UFC on FOX 7: Resultaten en discussie

3
500

UFC on FOX 7 Henderson Melendez
UFC on FOX 7 vond plaats in de het onofficiële huis van Strikeforce, HP Pavilion in San Jose. Acht oud-Strikeforce vechters stonden op het programma waarvan vier vechter wonnen in een event vol knockouts en TKO’s. Acht van de twaalf gevechten eindigden in een knockout of TKO, terwijl er geen één in submission eindigden. De avond eindigde niet met een knockout of TKO, maar met een gevecht van hoog niveau en een geslaagd huwelijksaanzoek achteraf.

Nate Diaz vs. Josh Thomson
De UFC-terugkeer van Josh Thomson tegen de altijd taaie Nate Diaz. Vanaf het begin deed Thomson veel legkicks om de mobiliteit van Diaz aan te pakken. Diaz bleef de druk houden op Thomson waardoor Thomson vooral naar achteren moest. Diaz bleef hier moeite mee hebben en reageerde hier dan ook vaak uitdagend op. Een headkick van Thomson kwam aan, maar Diaz gaf geen schim en ging door met naar voren gaan. Bij een tweede rake headkick van Thomson probeerde Diaz te counteren door het naar de grond te brengen, maar Thomson stond snel weer op. Na drie minuten vechten kon Diaz Thomson tegen de kooi aan zetten om daar schade aan te brengen. Thomson kon het na twintig seconde omdraaien en snel weer naar achteren gaan. Diaz bleef naar voren gaan, maar Thomson kon punten scoren door goed te counteren. Aan het einde van de eerste ronde kon Thomson nog een takedown scoren en nog wat ground-and-pound loslaten. Diaz counterde met ellebogen en submission-pogingen waardoor Thomson snel weer opstond. Hierna eindigde de eerste ronde. De tweede ronde begon hetzelfde als de eerste ronde: Diaz die achter Thomson aan ging en volop uitdaagde. Thomson drukte Diaz tegen de kooi aan, maar het was Diaz die meer punten scoorde met knieën en stoten. Thomson had hier veel moeite mee, maar raakte Diaz nog wel met een elleboog voordat hij weer afstand nam. De schade was zichtbaar en Diaz bloedde flink. Thomson bleef afstand houden, maar zocht ook meer de clinch en de kooi op. Hier scoorden beide vechters met ellebogen, stoten en knieën. Het begin van het einde begon toen beide vechters weer in het midden van de kooi stonden. Thomson gooide een headkick die Diaz met zijn scheen vol op het hoofd raakte. Diaz was aangeslagen en Thomson rook bloed. Na twee rake stoten viel Diaz naar de grond waarna Thomson het afmaakte met ground-and-pound waardoor zelfs de hoek van Diaz de handdoek gooide.
Josh Thomson verslaat Nate Diaz via TKO, 3:44 in de tweede ronde.

Frank Mir vs. Daniel Cormier
Frank Mir zag er fit uit bij de weigh-ins onder zijn nieuwe trainer Greg Jackson. Hij opende het gevecht met een paar onorthodoxe trappen die we nog niet van hem gewend waren, maar doel vonden ze niet. Vanaf dat punt zou Cormier het overnemen door Mir met zijn rug tegen de kooi aan te zetten. Dit zou het beeld van de rest van het gevecht worden. Cormier liet zijn worstelskills zien en drukte Mir tot de einde van de ronde tegen de kooi aan. Hier deed hij veel schade en maakte hij Mir moe. Aan het einde van de ronde zou Cormier Mir nog loslaten en kon Mir nog een paar trappen proberen. Veel schade zouden ze niet doen waarna de ronde eindigde. In de tweede ronde zou het opnieuw iets minder dan een minuut duren tot Cormier Mir weer vastgreep en hem tegen de kooi drukte. Cormier zou Mir nog een paar keer loslaten in de ronde, maar elke keer zou het niet lang duren tot Mir weer met zijn rug tegen de kooi aan stond. Hierdoor trok Cormier ook de tweede ronde naar zich toe. De boodschap voor de derde ronde van Mir was duidelijk: maak het af. Opnieuw opende hij met een paar trappen, maar het enige wat Mir hiermee bereikte was dat Cormier de trap ving en alsnog tegen de kooi werd gezet. Het zou echter niet lang duren tot Mir weer loskwam en een paar goede trappen en knieën kon plaatsen. Cormier ving dit desondanks met gemak op kon Mir weer tegen de kooi zetten. Herb Dean haalden beide mannen nog uit elkaar, maar Cormier kon opnieuw Mir tegen de kooi drukken. Met nog dertig seconde te gaan haalde Dean ze weer uit elkaar, maar deze zouden niet meer baten.
Daniel Cormier verslaat Frank Mir via unanimous decision (3X 30-27).

