UFC on FUEL TV 8: Resultaten en discussie

3
637


De Saitama Super Arena is de plaats geweest van vele mixed martial arts events, zoals Pride Final Conflict 2005 waar Cro Cop en Fedor het tegen elkaar opnamen en Shogun Rua die op 23-jarige leeftijd de 2005 Middleweight Grand Prix won. Of Pride Critical Countdown 2004 waar Rampage Jackson Ricardo Arone KO slamde en Fedor de suplex van Kevin Randleman overleefde en vervolgens won via kimura. Dit weekend voegde UFC on FUEL TV 8 zich in dat rijtje en kon het maar om een ding herinnerd worden: Wanderlei Silva. De legende keerde na zes jaar terug naar het land waar hij als “The Axe Murderer” legendarisch werd en weer zoals vroeger te werk ging. Misschien overdrijf ik nu een beetje met de momenten als in Pride en deze, maar dit was dan ook wel het enige hoogtepunt dat kon genoemd worden op de hele card. Acht van de elf gevechten eindigde in een decision. De acht decisions kwamen allemaal op een rij, een evenaring van het UFC record van UFC 94. Daarnaast waren die decisions niet allemaal kosjer en was er meer om je aan te ergeren dan om te genieten van UFC on FUEL TV 8.

Stefan Struve vs. Mark Hunt
De co-main event van de card zorgde eindelijk voor vuurwerk. Stefan Struve en Mark Hunt (bij elkaar 526 pond bij de weigh-ins) zetten beide hun reeks overwinningen op het spel voor een verbeterde plek in de UFC heavyweight rankings. Na iets meer dan anderhalve minuut het gevecht staand uit te vechten, trok Struve Hunt in zijn guard. Het plan van de lange Nederlander werd snel duidelijk: gebruik de sweep om zo in de mount te komen. Dit lukte na een halve minuut, waarna Hunt hem in de half guard kon krijgen. Struve kon snel weer in de mount komen om vervolgens met ground and pound punten te pakken. Struve deed vervolgens een poging tot een armbar, maar Hunt kon zich hieruit verdedigen en weer in de guard van de Nederlander komen. Van hieruit kon hij geen echte schade doen waarna de ronde voorbij was. De tweede ronde was vooral een staand gevecht met Hunt die veel harde strikes kon uitdelen. Struve en Hunt kwamen in een clinch, waarna Hunt met een snelle voetveeg het gevecht weer naar de grond bracht. De Nieuw-Zeelander ging een grondgevecht niet opzij en kwam zelfs in side control. Van hieruit kon Struve het gevecht staand maken, om vervolgens een takedown te scoren en gelijk in de mount komen. Van hieruit kon hij weer schade toebrengen met ground and pound, waarna hij opnieuw voor de armbar. Dit keer kon hij de arm niet vasthouden, waarna Hunt opnieuw in de guard belandde om de ronde vol te maken. Hunt opende derde ronde sterk met opnieuw veel rake stoten. Struve kon niet zoveel rake stoten uitdelen die schade deden, terwijl Hunt met elke stoot voor de knockout ging. Een headkick van Struve deed Hunt ook niet zoveel, waarna het begin van het einde begon. Na een combinatie van Hunt moest Struve naar survivalmode, waarna “Super-Samoan” bloed rook. Met twee stoten kon hij Struve naar op de grond krijgen waarna hij wegliep. Het gevecht was echter nog niet helemaal over waarna Hunt het wilde afmaken. Maar voordat Hunt enig stoot kon landen maakte Herb Dean er een einde aan. Een rare situatie om het gevecht te beëindigen.
Mark Hunt verslaat Stefan Struve via TKO, 1:44 in de derde ronde

