UFC is geen monopoly!

8
837

De Amerikaanse zender ESPN heeft een programma gewijd aan de manier waarop de UFC zaken doet. Er zijn hier en daar zeker wat opmerkelijkheden te vinden. Er zijn vechters die meer dan genoeg verdienen, dit zijn dan voornamelijk de gevestigde namen. De beginnende vechters aan de andere kant, worden erg weinig betaald. In het eerste jaar kunnen ze maximaal 48.000 dollar verdienen. Dan moeten ze wel al hun gevechten winnen.

De UFC zegt dat ze juist hun vechters, en ook de startende, een kans geven om veel geld te verdienen. De vechters krijgen namelijk veel media exposure en een kans om flink wat sponsorgeld binnen te halen. Daarnaast worden er naast de bekende bonussen, ook nog extra bonussen uitgedeeld die niet vermeld worden.

ESPN merkt op dat de enige organisatie waar vechters uitzicht hebben om rond te komen van hun sport, de UFC is. De UFC heeft natuurlijk concurerende organisaties opgekocht of laten leegbloeden door op hetzelfde moment een show neer te zetten. Dit ruikt naar een monopolypositie, wat de UFC zelf natuurlijk sterk ontkent.

Op dit moment loopt er een onderzoek naar het business-model van de UFC. Belangrijk onderdeel hiervan is de marktpositie van de UFC (of het wel of niet een monopoly is dus). Een ander onderdeel is of de UFC zijn vechters wel goed genoeg laat mee delen in hun eigen winst. Ik denk dat we hier het laatste nog niet van gehoord hebben.

Bron

8 COMMENTS

  1. Maar stel de UFC is wel een monopolie, wat ik dus denk, is dat dan verboden? En wat zouden dan eventueel de consequenties zijn?

    Ik ben ook wel is benieuwd wat een top-vechter verdient, incl alle bonussen en sponsorinkomsten.

    • Het hebben van een monopoly positie is verboden. Goed voorbeeld daarvan was Microsoft. Die hebben een flinke boete gekregen en een aantal restricties. Als blijkt dat UFC een monopoly is, dan zal voor hun hetzelfde gaan gelden denk ik.

      Wat de vechters nu echt verdienen en wat ze als organisatie zelf verdienen daar wordt geen openheid over gegeven en daar is ook bezwaar op gekomen.