast van Luke Thomas, journalist van MMA Fighting, en kwam het punt naar voren dat de MMA-fanbase niet verjongt. Een belangrijke reden hiervoor noemt hij dat MMA in de huidige vorm niet aansluit op nieuwe generaties.

Het grootste voorbeeld hiervan voor wat betreft de UFC is nog altijd het gebruik van het welbekende lied Face the Pain. De band die dit lied ooit maakte, Stemm, bestaat niet eens meer en jongeren trek je aan door ze muziek aan te bieden uit hun generatie.

Ik ben het eens met Thomas. Maar het is niet alleen een jongere generatie aantrekken; het is ook de harde kern behouden.

Daarnaast verspeelt de UFC ook de geloofwaardigheid van het kampioenschap. Voornamelijk door vechters die worden gepusht op basis van populariteit. Het is best mogelijk dat dit nieuwe model voor de UFC gaat werken, maar dit is wat ik niet snap: waarom speelt Bellator hier niet op in?

Natuurlijk, het is lange termijn denken en misschien risicovol. De makkelijke korte termijn oplossing is snel gemaakt. Die oude garde leeft nog, wil vechten, en genieten bekendheid. Scott Coker hoeft echt niet volledig te stoppen met veteranen, maar blijf ver uit de buurt van een freakshow als Chuck Liddell tegen TIto Ortiz.

Is er op voorhand interesse voor een dergelijk gevecht? Ongetwijfeld. Maar eerst zullen een groot deel van de MMA-gemeenschap en fans denken dat het een wanhoopspoging voor kijkcijfers is. Daarnaast is de kans groot dat het gevecht uitloopt op een fiasco. Als de afloop een teleurstelling is, werpt dit vragen op of het wel verstandig is geweest om iemand als Liddell nog een keer bloot te stellen aan geweld.

Dit soort korte termijn ideeën doen Bellator meer kwaad dan goed. Kimbo Slice in 2015 was even een succes, maar de MMA-gemeenschap kijkt niet nostalgisch terug op zijn laatste gevechten.

Een snelle oplossing bestaat niet en er is nog een gegeven: het aanbod van gevechten is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Een paar jaar geleden keek ik elk UFC- en Bellator-evenement van begin tot eind, The Ultimate Fighter wekelijks en daarbij redelijk wat gevechten uit andere promoties.

Nu kijk ik bijna elk UFC-gevecht, maar geen tv-shows meer. Van Bellator kijk ik zo nu en dan de hoofdkaart; het is niet bij te houden. Die overdaad heeft een effect op de kwaliteit.

Het resultaat: fans halen alleen nog de krenten uit de pap. Nog een reden voor de op een na grootste MMA-organisatie om anders dan de UFC niet te groeien in het aantal evenementen maar te investeren in een kwalitatieve kaart.

Dus Coker, stop met de freakshows en laat de oude van dagen rusten. Investeer in jong talent zoals Aaron Pico. Trek de stekker uit het belachelijke zwaargewicht toernooi waar niemand op zit te wachten.

Het kan niemand meer schelen of jouw vechters net zo goed zijn als het rooster van de UFC. Als Bellator divisies kan neerzetten met vechters die aan elkaar gewaagd zijn en eerlijke weg naar de top kunnen bewandelen is er een solide harde kern van MMA-fans die de promotie steunt.

Scott Coker heeft niets te verliezen. De cijfers hollen achteruit en je hoeft geen groot visionair te zijn om te zien dat zij met hun huidige koers afstevenen op hun ondergang. Het roer moet om.

Nogmaals, ik geloof dat wanneer Bellator de primaire focus richt op eigen talent en hen een reden geeft om te blijven zij een organisatie kunnen opbouwen met bestaansrecht en een trouwe schare fans.