Over vaders en zonen in MMA

0
968

Zo vader zo zoon. Eind deze maand zal de zoon van de recent overleden Kimbo Slice zijn profdebuut maken tijdens Bellator 160. We zien het steeds vaker: de kinderen van grote vechters uit het verleden die hun vaders pad de kooi in volgen.

Kevin Ferguson Junior, 23, bijnaam Baby Slice, weet dankzij zijn bekende pa gelijk alle ogen van de vechtwereld op zich gericht. Men zal kritisch zijn, gelijk een oordeel vellen en vanzelfsprekend en misschien onterecht de vergelijking met zijn vader maken.

Bij andere sporten is het dan ook al een bekend fenomeen: de vaak legendarische vader en de zoon die in zijn voetsporen treedt. Vooral in het voetbal zien we het veel, het bekendste voorbeeld is wel dat van Johan Cruijff en zoon Jordi, maar in de jonge sport van het MMA is het nog relatief zeldzaam.

Desondanks is er nu al een MMA-versie van vader en zoon Cruijff in de vorm van Randy Couture en zijn zoon Ryan. Randy is net als Johan een absolute legende in de sport. Hij was UFC-kampioen in twee verschillende gewichtsklassen en is ingelijfd in de UFC Hall of Fame. Zoon Ryan, 33, is net als Jordi bij lange na niet zo succesvol als zijn pa en vecht momenteel bij Bellator.

Het is ook niet makkelijk als men torenhoge verwachtingen heeft en zoveel druk op je legt. Een gewone vechter ondervindt daar al last van, laat staan “de zoon van”. Niet alleen vechten zij voor de winst, ook strijden zij voor hun eigen identiteit. Ze proberen uit de schaduw van hun pa te komen.

Zoals Royce Gracie dat 23 jaar geleden deed tijdens UFC 1. Zijn familie had het Braziliaanse jiujitsu groot gemaakt en hij was maar een klein onderdeel van die grote groep, hij behoorde niet eens tot de besten. Toch was hij het die dankzij zijn optredens bij de UFC Gracie Jiu Jitsu op de wereldkaart zette. Ineens was Royce de bekendste Gracie.

Zijn grote halfbroer Rickson, die alom wordt gezien als de beste BJJ-vechter ooit, verdween daardoor wat meer naar de achtergrond. Met zoveel sterren in de familie is het eigenlijk geen verrassing dat ook de nieuwe generatie van zich laat horen.

Nu is het de beurt aan Ricksons 28-jarige zoon Kron, die na het winnen van een aantal mooie BJJ-toernooien bewees een waardige opvolger te zijn. In 2014 begon hij met een MMA-carrière. Dat hij een Gracie is, werd nog maar eens bevestigd tijdens zijn twee profpartijen. Zijn eerste gevecht won hij via armbar en zijn tweede via een triangle choke.

De komst van al deze “kids” is een teken dat MMA volwassen is geworden als profsport. Langzaam begint er zich een rijke historie af te tekenen. Eentje waarbij meerdere generaties actief zijn en succes behalen binnen de sport.

Toch was het bijna nooit zover gekomen. Er waren in de begintijd van het MMA veel obstakels te overwinnen. Eén daarvan was Glenn Carano, lid van de Atletische Commissie in de staat Nevada, beter bekend als de NSAC, die moest beslissen of MMA daar mocht worden toegestaan. Carano vond de sport veel te gewelddadig en zorgde er met zijn afwijzende houding voor dat het langer duurde voordat MMA meer legitimiteit kreeg en kon groeien.

Grappig genoeg zat Glenn zelf jaren later op de eerste rij bij verschillende kooigevechten toen zijn dochter Gina Carano, 34, vocht en uiteindelijk één van de bekendste vrouwelijke MMA-kampioenen ooit werd.