UFC on FOX 8: Resultaten en discussie

2
619

UFC on FOX 8 Johnson Moraga

UFC on FOX 8 vond afgelopen weekend en plaats en veel verhaallijnen en genoeg dingen om achteraf over te praten. Er waren maar liefst vier split decisions, een evenaring van het record van UFC 94, die vaak voor veel vraagtekens zorgden. Het Nederlandse hoogtepuntje kwam in de vorm van Germaine de Randamie die in haar eerste gevecht in de UFC een overwinning boekte op de veteraan Julie Kedzie via, een aparte, split decision. Een teleurstellende co-main event tussen Jake Ellenberger en Rory MacDonald leidde opnieuw een erg goed gevecht van UFC flyweight champion Demetrious Johnson in die liet zien sneller en technischer te zijn dan zijn tegenstander John Moraga. Johnson was een van de zes vechters die zijn tegenstander voor het eindsignaal versloeg.

Rory MacDonald vs. Jake Ellenberger
Vooraf voor velen de echte main event stelde diep teleur. Jake “The Juggernaut” Ellenberger en Rory “Ares” MacDonald streden om een mogelijk titelgevecht tegen elkaar, maar waarschijnlijk heeft dit gevecht alleen vertraging voor beiden opgeleverd. In de eerste ronde wilde het gevecht niet loskomen. Ellenberger keek vooral de kat uit de boom, terwijl MacDonald met een aantal jabs tenminste nog iets deed om de jury te overtuigen. Met zijn lengte en langere bereik maakte MacDonald optimaal gebruik van zijn jabs om Ellenberger op een afstand te houden. Na anderhalf minuut begon het publiek te joelen omdat er simpelweg nog geen actie was. Het duurde drie minuten in het gevecht totdat MacDonald nog enigszins loskwam en Ellenberger in grotere volume aanviel met jabs en trappen. Dit duurde helaas net langer dan een minuut. Ellenberger probeerde af en toe te counteren met een linkerhoek, maar vond geen doel. Al jabbend haalde MacDonald zo de eerste ronde binnen.

De tweede ronde begon hetzelfde als de eerste: veel de kat uit de boom kijken en zoeken naar het juiste moment om aan te vallen. MacDonald was agressiever en liet Ellenberger moeilijker in zijn spel komen. “The Juggernaut” was meer bezig met verdedigen en gooide niets anders dan counters en halve counters. Met nog drie minuten in de ronde te gaan probeerde Ellenberger een takedown, maar MacDonald kon deze makkelijk van zich af werken. “Ares” ging door met jabs gooien en Ellenberger raken, terwijl “The Juggernaut” maar niet in zijn spel kon komen. Na 3:13 probeerde MacDonald een takedown, maar Ellenberger werkte deze makkelijk van zich af. MacDonald kon bij het splitsen nog wel een paar goede strikes gooien. Na negen minuten vechten kwam een veelzeggende statistiek in het beeld: ‘Total Strikes Landed: MacDonald 26, Ellenberger 9’. Oftewel 34 rake strikes in negen minuten vechten, gemiddeld dus minder dan vier rake strikes per minuut in een gevecht die zich volledig staand afspeelde. Kort daarop begon het publiek opnieuw te joelen. Ellenberger kwam met nog 20 seconde te gaan nog eens naar voren, maar veel effect had dit niet en MacDonald kon dit makkelijk ontwijken. Al joelend werd de tweede ronde afgesloten.

Ellenberger moest er in de derde ronde alles aan doen om het gevecht voor het eindsignaal te stoppen, maar dan moest hij wel met de zogenaamde gootsteen komen. MacDonald ging echter gewoon door met wat hij in de eerdere rondes ook deed: afstoppen en technische strikes gooien. MacDonald had vroeg in de ronde veel succes met verschillende trappen die misschien niet hard waren, maar wel effectief. Dit ging spelen in het hoofd van Ellenberger die nooit in zijn spel meer kwam. Na tweeënhalf minuut had Ellenberger nog steeds geen serieuze schade gedaan, maar kwam er een kleine kans om het gevecht enigszins over te nemen nadat MacDonald even zijn balans verloor maar weer snel opstond. Een harde linkerhoek kwam echter weer niet aan en “Ares” nam de controle weer over. Het publiek spande de stembanden weer aan om ook in de laatste ronde te gaan joelen voor het teleurstellende gevecht. In de laatste minuut kon Ellenberger een takedown scoren en met moeite in de guard komen van de Canadees. Vanaf hier kon “The Juggernaut” nog wat schade doen, maar had hij veel moeite met de guard van zijn tegenstander. Hierna eindigde het gevecht met een saaie beslissing als gevolg.
Rory MacDonald verslaat Jake Ellenberger via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)

