UFC per 2019 exclusief naar ESPN, Amerikaanse FOX Sports trekt zich terug

0
3563
Foto: UFC

De UFC is vanaf volgend jaar in de VS exclusief te zien op ESPN. De zender heeft bekendgemaakt dat het de komende vijf jaar het hele pakket overneemt voor anderhalf miljard dollar. Variety meldde dit als eerste.

Eerder kwamen de UFC en ESPN overeen voor een pakket van vijftien evenementen van twaalf gevechten per jaar op ESPN+, het online platform van ESPN. Met deze nieuwe overeenkomst zullen in totaal twintig evenemeten per jaar op ESPN+ te zien zijn, plus tien UFC Fight Nights op ESPN.

ESPN Networks, dat voor 80 procent in handen is van The Walt Disney Company, zal ook de voorgevechten van twaalf pay-per-views per jaar uitzenden. Hiermee komt het jaarlijkse aantal UFC-evenementen op 42.

Naast de gevechten komen ook verschillende nieuwe UFC gerelateerde programma’s naar ESPN, zoals Ariel Helwani’s MMA Show (de opvolger van The MMA Hour van MMA Fighting) en Ariel & The Bad Guy, een weekelijkse podcast met Ariel Helwani en Chael Sonnen. Ook bestaande programma zoals Dana White’s Contender Series, UFC Countdown en dingen als persconferenties en wegingen gaan naar ESPN.

WWE
FOX Sports had wel interesse om het aflopende contract voor de uitzendrechten van ‘s werelds grootste MMA-organisatie te verlengen, tot het de uitzendrechten van Smackdown Live van WWE in handen kreeg. FOX Sports betaalt zo’n miljard dollar voor vijf jaar Smackdown Live, aldus Variety.

NBC, eigenaar van de USA Network (huidige thuishaven van Smackdown Live), had de optie om het aanbod van FOX te evenaren, maar besloot dat niet te doen.

FOX nam de uitzendingenrechten van UFC in 2011 voor zeven jaar over van Spike TV voor zo’n 700 miljard dollar.

Nederland
Wat voor gevolgen dit zal hebben voor het UFC-aanbod in Nederland is nog onbekend. Sinds maart 2015 zendt FOX Sports alle UFC-evenementen op de Nederlandse televisie en online uit.