Vergane MMA glorie vergaat nooit helemaal

0
1233
Gracie-Shamrock III, briljant of lachwekkend van Scott Coker?

Royce Gracie versus Ken Shamrock. Wie de aankondiging zag, dacht even dat hij terug in de tijd was gereisd toen de UFC gala’s nog op een hand waren te tellen. Maar nee, dit gevecht vindt plaats in de nabije toekomst. Volgende week zelfs, tijdens Bellator 149.

De twee MMA legendes ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens UFC 1 in 1993. Toen Street Fighter 2 en Mortal Kombat de game consoles domineerden, Jean Claude van Damme nog volle bioscoopzalen trok en er nog geen internet was. Een tijd vooral, waarin men nog weinig tot niets wist van Brazilian Jiu-Jitsu, laat staan van de Gracie clan.

UFC 1 was gebaseerd op de vraag “Welke vechtstijl is de beste?” De eerste UFC beloofde kijkers daar een antwoord op te geven door vechters uit verschillende disciplines – karate, boksen, judo, worstelen – tegen elkaar te zetten en te zien welke vechtstijl zou domineren.

Tot ieders verbazing bleek dat het Braziliaanse Jiu-Jitsu uitgevoerd door Royce Gracie. De tengere Gracie leek tijdens sommige partijen op David die het tegen Goliath opnam. Helemaal toen hij aantrad tegen Ken Shamrock die gebouwd was als een real life versie van He-Man (jongere lezers kunnen nu even Googelen).

Dat was ook precies de reden dat Royce’s oudere broer Rorion hem had gekozen. Rorion wilde dat men zou zien dat de Gracie/BJJ vechtstijl het sterkste was en niet de persoon. Een andere Gracie, Rickson, domineerde op dat moment in zwaardere gewichtsklassen al menig MMA-toernooi en werd door velen gezien als een logischer keuze dan Royce.

Maar Rorion kreeg gelijk. Royce, gekleed in zijn traditionele gi, verraste tegenstanders met zijn technieken en won al zijn partijen, waaronder die tegen Shamrock, met submission om de eerste UFC kampioen ooit te worden.

Een legende was geboren. Evenals een rivaliteit tussen Gracie en Shamrock. De twee stonden in 1995 tijdens UFC 5 weer tegenover elkaar. Gedurende 36 lange minuten vochten de twee zich naar een gelijkspel toe. Na twee partijen stond Gracie dus nog altijd voor.

Shamrock is daarna altijd blijven vechten, op kleine en grote gala’s, en vocht voor het laatst in juni 2015 toen Kimbo Slice hem KO sloeg tijdens Bellator 138. Gracie is minder actief geweest. Zijn laatste gevecht was in 2007 tegen de Japanse legende Kazushi Sakuraba. Gracie won dat gevecht, maar werd betrapt op het gebruik van doping.

Nu, 21 jaar later, ontmoeten Gracie en Shamrock elkaar weer. Gracie is inmiddels 49 jaar oud, Shamrock 52.

Menigeen vraagt zich af waar deze partij in hemelsnaam over gaat? Eer? Roem? Beide mannen staan in de UFC Hall of Fame, hebben kampioensgordels gewonnen en zijn bekend over de hele wereld, dus dat kan het niet zijn. Gaat het om de rivaliteit? Als Shamrock deze partij wint, komt de stand op 1 win voor Gracie, 1 win voor Shamrock en een draw uit 1995. Dat doet de rivaliteit geen goed.

Dus waarom vechten ze? Geld? Gracie zit er warmpjes bij dankzij zijn keten van Gracie scholen over de hele wereld, maar Shamrock heeft het zwaarder en kan elke dollar goed gebruiken. En hoe raar het ook klinkt voor een buitenstaander, er zit veel geld in een partij tussen deze twee bejaarde vechters.
Hun namen alleen al zorgen ervoor dat veel mensen zullen kijken.

Hun leeftijd trekt ook een groep fans die benieuwd is hoe de twee het er vanaf zullen brengen zonder een gebroken heup op te lopen. Voor sommigen heeft zo’n gevecht veel weg van een live kettingbotsing, ze willen wegkijken, maar het lukt ze niet.

De MMA wereld is dan ook nooit vies geweest van dit soort sensationele matches.

In Japan werden tijdens toernooien vaak kleine vechters gekoppeld aan reuzen, oud aan jong, recentelijk nog onderging de inmiddels 46-jarige Sakuraba zo’n mismatch tijdens Rizin FF toen hij tegen de 32-jarige Shinya Aoki ten onder ging.

Ook bij de UFC houdt men van dit soort publiciteitsstunts. Bokser James Toney merkte tijdens zijn UFC 118 partij tegen mede-oldtimer Randy Couture dat er meer dan alleen boksen komt kijken bij een MMA partij. En wat te denken van de huidige situatie rond tv worstelaar CM Punk? Speciaal voor hem haalde de UFC een amateurvechter zodat hij op zijn onervaren niveau kon debuteren, maar doordat CM Punk steeds geblesseerd raakt wachten we nu al langer dan een jaar op zijn debuut.

Waar men tijdens UFC 1 op zoek was naar de beste vechtstijl en men in de daaropvolgende UFC/MMA evenementen op zoek ging naar de beste vechters in verschillende gewichtsklassen, draait het bij de vechtsport net als bij elke andere topsport toch nog altijd vooral om geld.

En een evenement met Gracie versus Shamrock is kassa. Zowel in 1993 als in 2016. Vergane glorie vergaat nooit helemaal. Net zoals veel bokskampioenen ver na hun dominante tijd aan de top nog altijd een stadion kunnen vullen, kunnen Hall of Famers als Gracie en Shamrock dat ook.

Noem het een guilty pleasure, maar ik zit klaar voor de buis om te kijken wie er zonder rollator de kooi weet te halen.