UFC heft schorsing Ariel Helwani weer op

3
1316

Twee dagen na het geven van een levenslange schorsing aan Ariel Helwani, heeft de UFC de uitsluiting van de Canadese journalist weer ingetrokken. Dit laat de organisatie in een statement weten.

“Na een gesprek met het team van SB Nation (overkoepelende website van MMAFighting.com), zal de UFC MMAFighting.com niet meer dwarszitten betreft accreditatie voor live UFC-evenementen”, aldus de UFC in het statement.

“We respecteren de rol die media spelen in onze sport en daar buiten, inclusief het vermogen van MMAFighting om nieuws te brengen. Dat gezegd hebbende vinden wij dat de tactieken die hun hoofdverslaggever toepast niet toebehoren aan het doel van journalistiek. We hebben er vertrouwen in dat ons standpunt adequaat gecommuniceerd is met het team van SB Nation.”

UFC 199
Op UFC 199 werden journalist Ariel Helwani, cameraman Casey Leydon en fotografe Esther Lin van MMAFighting.com tussen het co-main event en main event uitgesloten van UFC-evenementen en uit de Forum begeleid.

Aanleiding hiervoor was het nieuws dat Brock Lesnar in onderhandeling was met de UFC over een terugkeer op UFC 200. Helwani brak dit nieuws voordat de organisatie dat deed, wat voor grote frustratie zorgde bij UFC-president Dana White en meide-eigenaar Lorenzo Fertitta. Helwani en Leydon werden apart genomen door White, waarin de UFC-president Helwani ‘te negatief’ noemde en het team, op verzoek van Fertitta, naar de uitgang verwees.

Deze maatregel zorgde voor heel veel ophef, niet alleen in de MMA-wereld maar in het hele medialandschap. Helwani deed zijn verhaal bij meerdere grote media-outlets, zoals de Rich Eisen Show en de Dan Patrick show, maar ook andere grote outlets zoals de Guardian en Forbes lieten hun afkeer voor de UFC weten.

MMA Hour
Maandag tijdens de MMA Hour, die Helwani wekelijks presenteert, gaf de journalist zijn perspectief. In een openhartige aflevering, die ditmaal zonder vechters was, vertelde hij in twee uur dat dit niet een maatregel is die uit de lucht was komen vallen.

De Canadees vertelde meerdere anekdotes waaruit blijkt dat de UFC hem niet altijd eerlijk behandelde en dat hij zelfs een keer fysiek is aangevallen door een beveiliger tijdens een interview op UFC 172.

Niet lang na de uitzending werd de schorsing ingetrokken. In een reactie laat MMAFighting.com weten dat ze dankbaar zijn dat de UFC zijn besluit heeft heroverwogen, maar dat het oneens is dat Helwani ‘tactieken gebruikte die niet toebehoren aan het doel van journalistiek’.

Daarnaast bedankt de website iedereen die steun heeft betuigd en dat het achter Helwani’s werk en de bijdragen van andere medewerkers blijft staan.

3 COMMENTS

  1. “MMAFighting.com weten dat ze dankbaar zijn dat de UFC zijn besluit heeft heroverwogen, maar dat het oneens is dat Helwani ‘tactieken gebruikte die niet toebehoren aan het doel van journalistiek’.” Ja zoals??? Hij bracht nieuws naar buiten voordat de UFC dat deed….nou nou dat is echt erg zeg…jeez