Demetrious Johnson vs. John Moraga
Vanaf de eerste minuut van het gevecht was er, zoals verwacht, veel beweging. John Moraga nam het midden van de kooi in en deed vandaar een paar pogingen tot schade. Na een minuut kon Johnson het gevecht langzaam overnemen en zelf het midden van de kooi opeisen. Met zijn snelheid en goede verdediging had Moraga veel moeite om zijn tegenstander te raken, terwijl Johnson het vooral van counterstrikes moest hebben. Moraga kon met een paar trappen in de buurt komen van Johnson en hem tegen de kooi drukken. Johnson draaide het gevecht snel weer om en Moraga stond met zijn rug tegen de kooi. Van hier uit kon hij zijn eerste takedown scoren en in side control komen. Johnson probeerde een mounted crucifix, of Salaverry position, te krijgen, maar Moraga verdedigde zich goed en kon Johnson weer in de half guard krijgen. Dit hield “Mighty Mouse” echter niet tegen om schade toe te brengen. Met nog een halve minuut te gaan werkte Moraga zich van de grond af, maar kon Johnson nog wel de nek pakken van zijn tegenstander. In de slotseconden probeerde hij nog een guillotine choke, maar Herb Dean sprong snel tussen beide bij het eindsignaal van de eerste ronde.

Moraga begon de tweede ronde agressief tot Demetrious Johnson hem op de grond legde met een harde takedown. Johnson had moeite met de agressieve guard van Moraga, maar verplaatste zich naar side control waar hij meer controle had. Johnson ging opnieuw voor de mounted crucifix position en had nu meer succes en kon meer schade doen. Moraga worstelde zich er na anderhalf minuut uit, maar Johnson herstelde zich en kwam nu in side control op de rechterhelft van Moraga’s lichaam uit. Opnieuw raakte hij veel ground-and-pound naar het lichaam en hoofd waardoor hij voor een kimura kon gaan. Moraga werkte zich eruit, maar kon niet voorkomen dat Johnson naar zijn rug ging. Opnieuw deed Johnson veel schade, maar Moraga herstelde en ging weer staan. Het duurde echter niet lang tot “Mighty Mouse” weer een takedown scoorde en in side control terecht kwam. Moraga herstelde zich naar half guard, maar Johnson kon alsnog veel schade doen tot het eindsignaal van de ronde klonk.

De eerste anderhalve minuut van de derde ronde begon staand en ging gelijk op. Moraga maakte gebruik van zijn bokstechnieken, terwijl Johnson het meer afwisselde met trappen naar het lichaam en been. Johnson scoorde opnieuw een takedown, zijn vijfde in het gevecht, en belandde in de actieve guard van Moraga. Na wat problemen in die positie ging Johnson opnieuw naar side control, waarna Moraga zijn rug opgaf. “Mighty Mouse” wilde een bodylock doen, maar Moraga gebruikte dit om weer op te staan. Moraga zette zijn tegenstander tegen de kooi met underhooks. Hiermee probeerde hij een takedown te doen, maar Johnson keerde zich snel om en kon in half guard komen. Johnson deed schade met ellebogen ging opnieuw voor de kimura. Het publiek ging erachter staan terwijl Johnson steeds dichterbij de submission kwam. Moraga verdedigde goed en zette Johnson gelijk zittend met zijn rug tegen de kooi aan. Hij kon echter niet profiteren van de positie doordat Johnson zich eruit worstelde en weer ging staan. Moraga scoorde alsnog een harde takedown, maar Johnson werkte zich er opnieuw uit en beide vechters ging met elf seconde te gaan weer staan. Beiden probeerde nog een headkick maar miste, waarna de ronde over was.

