The Ultimate Fighter 15 finale: Resulaten en discussie

8
745

Het eerste seizoen Ultimate Fighter Live op FX zit er op. Een leuke main card met een paar hoogtepunten die wel te noemen zijn. Op Fuel TV gingen eerst de vechters uit het Ultimate fighter huis tegen elkaar voordat finalisten Michael Chiesa en Al Iaquinta mochten uitmaken wie zich the Ultimate Fighter mag noemen. Tot slot mochten Martin Kampmann en Jake Ellenberger bepalen wie dichterbij een titelgevecht ging komen.

Michael Chiesa vs. Al Iaquinta
De feel good story van dit seizoen: Michael Chiesa. Vanaf één van de eerste afleveringen van het seizoen moest “The Maverick” afscheid nemen van zijn vader, om vervolgens zich te kronen tot The Ultimate Fighter. In de stand-up hield Chiesa zich staande tegen Al Iaquinta om vervolgens zijn tegenstander zijn rug te pakken en het naar de grond te brengen. Hier maakte hij het snel af met een Rear-naked choke om zich de winnaar te noemen.
Michael Chiesa verslaat Al Iaquinta via Rear naked choke, 2:47 in de eerste ronde en wint daarme The Ultimate Fighter 15.

De highlights van dit gevecht:

Jake Ellenberger vs. Martin Kampmann
In de main event twee welterweight contenders tegenover elkaar gepland om in vijf ronde uit te maken wie dichterbij een titelgevecht komt. Ellenberger kwam het gevecht in als favoriet met zes overwinningen op een rij. In de eerste ronde maakte hij het ook moeilijk voor Kampmann die hierdoor een paar keer in de problemen kwam. Kampmann overleefde de eerste ronde om in de twee keihard toe te slaan. Een korte rechter stoot bracht Ellenberger in de problemen en de Deen rook bloed. Met een paar knieën viel “The Juggernaut” naar de grond waardoor Steve Mazzagatti er een eind aan maakte. Martin Kampmann zal het nu opnemen tegen Johny Hendricks om te bepalen wie de number 1 contender is voor de UFC welterweight titel van GSP of Carlos Condit.
Martin Kampmann verslaat Jake Ellenberger via TKO, 1:40 in de tweede ronde

De highlights van dit gevecht:

De volledige resultaten:
Main Card op FX:
Martin Kampmann verslaat Jake Ellenberger via TKO in de tweede ronde
TUF 15 Final: Michael Chiesa verslaat Al Iaquinta via submission (Rear Naked Choke) in de eerste ronde
Charles Oliveira verslaat Jonathan Brookins submission (guillotine choke) in de tweede ronde
Max Holloway verslaat Pat Schilling via unanimous decision (3x 30-27)
Justin Lawrence verslaat John Cofer via KO in de derde ronde

Prelims op Fuel:
Daron Cruickshank verslaat Chris Tickle via unanimous decision (3x 29-27, punt aftrek voor illegal upkick)
Myles Jury verslaat Chris Saunders via submission (guillotine choke) in de eerste ronde
Sam Sicilia verslaat Cristiano Marcello via KO in de tweede ronde
Joe Proctor verslaat Jeremy Larsen via TKO in de eerste ronde

Prelim op Facebook:
Erik Perez verslaat John Albert via technical submission (armbar) in de eerste ronde

Andere hoogtepunten:
Kim Winslow maakt een tweede slechte beslissing. Na King Mo vs. Lorenz Larkin te laat te stoppen stopt ze John Albert vs. Erik Perez zonder reden, of een ‘Verbal submission’.

Justin Lawrence is een spectaculaire vechter. De headkick richting het hoofd van John Cofer was een echte highlight reel finish.

Max Holloway doet mij met zijn stoten naar het lichaam denken aan Nick Diaz, een vechter om in de gaten te houden

Charles Oliveira hoort op featherweight thuis. Zijn tweede overwinning op een rij sinds zijn wissel van lightweight naar featherweight maakt hem een contender.

Dana White zal Steve Mazzagatti niet zo snel op een kop koffie trakteren. White ging op Twitter weer eens ouderwets tekeer op zijn favoriete scheidsrechter.

Bonus awards goed voor 40.000 dollar:
Fight of the Night: Justin Lawrence vs. John Cofer
Knockout of the Night: Martin Kampmann en Justin Lawrence
Submission of the Night: Michael Chiesa

Bonus awards van The Ultimate Fighter seizoen goed voor 25.000 dollar:
Fight of the Season: Al Iaquinta vs. Myles Jury (episode 4)
Knockout of the Season: Al Iaquinta op Andy Ogle (episode 11)
Submission of the Season: Joe Proctor op Chris Tickle (episode 6)

8 COMMENTS

 1. Wat een slechte stoppage van Kim Winslow, er was nog niet eens iets wat op een ‘tap’ leek, en dan probeert ze haar hachje te redden door er een ‘verbal submission’ van te maken. Gelukkig kunnen we precies horen wat er gebeurde of moet ik zeggen kunnen we niks hoorde, aangezien er niks geroepen werd door Albert.

