UFC past anti-dopingreglement aan: mogelijke overtredingen niet meer bekendgemaakt

0
171
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

De UFC heeft het anti-dopingreglement flink aangepast. Voortaan zal de organisatie geen potentiële overtredingen meer bekendmaken, meldt ESPN. Dit wordt mogelijk niet de enige verandering.

De UFC werkt sinds 2015 samen met Amerikaans anti-dopingagentschap USADA en sindsdien maakt het elke potentiële overtreding van het anti-dopingreglement wereldkundig. Vanaf dat moment is niet elke zaak volledig afgerond en kan het ook voorkomen dat het niet tot een straf leidt.

Dit bleek uit recente gevallen van Junior dos Santos, Antonio Rogerio Nogueira en Josh Barnett. Laatstgenoemde werd vijftien maanden na de bekendmaking van zijn mogelijke overtreding vrijgesproken dankzij een arbritragezaak.

Hierin komt een verandering. De UFC zal geen bekendmakingen meer doen tot elke zaak volledig is afgerond.

“Als een atleet een positieve dopingcontrole heeft, zetten we hem niet in een gevecht tot hun zaak is opgelost. Maar wat we kunnen doen is de atleet een mogeijkheid geven om hun zaak te berechten zonder dat het publiek een snel oordeel velt”, aldus Hunter Campbell, hoofd juridisch zaken van de UFC.

“Bekendmaking van de resultaten creëert een verhaallijn rondom de atleet voordat mensen de feiten snappen.”

Niet-intentioneel gebruik
Volgens Jeff Novitzky van de UFC is in 62 zaken in het UFC-programma een vonnis uitgesproken, waarvan 21 door USADA werden beoordeeld als niet-intentioneel gebruik of uiteindelijk leidde tot een uitzondering. Volgens de UFC is dat genoeg bewijs om zaken eerst volledig af te sluiten voor een bekendmaking.

“Een gedeelte van de feedback die Jeff en ik krijgen van de atleten is dat ze een kans willen om hun zaak aan te vechten, zodat ze kunnen zeggen dat ze positief testte, maar na een volledig onderzoek kunnen vertellen dat het niet-intentioneel was”, aldus Campbell.

“Dat is een heel ander verhaal dan iemand die zichzelf zes maanden lang verdedigt terwijl ze beschuldigd worden van valsspelen.”

Verdubbelde schorsing
Een andere verandering waar de UFC naar kijkt, maar nog geen besluit over genomen heeft, is de straffen van overtreders die voor de tweede keer gestraft worden. Momenteel zorgt dat ervoor dat elke schorsing een dubbele lengte krijgt, zoals bij Jon Jones, die dankzij zijn overtreding na UFC 214 een schorsing van vier jaar riskeerde. Dankzij een arbitragezaak kwam hij uit op een schorsing van vijftien maanden.

“Een van de redenen waardoor iemand als Jon Jones vier jaar riskeerde, was vanwege meerdere overtredingen van het programma”, vertelt Campbell. “Mijn probleem is dat Jon Jones niet intentioneel gebruikte bij zijn eerste vergrijp. Hij bleek een mate van onverantwoordelijkheid uitgeoefend te hebben.”

“Ik denk niet dat iemand met twee niet-intentionele overtredingen een vierjarige schorsing moet kunnen krijgen. De straf hoort niet bij het vergrijp. Je moet verhoogde straffen geven als een overtreding intentioneel is, dat zullen we blijven doen.”

“Dit programma is bedoeld om intentionele valsspelers te pakken”, aldus Novitzky. “Niemand zegt dat er geen aansprakelijkheid is bij niet-intentioneel gebruik, maar dit progamma is er niet om iemand hetzelfde te straffen als iemand die intentioneel gebruikt.”