De vierde ronde opende staand met beide vechters die trappen en stoten landden. Het duurde opnieuw niet lang tot Johnson weer voor de takedown ging en in half guard kwam. Johnson leek opnieuw voor de kimura te gaan, maar Moraga gebruikte dit om van zijn rug af te komen. Johnson leek voor een guillotine choke te gaan, maar wisselde van positie naar de rug van Moraga. De uitdager stond snel weer op en at een harde trap naar het lichaam bij het opstaan. Johnson was ook staand in controle en gooide een paar harde trappen waar Moraga geen antwoord op had. Halverwege de ronde scoorde Johnson opnieuw een takedown, maar Moraga kon zijn tegenstander snel van zich af halen zonder grote schade op te lopen. Johnson en Moraga vochten tegen de kooi verder tot Moraga voor slappe takedown ging die makkelijk gecounterd werd door Johnson. Moraga was duidelijk vermoeid, terwijl de kampioen nog fris en scherp was. Moraga herstelde nadat hij een guilltone choke poging overleefde en een paar knieën naar het lichaam moest eten. Met nog een halve minuut te gaan stonden beide vechters in het midden van de octagon. Moraga raakte een harde rechtse overhand die recht op de neus van Johnson terecht kwam en duidelijk aangeslagen was. Johnson moest naar achteren terwijl Moraga voor de knockout ging en springend een knie gooide. Deze ambities werden snel weer gekoesterd door een takedown van Johnson die de rest van de ronde uitzong in de guard van Moraga.

Tussen de vierde en vijfde ronde door was de schade te zien die de stoot van Moraga deed op het gezicht van Johnson die aan het bloeden was. Moraga moest alles op alles zetten om nog te winnen. Hij zette veel in op harde, wilde stoten, maar Johnson ontweek deze vrij simpel met zijn snelheid. Na veertig seconde lag Moraga alweer op zijn rug door de tiende takedown van Johnson. Opnieuw ging “Mighty Mouse” snel naar side control, maar worstelde Moraga zich, zoals vaak in het gevecht, er weer uit. Maar Johnson deed snel weer een takedown en ging snel weer staan om naar side control te gaan. Moraga deed weer dezelfde manoeuvre om zich eruit te werken, maar kon Johnson niet helemaal van zich af werken. Vanuit de clinch kwam Johnson weer in side control en deelde hij veel ellebogen uit. “Mighty Mouse” ging opnieuw voor de kimura en had nu wel succes: Moraga verdedigde tegen de submission, waardoor hij overging naar een armbar. Moraga verdedigde zich weer maar moest verbaal afkloppen.
Demetrious Johnson verslaat John Moraga via submission (armbar), 3:43 in de vijfde ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Demetrious Johnson verslaat John Moraga via submission (armbar) in de vijfde ronde
Rory MacDonald verslaat Jake Ellenberger via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Robbie Lawler verslaat Bobby Voelker via knock-out in de tweede ronde
Liz Carmouche verslaat Jessica Andrade via TKO in de tweede ronde

Prelims op FX:
Jorge Masvidal verslaat Michael Chiesa via submission (D’arce choke) in de tweede ronde
Danny Castillo verslaat Tim Means via unanimous decision
Melvin Guillard verslaat Mac Danzig via knock-out in de tweede ronde
Daron Cruikshank verslaat Yves Edwards via decion (2X 30-27, 1X 27-30)
Ed Herman verslaat Trevor Smith via split decision (27-30, 30-27, 29-28)
Germaine de Randamie verslaat Julie Kedzie via split decision (30-27, 28-29, 29-28)

Prelims op Facebook/Youtube:
Justin Salas verslaat Aaron Riley via split decision (30-27, 28-29, 29-28)
Yaotzin Meza verslaat John Albert via submission (rear-naked choke) in de tweede ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Germaine de Randamie houdt de Nederlandse eer hoog. Alleen waar haalt jurylid Lester Griffin 29-28 voor Kedzie vandaan?

Johnson was, na BJ Penn op UFC 107, Randy Couture op UFC 39 en Anderson Silva op UFC 117, de vierde vechter in de geschiedenis van de UFC die een gevecht stopte in de vijfde ronde. Johnson liet Moraga afkloppen met nog 77 seconde te gaan, een record die hij overneemt van Anderson Silva (90 seconde voor het eindsignaal).

Wat een gevecht tussen Herman en Smith!

Sommige split decisions waren tenenkrommend slecht.

Jessica Andrade kan een klap vangen.

En Melvin Guillard kan een goede stoot gooien

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of The Night: Ed Herman vs. Trevor Smith
Knockout of The Night: Melvin Guillard
Submission of the Night: Demetrious Johnson

2 COMMENTS