The Ultimate Fighter 17 finale: Resulaten en discussie

2
866


De tweede van vier UFC evenementen in april was de zeventiende Ultimate Fighter finale. Dana White noemde dit seizoen, na afloop van het event, het beste seizoen tot nu toe. Het seizoen werd afgesloten met een event vol goede gevechten, upsets, knockouts en submissions. Negen van de twaalf gevechten eindigden voortijdig waardoor de UFC-baas tevreden terug kan kijken op een geslaagd slot en ook een goede afsluiter op FX. Tijdens het event maakte de baas namelijk bekend dat het achttiende seizoen van The Ultimate Fighter op FOX Sports 1 zal worden uitgezonden. De coaches zullen Ronda Rousey en Cat Zingano, die Miesha Tate overtuigend versloeg, zijn en zal vanaf september worden uitgezonden op de nieuwe zender van FOX.

Uriah Hall vs. Kelvin Gastelum
Na een erg spannend gevecht tussen Cat Zingano en Miesha Tate om te bepalen wie naast Ronda Rousey coach zou worden voor seizoen 18, was het de beurt aan Uriah Hall en Kelvin Gastelum om te bepalen wie zich ‘The Ultimate Fighter’ van seizoen 17 mag noemen. Hall, de torenhoge favoriet, had vanaf het begin moeite met de druk die Gastelum op hem zette. De underdog deed er alles aan om de grotere Hall niet in zijn stand-up spel te laten komen en had 45 seconde nodig om Hall tegen de kooi te drukken. Gastelum maakte het hierdoor misschien niet mooi, maar maakte hij wel Hall minder gevaarlijk. Na een klein minuutje kooiwerk kreeg Hall weer ruimte en ging het gevecht in het midden van de octagon verder. Hier was Hall de betere en kwam hij beter uit de verf met trappen en stoten. Gastelum bleef druk zetten en kon met een rechterstoot Hall goed raken. Hall was duidelijk aangeslagen en moest naar achteren, maar in groot gevaar kwam hij niet. Gastelum bleef druk zetten en kon een takedown scoren om in side control te belanden. Heel veel schade kon de worstelaar niet toebrengen voordat Hall het gevecht weer staande bracht. Met nog tien seconde kon Hall nog een takedown scoren, maar Gastelum kon snel weer opstaan, waarna de ronde was afgelopen.

In het begin van de tweede ronde kon Hall in zijn spel komen en, zoals Anderson Silva, zijn handen bij zijn heupen houden om punten te scoren en Gastelum in de val te lokken. Met jabs en trappen maakte hij het moeilijk voor zijn tegenstander, maar een takedown bracht hier een einde aan. Het enige wat Hall kon doen was Gastelum vasthouden om zo de schade beperkt te houden. Met een sweep kon hij de rollen omdraaien en Gastelum op zijn rug zetten. Het gevecht werd snel weer staande gebracht door Gastelum via de kooi. Hall kon vanaf hier schade aanbrengen met trappen, stoten en de thai-clinch tot Gastelum hem weer onschadelijk maakte tegen de kooi. Gastelum kon hier niet zoveel schade aanbrengen en werd door een voetveeg van Hall op zijn rug gebracht. Vanaf deze positie deed Hall niet veel, waardoor scheidsrechter Herb Dean hem waarschuwde. Gastelum kon hiervan profiteren en gevecht weer staande forceren, maar het gevecht werd snel weer op de grond hervat na een suplex van Hall. Gastelum herstelde snel en kon zelf weer de takedown inzetten. Hij drukte Hall opnieuw tegen de kooi aan tot het einde van de ronde.

De eerste minuut van de laatste ronde bleef het gevecht staande waardoor Hall steeds meer in zijn spel kon komen, hoewel hij wel alert bleef op de takedown. Met een wilde poging kreeg Gastelum hem toch naar de grond, maar Hall ontsnapte snel en kon hij zelf counteren met een takedown. Met harde ground-and-pound bracht hij veel schade toe. Gastelum kwam weer uit die positie en drukte het gevecht weer tegen de kooi. Hier deed hij schade met knieën tegen het been van de langere Hall, maar kon hij niet lang profiteren van zijn positie. Hall ontworstelde zich vrij, maar had in het midden van de octagon moeite met zijn ranch vinden. Opnieuw kon Gastelum een takedown krijgen en druk houden op Hall. Veel schade werd er niet toegebracht doordat Hall het vanaf zijn rug moeilijk voor hem maakte. In de laatste dertig seconde van het gevecht kon Hall zelfs schade doen, maar moest hij ook oppassen voor de net zo hard terugstotende Gastelum. Tot slot kon Hall nog een sweep maken en bovenop komen, maar veel kon hij niet meer doen. De laatste ronde was erg close en moest de beslissing brengen in het gevecht. Twee juryleden gaven de ronde aan Gastelum waardoor hij het gevecht via split decision won.
Kelvin Gastelum verslaat Uriah Hall via split decision (29-28, 28-29, 29-28) en wint The Ultimate Fighter 17

