UFC on FOX 24: Bijna perfecte Johnson evenaart UFC-record Silva

0
917
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty images

Demetrious Johnson heeft het UFC-record van Anderson Silva geëvenaard. Mighty Mouse verdedigde zijn UFC-vlieggewichttitel voor de tiende keer door Wilson Reis te verslaan in het main event van UFC on FOX 24 in Kansas City. Johnson won via submissie door een armbar in de derde ronde.

Johnson domineerde van begin tot eind met zijn snelheid en staande vaardigheden. Reis kon geen vuist maken en mistte meer dan hij raakte doordat Johnson simpelweg te snel was en geen overbodige bewegingen gebruikte om zijn eigen stoten en trappen te plaatsen. De cijfers (van Fightmetric) spreken voor zich: Reis raakte tien van zijn 127 (!) aanvallen in de eerste twee ronden. Johnson raakte 70 van 129 aanvallen.

In het slot van de tweede ronde werd Reis gered door de bel. Nadat de Braziliaan een stoot mistte en Johnson een knie tegen zijn middel gooide, ging Reis naar de grond. Johnson dook daar direct bovenop met ground-and-pound, maar dankzij het eindsignaal kwam er een derde ronde.

Daarin veranderde niets. Johnson bleef schitteren en liet Reis steeds meer missen tot hij het grondgevecht aanging met een takedown. Daar ging hij ook als een mes door warme boter van full guard naar half guard, side controle en mount met ground-and-pound om vervolgens een armbar te doen. Na kort tegenstribbelen moest Reis afkloppen, waardoor Johnson geschiedenis schreef. Met dezelfde techniek waar hij Kyoji Horiguchi mee stopte wist Mighty Mouse zijn gordel voor de tiende keer te verdedigen om zich nogmaals te bewijzen als de beste vechter van het moment.

Na het gevecht werd Johnson gevraagd naar zijn volgende stap. Mighty Mouse noemde geen namen, maar was wel helder in zijn wensenlijst: “Ik heb tegen Dana White gezegd dat ik zeven cijfers nodig heb. Ik heb een salaris van een miljoen nodig. De volgende keer dat we de Octagon instappen, BREKEN WE ‘M!”

Namajunas stopt Waterson
Rose Namajunas zette een enorme stap richting een titelgevecht ten koste van Michelle Waterson. Thug Rose won via submissie in de tweede ronde door rear-naked choke. Dit was het einde van een dominant optreden.

Nadat Waterson een goede trap tegen het hoofd plaatste, ging ze het grondgevecht met Namajunas na een minuut aan met een heupworp. Vanaf dat moment Namajunas nam het gevecht over. Thug Rose worstelde zich vlug naar Watersons rug en daarna in half guard om goede punten te scoren tot beide vrouwen weer opstonden. Daar bleef Namajunas scoren met stoten en trappen waardoor Waterson bij het eerste eindsignaal veel last had van haar linkeroog. In de tweede ronde pakte Namajunas de draad direct weer op en was ze al heel dichtbij de winst na een ferme trap tegen het hoofd. The Karate Hottie ging neer, maar stond nog op via de kooi om Namajunas de opening te geven om weer op haar rug te komen. Daar ging Namajunas direct voor een verwurging die The Karate Hottie in eerste instantie goed verdedigde. Toch moest de bebloede Waterson zich gewonnen geven na iets minder dan drie minuten in de tweede ronde.

Whittaker schittert tegen Souza
Robert Whittaker heeft de zegereeks van Ronaldo Souza hardhandig beëindigd. De Australiër won via TKO in de tweede ronde na een foutloos optreden en boekte zijn zevende overwinning op rij.

Whittaker startte goed. The Reaper scoorde punten op de voeten en ontweek het grondgevecht met Jacaré knap. Souza, die voor dit gevecht een nieuw contract voor acht gevechten tekende, kreeg het gevecht een keer op de grond, maar toen wist Whittaker vlug weer op zijn voeten te komen. In de tweede ronde werd de Australiër nog dominanter. Met een goedgeplaatste stoot vloerde hij Souza, wat een enorme opsteker bleek. Niet veel later plaatste hij een goede trap tegen het hoofd, waarna Souza echt in de problemen kwam. Whittaker hield de druk hoog en trapte Souza’s hoofd nogmaals om de Braziliaan op rolschaatsen te zetten. Toen was het einde in zicht. The Reaper rook bloed en gooide accurate stoten gooien tot scheidsrechter Mario Yamasaki het gevecht stopte en Whittaker zijn grootste overwinning tot nu toe boekte.

Moicano boekt grote zege op Stephens
Renato Moicano heeft ook de grootste overwinning van zijn loopbaan geboekt in Kansas City. De Braziliaan versloeg Jeremy Stephens, die als vijfde gerangschikt staat op de UFC-vedergewichtranglijst, via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

Moicano gebruikte zijn lengte goed om de vooruitstrevende Stephens op afstand te houden. Daarbij scoorde hij punten met beentrappen en takedowns om Lil’ Heathen te neutraliseren en uit zijn spel te halen, wat ook lukte. Stephens had veel moeite om zijn bekende stoten te plaatsen en raakte ook gefrustreerd door het strijdplan van de Braziliaan. Daar bovenop nam Moicano af en toe een kort sprintje om afstand te maken en dat kwam hem op gejoel van het publiek in Kansas City te staan. Dat nam hij ongetwijfeld voor lief, want na vijftien minuten ging zijn hand de lucht in.

De volledige resultaten:
Main card:
Demetrious Johnson (k) verslaat Wilson Reis via submissie (armbar), 4:49 in ronde 3 en blijft UFC-vlieggewichtkampioen
Rose Namajunas verslaat Michelle Waterson via submissie (rear-naked choke), 2:47 in ronde 2
Robert Whittaker verslaat Ronaldo Souza via TKO, 3:28 in ronde 2
Renato Moicano verslaat Jeremy Stephens via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Prelims:
Alexander Volkov verslaat Roy Nelson via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Tom Duquesnoy verslaat Patrick Williams via TKO, 0:28 in ronde 2
Rashid Magomedov verslaat Bobby Green via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Tim Elliott verslaat Louis Smolka via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Vroege prelims:
Aljamain Sterling verslaat Augusto Mendes via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Devin Clark verslaat Jake Collier via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)
Anthony Smith verslaat Andrew Sanchez via knock-out, 3:52 in ronde 3
Zak Cummings verslaat Nathan Coy via submissie (guillotine choke), 4:21 in ronde 1
Ketlen Vieira verslaat Ashlee Evans-Smith vsia unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Bonus awards:
Fight of the Night: Tim Elliott vs. Louis Smolka
Performance of the Night: Robert Whittaker & Demetrious Johnson