Benson Henderson vs. Gilbert Melendez
Gilbert Melendez opende het gevecht scherp en liet Henderson vanaf het begin naar achter lopen. Na een paar legkicks van beide kanten kon Melendez een takedown krijgen, maar veel schade kon hij niet toebrengen. Staand bleef Melendez degene die naar voren ging en Henderson naar achter liet gaan. Melendez ving een trap van Henderson en ging voor de takedown. Henderson bleef echter zijn balans houden en kon Melendez met zijn rug tegen de kooi zetten. Na een halve minuut kon Melendez zich los worstelen, maar kon hij niet doorzetten. De pep waarmee hij het gevecht begon leek er, door negentien harde legkicks van Henderson, al een beetje uit. Aan het einde van de eerste ronde kon Melendez opnieuw een trap vangen en Henderson naar de grond gooien. Een harde knie naar het lichaam van Henderson volgde maar daar bleef het ook bij. In de tweede ronde paste Henderson het plan een beetje aan en zette hij het gevecht meer naar zijn hand en tempo en, met behulp van jabs, naar zijn gewenste afstand. Melendez vaak terug met aanvallen en combinaties. De trappen van Henderson werden omgeruild voor knieën waardoor Melendez zijn trappen niet meer kon vangen. Met nog 45 seconde op de klok kwam er nog een actieve periode met veel stoten en trappen van beide kanten. De tweede ronde werd hierdoor een moeilijke ronde om te scoren. De derde ronde begon met Henderson die het tempo bepaalde. Een harde legkick kwam aan, maar werd opgevolgd met een aanval van Melendez. Opnieuw kwam een harde legkick van Henderson aan waardoor Melendez op de grond belandde. Melendez kon snel weer opstaan, maar moest nog wel een nieuwe legkick vangen. Henderson zette niet door waardoor Melendez snel weer in het gevecht kon komen. Hierna volgde een passieve minuut die door Henderson werd doorbroken met een takedown poging. Na een kleine worsteling kon Henderson een paar knieën naar het lichaam plaatsen, maar kon Melendez zich wel los worstelen. Niet lang daarna probeerde Henderson zijn tegenstander opnieuw vast te pakken, maar kon Melendez zich opnieuw, met veel moeite, los worstelen en nog een paar strikes uitdelen. Hierna kon Henderson nog een paar goede trappen en stoten naar het lichaam van Melendez plaatsen en aan het einde van de ronde nog een harde legkick gooien waardoor beide mannen vielen. Henderson capituleerde snel kwam in side-control om nog een paar ellebogen uit te delen voordat scheidsrechter John McCarthy de mannen letterlijk uit elkaar haalde.

