UFC past nieuwe dopingbeleid aan

0
585

Dana White 9

De UFC kondigde eerder dit jaar een nieuwer, strenger dopingbeleid aan op dopingzondaars vanaf 1 juli op te sporen en te bestraffen. Afgelopen woensdag is de UFC daarop teruggekomen en is het systeem aangepast. Tijdens een persconferentie met o.a. UFC-president Dana White en mede-eigenaar Lorenzo Fertitta is dit bekendgemaakt.

Zie ook: Elke UFC-vechter ondergaat dopingcontroles per 1 juli
Zie ook: NSAC kondigt nieuw dopingbeleid aan
Zie ook: De driehoek: The Ultimate Fighter en dopingproblemen II

Jeff Novitzy, UFC-vicepresident over gezondheid en prestaties, kondigde het beste anti-dopingprogramma van de wereld aan, onder leiding van de US anti-dopinggemeenschap (USADA). Op 1 juli zal het nieuwe programma geïmplementeerd worden en kunnen alle UFC-vechters het hele jaar getest worden, zowel binnen als buiten competitie. Hierbij zal zowel op urine als bloed getest worden, zonder aankondiging. In totaal zullen er 2750 controles plaatsvinden, allemaal op kosten van de UFC.

Deze aankondiging komt vlak na de aankondiging van de bond van Nevada, de NSAC, om haar eigen dopingprogramma aan te passen en strenger te maken. De straffen die de UFC hanteert zijn anders dan die van de bond. Deze zijn als volgt:

“Niet-gespecificeerde substanties”
Hierbij gaat het om anabole steroïden, groeihormomen, peptiden, bloeddoping en methoden, gespecificeerd door WADA.
Eerste overtreding: 2 jaar schorsing (mogelijk 1 bij ‘verzwarende omstandigheden’)
Tweede overtreding: strafverdubbeling van de eerste overtreding
Derde overtreding: strafverdubbeling van de tweede overtreding

“Gespecificeerde substanties”
Hierbij gaat het om marihuana, cocaïne, andere stimuleringsmiddelen en glucocorticosteroïden, gespecificeerd door WADA.
Eerste overtreding: 1 jaar schorsing (mogelijk 2 bij ‘verzwarende omstandigheden’)
Tweede overtreding: strafverdubbeling van de eerste overtreding
Derde overtreding: strafverdubbeling van de tweede overtreding

Overtredingen in aanloop naar een gevecht zullen resulteren in een diskwalificatie. Overtreders verliezen hierdoor een plaats op de ranglijst, beurs of elke andere vergoeding en, als er sprake van is, de titel. Elk bedrag (boetes, beurzen of compensaties) als gevolg hiervan zal naar het anti-dopingprogramma van de UFC gaan.

Recreatieve drugs binnen/buiten competitie
Vanaf 1 juli zal er ook duidelijk zijn wat binnen competitie en buiten competitie valt. Recreatieve drugs binnen competitie zullen alleen de middelen zijn die zes uur voor de wegingen en zes uur na het gevecht gebruikt worden.

UFC-lab
Naast dat de persconferentie vrijwel alleen over dopingbestrijding ging, was er ook een nieuwe introductie: UFC-lab. Dit moet er pro-actief voor gaan zorgen dat vechters meer te weten komen over training, herstel en gezondheid. In de UFC-lab moet dit allemaal tot een geheel komen.

Momenteel is de UFC in het proces om een fysiek lab te bouwen met kantoren voor de groeiende infrastructuur. Hierbij zal ook een faciliteit gebouwd worden die zal focussen op de beste training, fysieke onderhoud en herstel waar vechters kunnen trainen en herstellen. Blessures moeten hierdoor afnemen en slepende blessure korter worden. Wanneer deze geopend zal worden is nog niet bekend.