UFC on FUEL TV 10: Resultaten en discussie

5
736

Werdum Nogueira UFC on FUEL 10
In het thuisland van Gracie Jiu-Jitsu waren het de submissions die UFC on FUEL TV 10 maakte. Op UFC 160 was er maar één, UFC on FX 8 drie, UFC 159 twee en op UFC on FOX 8 zelfs geen, waren er op de dag voor Metamoris 2 maar liefst acht, een evenaring van het UFC-record van UFC 2 & 4. Opnieuw een hoog percentage gevechten die de jury niet haalden dus. Bovenop de submissions waren er ook nog een KO en TKO die erg vroeg in het gevecht waren. Het was misschien niet een event vol met de grootste namen, maar het leverde desondanks wel een leuk avondje MMA op met een nieuwe Ultimate Fighter-winnaar en een mogelijk nieuwe top contender in de heavyweight divisie. Ook opvallend om te noemen is dat er alleen Braziliaanse winnaars op de card stonden. Van de twaalf gevechten op de card waren er zeven die een niet-Braziliaan betroffen, alle zeven verloren hun gevecht.

Rafael Cavalcante vs. Thiago Silva
Een grudge match waarbij iedereen een snel einde garandeerde maakte de verwachtingen waar. Silva en Cavalcante, toevallig twee vechters die van een schorsing afkwamen, waren voor dit gevecht goed voor elf knockouts elk en houden niet van een tweede ronde. Vanaf het begin was de intentie van beide mannen duidelijk om het staand op te lossen. Cavalcante begon het agressiefst en was die eerste die goed raakte met een harde rechterstoot. Thiago Silva moest vooral verdedigen en het duurde even voordat hij in het gevecht kwam. “Feijao” combineerde stoten naar het hoofd met stoten naar het lichaam goed, waardoor Silva moeite had om in zijn spel te komen. Na twee minuten nam Silva het gevecht langzaam over door goede counters te doen die Cavalcante liet twijfelen. Een mooie spinning elbow van “Feijao” kwam aan en werd opgevolgd door nog meer stoten van Cavalcante, maar Silva kon zich eruit werken zonder enig gevaar. Cavalcante was moe terwijl Silva de frissere was. Met nog minder dan een minuut te gaan kon Silva vrijuit uithalen en liep Cavalcante alleen naar achter. Silva dreef Cavalcante naar de kooi toe en sloeg zijn tegenstander met een harde opstoot naar de grond. Nog meer stoten volgden waarna Dan Miragliotta het gevecht beëindigde.
Thiago Silva verslaat Rafael Cavalcante via KO, 4:29 in de eerste ronde

Antonio Rodrigo Nogueira vs. Fabricio Werdum
De TUF: Brazil 2 coaches namen het in de main event tegen elkaar op. Nogueira kwam als eerst naar voren maar moest daarbij wel drie legkicks van Werdum vangen om vervolgens in de clinch te belanden en naar de grond gegooid te worden. Werdum kwam gelijk in de mount maar kwam na een paar overgangen in de half guard. Na wat ground-and-pound kon Nogueira zich eruit werken tot grote vreugde van het publiek. Staand was Nogueira echter nog niet in zijn spel. Werdum gooide veel legkicks en probeerde het vaak met de thai-clinch knieën te gebruiken. Nogueira kon Werdum tegen de kooi drukken en schade aanrichten. Nadat Werdum zich eruit werkte, kwam Nogueira beter in het gevecht en kon hij veel stoten uitdelen waar Werdum weinig antwoord op had. Opnieuw werd Werdum tegen de kooi gedrukt maar dit keer kon hij dit omdraaien en tevergeefs proberen het gevecht naar de grond te brengen. Nadat Nogueira zich eruit hard gewerkt wist hij wat hem te doen stond: Werdum naar achter laten gaan en tegen de kooi drukken. Werdum was duidelijk niet gewend om naar achter te moeten lopen waaruit Nogueira zijn voordeel haalde.

Aan het begin van de tweede ronde moest Werdum opnieuw naar achter en bleef hij de legkicks gooien. De kooi bracht opnieuw uitkomst voor Nogueira en van die positie kon hij schade doen. Werdum counterde en drukte Nogueira tegen de kooi aan met als doel het gevecht naar de grond te brengen. Nogueira liet zich vallen en ging voor een guillotine choke, maar Werdum werkte zich er snel uit en kwam in de guard van zijn tegenstander. “Vai Cavalo” ging snel naar side control, maar na een paar overgangen kon hij de rug van “Minotauro” pakken. Van die positie ging hij voor een armbar waardoor Nogueira voor de tweede keer in zijn loopbaan moest opgeven door een submission. Hoewel het niet gelijk zichtbaar was voor de camera en voor scheidsrechter Mario Yamasaki was het Nogueira die verbaal opgaf.
Fabricio Werdum verslaat Antonio Rodrigo Nogueira via armbar, 2:41 in de tweede ronde

http://youtu.be/7M5cyDlmzHM

De volledige resultaten:
Main Card:
Fabricio Werdum verslaat Antonio Rodrigo Nogueira via armbar in de tweede ronde
Leonardo Santos verslaat William Macario via submission (arm-triangle choke) in de tweede ronde
Thiago Silva verslaat Rafael Cavalcante via KO in de eerste ronde
Erick Silva verslaat Jason High via submission (armlock) in de eerste ronde
Daniel Sarafian verslaat Eddie Mendez via submission (arm-triangle choke) in de eerste ronde
Rony Jason verslaat Mike Wilkinson via submission (triangle choke) in de eerste ronde

Prelims op Facebook/Youtube:
Raphael Assunção verslaat Vaughan Lee via submission (armbar) in de tweede ronde
Felipe Arantes verslaat Godofredo Pepey via TKO in de eerste ronde
Ildemar Alcantara verslaat Leandro Silva via unanimous decision (3X 30-27)
Rodrigo Damm verslaat Mazuto Hirota via split decision (29-28, 28-29, 29-28)
Caio Magalhaes verslaat Karlos Vemola via submission (rear-naked choke) in de tweede ronde
Antônio Braga Neto verslaat Anthony Smith via submission (kneebar) in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Een erg ‘interessante’ beslissing van de jury bij Damm en Hirota.

Raphael Assunção is 4-0 in de UFC bantamweight divisie. Een titelgevecht komt steeds dichterbij.

Erick Silva won de ‘Submission of the Night’ award, maar was deze de beste van de acht?

Hoe ver zal Leonardo Santos het schoppen in de UFC? De 33-jarige Jiu-Jitsu expert zal op lightweight zijn UFC-loopbaan voort zetten. Hoewel het misschien raar is om hem de Ultimate Fighter winnaar te noemen aangezien hij in de halve finale verloor van Santiago Ponzinibbio. Na het gevecht bleek dat Ponzinibbio zijn had gebroken en hij niet op tijd hersteld zou zijn. Hierdoor kwam Santos alsnog in de finale terecht.

Brazilianen hebben rare bijnamen voor vechters. De bijnaam van Rafael “Feijao” Cavalcante betekent ‘boon’, Fabricio Werdum’s bijnaam “Vai Cavalo” betekent ‘Go Horse’ en William Macario (verliezer van de co-main event) heeft de bijnaam Patolino, de Braziliaanse naam voor Daffy Duck.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Thiago Silva vs. Rafael Cavalcante
Knockout of the Night: Thiago Silva
Submission of the Night: Erick Silva

5 COMMENTS