Urijah Faber vs. Scott Jorgensen
Vrienden Scott Jorgensen en Urijah Faber mochten de avond afsluiten. Faber opende met een goede combinatie, waarna het gevecht gelijk overging naar een worstelpartij. Jorgensen drukte Faber tegen de kooi aan, maar Faber draaide dit snel om. Jorgensen kon met zijn rug tegen de kooi een takedown scoren, maar Faber kon snel weer opstaan en met een takedown counteren. Jorgensen worstelde zich hier weer uit waarna het gevecht staand verder ging. Hier was Faber heer en meester door zijn snelheid, waardoor Jorgensen opnieuw weer voor de takedown ging. Faber kon deze sprawlen en snel naar de rug van Jorgensen gaan. Na veel stoten en rear-naked choke-pogingen ging Faber voor zijn favoriete submission: de guillotine choke. Na een aantal snelle positiewisselingen, met de verwurging in, werkte “Young Guns” zich uit de submission, maar kon Faber bleef wel in controle blijven voor de rest van de eerste ronde.

In het begin van de tweede ronde was het opnieuw Faber die staand de controle had en zorgvuldig zijn stoten koos. “The California Kid” was simpelweg te snel en altijd een stapje eerder dan zijn tegenstander. Faber mixte zijn strikes met takedownpogingen en kon met nog iets meer dan twee minuten te gaan een takedown scoren. Jorgensen kon een arm vasthouden voor een kimura en deze gebruiken voor een sweep om het gevecht weer staand te maken. Jorgensen had zich herpakt en was het resterende van de ronde duidelijk agressiever. Grote schade kon hij zijn tegenstander echter niet toebrengen waarna de tweede ronde eindigde. In de derde ronde zette Jorgensen het slot van de tweede ronde door waardoor het gevecht spannender werd. Jorgensen zette staand meer druk op Faber en punten scoren waardoor “The California Kid” moeilijker in zijn spel kon komen en veel naar achter moest. Aan het einde van de ronde kon Faber nog een takedown scoren, waarna de ronde was afgelopen. In de vierde ronde ging het staand gelijk op, maar met nog twee minuten te gaan kon Faber een takedown scoren en naar de rug van Jorgensen gaan. Vanaf die positie kon Faber snel de rear-naked choke forceren en Jorgensen laten aftikken.
Urijah Faber verslaat Scott Jorgensen via submission (rear-naked choke), 3:16 in de vierde ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Urijah Faber verslaat Scott Jorgensen via submission (rear-naked choke) in de vierde ronde
Kelvin Gastelum verslaat Uriah Hall via split decision (29-28, 28-29, 29-28)
Cat Zingano verslaat Miesha Tate via TKO in de derde ronde
Travis Browne verslaat Gabriel Gonzaga via KO in de eerste ronde
Bubba McDaniel verslaat Gilbert Smith via submission (triangle choke) in de derde ronde

Prelims op Fuel TV:
Josh Sammon verslaat Kevin Casey via TKO in de tweede ronde
Luke Barnatt verslaat Collin Hart via unanimous decision (2X 29-28, 1X 30-27)
Dylan Andrews verslaat Jimmy Quinlan via TKO in de eerste ronde
Clint Hester verslaat Bristol Marunde via TKO in de derde ronde

Prelims op Facebook/Youtube:
Cole Miller verslaat Bart Palaszewski via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde
Maximo Blanco verslaat Sam Sicilia via unanimous decision (3X 29-28)
Daniel Pineda verslaat Justin Lawrence via submission (kimura) in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Die elleboog van Clint Hester doet heel erg denken aan Chris Weidman vs. Mark Munoz

Is Cat Zingano de vechter die Ronda Rousey kan verslaan?

Hoewel het genoeg gezegd is op de show en tijdens het event zelf, benoem ik het alsnog: Kelvin Gastelum is nog maar 21! Hoeveel potentie zit er in hem?

Waren alle ellebogen van Travis Browne wel legaal?

Tate klaagde na haar gevecht dat scheidsrechter Kim Winslow te vroeg had ingegrepen. Ronda Rousey en Marloes Coenen zijn het hiermee eens. Terecht of niet?

Gastelum won via split decision. Dit komt door de laatste ronde die voor beide kanten kon zijn. Wie won de derde ronde?

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Cat Zingano vs. Miesha Tate
Knockout of the Night: Travis Browne
Submission of the Night: Daniel Pineda

2 COMMENTS

  1. Weet iemand waar de prelims die op fuel tv waren te vinden zijn? Bijna alle torrents zijn de facebook prelims, maar niet de rest van de undercard en als ik het zo lees heb ik mooie gevechten gemist 🙁