Wanderlei Silva vs. Brian Stann
De main event zou veel goed maken van een teleurstellende card die zoveel potentie had. Brian Stann en Wanderlei Silva lijkt op papier een enorme ‘slugfest’, en deze maakte de verwachting volledig waar. Stann nam het midden van de octagon in en ging vooral naar voren, terwijl Silva vooral uit was op counter strikes. Na een halve minuut werd de eerste stoot uitgedeeld wat uitmondde in een hele wilde stotenwisseling. Stann glee uit, waarna hij opstond en een wild zwaaiende Silva tegen de kooi drukte. Met een voetveeg kon Silva zijn tegenstander uit balans halen en de Muay-thai clinch pakken. Vanaf hier kwam opnieuw een wilde stotenwisseling waardoor Silva uitgleed en Stann tegen de kooi drukte. Er was nog geen minuut vergaan of Stann had een bloedneus te pakken. De twee gingen weer uit elkaar en Silva liet merken er zin in te hebben. Met een enorme glimlach op zijn gezicht liep hij naar voren en daagde hij Stann uit voor meer. Opnieuw zou dit resulteren in een wilde slugfest waardoor Silva Stann weer tegen de kooi moest zetten. De actie zou wat afnemen hierna doordat Stann Silva in het kruis raakte met zijn voet. Na de onderbreking keken de vechters vooral naar openingen. Een minuut erna ging Stann wild naar voren waardoor de spectaculairste stotenwisseling van het gevecht ontstond. Stann en Silva gingen beide voor de kill en zwaaiden allebei alsof hun leven ervan afhing. Stann glee uit, Silva kwam op een knie maar stond weer op en gingen hard door. Silva probeerde een knie te raken vanuit de Muay-thai clinch, waarna Stann kon profiteren en het gevecht naar de grond kon brengen. Hier zou hij nog een paar stoten raken, waarna het einde van de ronde erop zat. De tweede ronde begin met een minder hoog tempo. Beide vechters bleven geconcentreerd en deelde zo af en toe wat stoten en trappen uit. Stann raakte Silva opnieuw in het kruis waardoor er opnieuw een onderbreking kwam en Stann zijn laatste waarschuwing kreeg. Na de onderbreking ging Stann vooral door met legkicks waaruit Silva probeerde te counteren. Silva deelde een headkick uit, waarna hij even daarna het gevecht beëindigde. De Braziliaan kwam in met een rechterstoot en volgde die op met een linker stoot waarna Stann neerging. Na een paar strikes van Silva zat het gevecht erop.
Wanderlei Silva verslaat Brian Stann via knockout, 4:08 in de tweede ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Wanderlei Silva verslaat Brian Stann via knockout in de tweede ronde
Mark Hunt verslaat Stefan Struve via TKO in de derde ronde
Diego Sanchez verslaat Takanori Gomi via split decision (29-28, 28-29, 29-28)
Yushin Okami verslaat Hector Lombard via split decision (29-28, 28-29, 29-28)
Rani Yahia verslaat Mizuto Hirota via unanimous decision (3X 29-28)
Dong-Hyun Kim verslaat Siyar Bahadurzada via unanimous decision (3X 30-27)

Prelims op Facebook:
Brad Tavares verslaat Riki Fukuda via unanimous decision
Takeya Mizugaki verslaat Brian Carraway via split decision (29-28, 28-29, 29-28)
Kazuki Fokudome verslaat Cristiano Marcello via unanimous decision
Alex Cacares verslaat Kyung Ho Kang via split decision (29-28, 28-29, 29-28)
Hyun Gyu Lim verslaat Marcelo Guimaraes via knockout in de tweede ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Van de acht decisions waren liefst vier split decisions, op zijn minst opvallend te noemen. En dan waren er twee op zijn minst apart te noemen (Sanchez-Gomi, Cacares-Kang).

Dan kan je maar beter zoals Hyun Gyu Lim je UFC debuut maken met knie tegen het hoofd van je tegenstander.

Het script was niet beter geschreven voor Wanderlei Silva, wat een moment.

Stefan Struve maakte op Twitter bekend dat hij een gebroken kaak heeft en zette de foto ervan online.

Heel veel grapplers, maar geen submission op de hele card. Hierdoor veelal saaie grappling matches (Kim-Bahadurzada, Yahia-Hirota, Okami-Lombard).

Misschien kwam de teleurstellende kwaliteit van de gevechten doordat de weigh-ins 20 uur voor de gevechten zelf waren, in plaats van de gewoonlijke 24.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Wanderlei Silva vs. Brian Stann
Knockout of the Night: Wanderlei Silva, Mark Hunt
Submission of the Night: geen

3 COMMENTS

 1. Ik had niet verwacht dat ik het gevecht Silva vs Stann zo gaaf zou vinden!
  Wanderei Silva is verre weg mijn favoriete vechter van Pride.
  Helaas valt hij erg tegen in de UFC, en was ik zijn vorige gevecht zelfs voor Rich Franklin!
  Van Stann was ik ook geen fan. Veel te veel Amerika aan de top mentaliteit.
  Maar dit gevecht hebben beide vechters een geweldige show neergezet!
  Ik verwacht niet dat Silva ooit nog ver in de top gaat vechten, Hij zal meer voor entertainment/ kijkcijfers de octagon in gaan.

  Struve vs Hunt was ook een gave partij om te zien! Struve is een goede vechter, en gunde hem zeker de overwinning.
  Of Struve ook echt mee kan draaien tussen JDS, Velasquez, Zullen we helaas nog niet achterkomen.
  Hopelijk is zin volgende gevecht tegen Antonio Rodrigo Nogueira.

  • Ik zie Struve eerst liever een makkelijker gevecht krijgen om terug te komen. Struve vs Mitrione.
   En Hunt vs Johnson lijkt me ook wel mooi, al zal hij nu wel iemand in de top 10 krijgen. Maar als ik zo naar de rankings kijk is er niet zoveel keus. In de top 10 heeft alleen Nelson momenteel geen gevecht.

 2. Overal was het een beetje tegenvallend totdat de co- en main-event kwam. Bij Stuve vs Hunt zat ik heel de tijd kom op pull gard. Je zag ook echt dat ze er helemaal doorheen zaten in de derde ronde. Ik snapte niet dat Struve bleef staan met Hunt. En ik hoop toch echt dat Struve een keer leert om zijn lengte te gebruiken.

  Ik ben het ook niet eens met Sanchez – Gomi, Ik had het 29-28 Gomi.

  En de eerste ronde van Silva – Stann, niet normaal ik moest gelijk terug denken aan Henderson – Rua. Ik zal het niet erg om Silva een rematch te gunnen tegen Leben. Of anders hem nog te zien tegen Lombard, Vitor of Rua (op 205).