  Ook de stoppage van Ellenberger ben ik het niet mee eens, als je kijkt hoeveel tijd Kampmann krijgt en Jake krijgt nog niet eens één seconde. Hij was inderdaad goed van de wereld, maar zodra hij neergaat gaan zijn handen gelijk voor zijn gezicht en beschermt hij zichzelf.

  Overal vond ik het een matig tot slecht card. Ik ben denk ik teveel verwend door alle mooie cards de afgelopen tijd 🙂

 2. Van te voren dacht ik al, dit gaat niet goed komen met Kimmetje. En je ziet het, wat een trutje haha.

  Kampmann gewonnen in een gevecht waarin hij op het randje stond van verliezen, net zoals tegen Alves een aantal maanden terug. Ik kan daar wel van genieten, net als die overwinning van Russow op Duffee.

  Ik weet nog tijdens TUF dat Lawrence helemaal uit zijn dak ging doordat hij, ik dacht Marcello, finishte en $5.000 op zijn bank rekening kon bijschrijven. Ik wil niet weten wat hij vannacht heeft gedaan aangezien hij er iets van $90.000 bij kan schrijven. Hij moet trouwens wel even hard aan zijn groundgame gaan werken want ik wil hem nog graag in de UFC zien vechten. Spectaculaire vechter, een genot om naar te kijken.

  Die Dana White is wel een beetje zijn eigen ramen aan het ingooien met z’n gezeur op twitter: ”Mazzagatti the fight killer 4 mins of nothing in the ground in the first round!!! The worst ref EVER!!! Drives me NUTS”. Volgens mij is dat ook een onderdeel van de sport. Het kan niet altijd spectaculair en mooi zijn. Hij had McKee toch ook ontslagen nadat hij een saai (gewonnen) gevecht had afgeleverd?

  Al met al had ik er niet veel van verwacht en misschien dat ik het daardoor wel een leuk event(je) vond!

 3. Oja misschien moet je dit even aanpassen:

  ”Andere hoogtepunten:
  Kim Winslow maakt een tweede slechte beslissing. Na King Mo vs. Lorenz Larkin te laat te stoppen stopt ze John Albert vs. Erik Perez zonder reden, of een ‘Verbal submission’.”

  Dat is toch geen hoogtepunt? Eerder een dieptepunt. Sorry ik ben af en toe zo’n grammarnazi.

  • En ik zie er nog een fout instaan, je schrijft dat Kampmann het nu tegen Johny Hendricks gaat opnemen in een #1 contendersmatch. Maar hier is niks van zeker, zoals het er nu uitziet wacht Condit op GSP en de winnaar daarvan neemt het op tegen Hendricks.

   Ik vind het grote bullshit dat je een interim belt maakt als deze toch niet verdedigt gaat worden, maar alleen gebruikt wordt om te blijven wachten totdat the champ weer beter is. En dan is er ook nog beloofd dat Hendricks mag wachten op de winnaar van GSP/Condit, terwijl ik nu helemaal niet onder de indruk was van hem tegen Koscheck.

   Maar laten we maar hopen dat er wel een Hendricks/Kampmann match komt en dan ook gelijk maar Koscheck/Ellenberger

 4. Ik had nog een vraag over iets wat ik zelf niet snap. Ik neem als voorbeeld Justin Lawrence, hij verloor in TUF zijn gevecht tegen Michael Chiesa, maar zijn mma-record is nog steeds 4-0 (riepen zelfs undefeated). Waarom telt de wedstrijd van TUF niet mee? Maar die van afgelopen vrijdag weer wel.

  Weet iemand hoe dit zit?

  Er is bij beide gevechten toch gewoon een scheidsrechter en ze vechten onder ‘unified mma rules’.

   • De Ultimate Fighter gevechten tellen inderdaad nooit mee. Volgens mij omdat deze niet gelden als officiële pro-gevechten. Ook zijn ze maar twee ronden ipv drie. Verder vond ik het een toffe kaart. Chiesa was mijn favoriet vanaf zijn eerste fight in het huis, dus tof dat hij gewonnen heeft. En Kampmann vs. Hendricks moet zeker komen, echt niet dat iedereen mag wachten op elkaar. Trouwens, maak er maar Condit vs. Kampmann van.

    • Idd, gevechten in het TUF huis zijn geen Pro gevechten (krijgen er ook geen geld voor, enkel bonus voor beste sub, KO en fight), alle gevechten in de ‘finale’ zijn op een kaart van de UFC, waarbij vechters moeten betaald worden en als pro match erkend worden.

     Vond het een leuke kaart, enkel jammer van het Winslow/Mazzagatti incident.

     Kampmann tegen Hendrickx zal ook wel gebeuren, zoniet zullen ze lang mogen wachten op hun titelgevecht en salaris.