In de vierde ronde ging Henderson door met harde legkicks en bodykicks gooien. Melendez kon er nog een paar opvangen, maar het in een takedown omzetten lukte niet. Een takedown poging van Henderson zelf lukte ook niet waardoor het gevecht staande bleef. Henderson opende vaak zijn combinaties met een linkerelleboog, maar het gewenste effect had het niet. De legkicks bleven daarentegen wel goed werken en met nog anderhalf minuut te gaan viel Melendez opnieuw naar de grond door een trap naar de benen. Henderson ging snel naar de rug van Melendez, maar die worstelde zich er snel weer uit. Aan het einde van de ronde zette Melendez nog goed aan waardoor hij nog goed kon scoren met stoten, maar Henderson kwam niet in gevaar. De vijfde ronde begon met twee actieve vechters die allebei nog wat energie over hadden. Melendez viel als eerste aan waardoor Henderson moest verdedigen en de schade beperkt kon houden. Melendez bleef wel degene die naar voren ging en Henderson dwong te lopen. Een harde knie van Melendez naar het lichaam van Henderson vond doel waardoor Henderson tegen de kooi aan kwam, maar de kampioen werkte zijn tegenstander snel weer van zich af. Melendez kon nog twee goede stoten raken waar Henderson geen antwoord op had. Het einde van het gevecht was in zicht en het publiek ging staan. Beide vechters konden in die laatste periode geen echte schade meer doen waardoor het gevecht naar de jury ging. Met een minimaal verschil werd Henderson hieruit als de winnaar aangewezen.
Benson Henderson verslaat Gilbert Melendez via split decision (48-47, 47-48, 48-47).

De volledige resultaten:
Main Card:
Benson Henderson verslaat Gilbert Melendez via split decision (48-47, 47-48, 48-47)
Daniel Cormier verslaat Frank Mir via unanimous decision (3X 30-27)
Josh Thomson verslaat Nate Diaz via TKO in de tweede ronde
Matt Brown verslaat Jordan Mein via TKO in de tweede ronde

Prelims op FX:
Chad Mendes verslaat Darren Elkins via knockout in de eerste ronde
Francis Carmont verslaat Lorenz Larkin via unanimous decision (3X 29-28)
Myles Jury verslaat Ramsey Nijem via knockout in de tweede ronde
Joseph Benavidez verslaat Darren Uyenoyama via TKO in de tweede ronde
Jorge Masvidal verslaat Tim Means via unanimous decision (3X 29-28)
T.J. Dillashaw verslaat Hugo Viana via knockout in de eerste ronde

Prelims op Facebook/Youtube:
Anthony Njokuani verslaat Roger Bowling via TKO in de tweede ronde
Yoel Romera verslaat Clifford Starks via knockout in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Wat een UFC-debuut voor Yoel Romero. In 2008 worstelde hij zich nog naar een zilveren medaille voor Cuba, maar elke kickbokser mag trots zijn op zo’n knockout.

Joe Rogan zei het al over Lorenz Larkin en Francis Carmont: “interesting decision”.

Wie stopt Matt Brown?

Josh Thomson is de eerste vechter die Nate Diaz stopte in de UFC en de eerste vechter die Diaz via TKO versloeg. Een verdiende gedeelde Knockout of the Night-award.

Hoe lukt Benson Henderson het toch om steeds via split decision te winnen? De volgende tegenstander zal de winnaar van TJ Grant en Gray Maynard (UFC 160 op 25 mei) zijn.

Nu het toch over rare beslissingen gaat, Fightmetric, bekend van alle statistieken tussen de gevechten door, scoorde het gevecht misschien wel het apartst: 50-48 voor Henderson. Oftewel drie rondes (1,2,5) die op 10-10 eindigden.

Winst of verlies, de dag van Henderson zou sowieso niet slecht eindigen. Cool of afgezaagd?

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Matt Brown vs. Jordan Mein
Knockout of the Night: Josh Thomson en Yoel Romero
Submission of the Night: Geen

3 COMMENTS

  1. Veel KO, altijd goed!

    Ik had zelf alleen meer van Cormier verwacht, ik vond hem nu niet erg indrukwekkend.

    Verder hoorde ik nog iets over degene die de main-event 48-47 had voor Melendez, dat hij banden heeft met de Cesar Gracie en het team, heel frappant.

    Al met al een mooi event!