UFC-vechter: Voor velen niet meer dan een bijbaantje

0
1906
Foto: Instagram Joanne Calderwood (badmofo_jojo)

Het grote geld stroomde de afgelopen weken door de UFC. Miljoenen voor haar grootste sterren en meerdere miljarden voor de organisatie zelf. Toch blijft de rijkdom vooral weggelegd voor een hele kleine groep, wat er voor zorgt dat veel vechters bijbaantjes nemen om hun UFC-carrière te kunnen voortzetten.

Profsporters die bijbaantjes nemen om überhaupt een sportcarrière te kunnen hebben. We kennen het in Nederland uit een ver verleden toen veel voetballers een sigarenwinkel runden of postbode waren. Vandaag de dag zorgen sponsoren en een goed geoliede organisatie er veelal voor dat profs zich op hun sportieve prestaties kunnen richten.

Hoe anders is het voor veel MMA-sterren. Joanne Calderwood versloeg vorige maand de hoog gerangschikte Valerie Letourneau, maar was desondanks “broke as hell”, zoals ze na afloop op sociale media schreef. Ze verdiende in totaal $26.500,- dollar die avond, maar daar gaan nog belastingen plus de kosten van haar trainingskamp vanaf.

Al met al geen vetpot als je een of twee keer per jaar in de kooi stapt. Niet zo gek dus dat ze zei dat ze eerst hard moest werken en sparen om genoeg geld bij elkaar te schrapen zodat ze weer kon trainen bij de befaamde Tristar Gym in Canada.

De karige beloning zorgt ervoor dat steeds meer vechters bijbaantjes hebben of zoeken. Huidig UFC-zwaargewichtkampioen Stipe Miocic is, en blijft, werkzaam als brandweerman, terwijl voormalig interim-UFC-zwaargewichtkampioen Shane Carwin gedurende zijn gehele UFC-carrière werkzaam bleef als ingenieur.

Podcasts
Donald Cowboy Cerrone was net als Joanne Calderwood ook niet tevreden met wat hij verdiende. Kijkend naar zijn salarisstrookje was het duidelijk dat hij “niets voor de UFC betekende”, zoals hijzelf zei tegen de media. Daarom houdt Cerrone zich nu bezig met het opzetten van een reality show en het presenteren van zijn eigen podcast.

Dat er veel geld in podcasts zit, bewezen UFC-commentator Joe Rogan en voormalig UFC-zwaargewicht Brendan Schaub al. Beiden boeien miljoenen luisteraars en zitten uren achter elkaar in een studio te praten met gasten. Schaub is, getuige zijn sociale media accounts, inmiddels in staat om het soort sportauto’s te kopen waar Conor McGregor jaloers van wordt. Iets wat hij zich tijdens zijn vechtcarrière nooit echt kon veroorloven.

UFC-vedergewicht Dennis Bermudez heeft het internet nu ook ontdekt. Hij startte zijn eigen YouTube kanaal genaamd MenaceTube waarop hij onder andere kookvideo’s deelt met zijn volgers. Hij vertelde de website MMA Junkie dat het vechten een onzekere en sporadische inkomstenbron is en hij dankzij zijn andere werk meer inkomsten hoopt te genereren voor zijn gezin.

Het klinkt vreemd. Dat bekende profvechters in een organisatie die meer dan honderd miljoen dollar per jaar aan winst maakt en net voor een recordbedrag van $4 miljard dollar is verkocht, zijn eigen vechters niet genoeg betaalt om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Geen lange termijn
Als het aan UFC-president Dana White ligt zal dit ook niet snel veranderen. “Dit is geen baantje voor de lange termijn”, zegt hij. “Je komt niet bij de UFC denkend dat je dit tot je 65e blijft doen en dan met pensioen gaat. Dit is een baantje voor de korte termijn. Als je geluk en veel talent hebt en heel veel geweldige dingen doet voor een groot publiek dan heb je op een dag misschien zoveel geld verdiend dat je nooit meer hoeft te werken.”

En tot die tijd bijt je op een houtje. Want voor jou tien anderen. Zo simpel is het in de vechtsport. Als ze heel eerlijk zijn weten de meeste vechters ook dat ze het niet voor de poen doen. Ze strijden voor de eer, hun trots en hopelijk ooit voor de kampioensgordel. Hun naam in de geschiedenisboeken is meer waard dan welk salaris ook.

Dat maakt de mannen in pak aan de top van de organisatie vast ook zeer gelukkig. En heel rijk.