UFC on FOX 5: Resultaten en discussie

5
699

De UFC maakte reclame voor “the greatest fight card ever put on free TV”, en wat een card werd het in Seattle. Van een sterk begin op Facebook met Scott Jorgensen tegen John Albert (Fight of the Night) naar Benson Henderson tegen Nate Diaz op FOX was het goed. Of het de beste card in de geschiedenis van gratis televisie is zullen de meningen verschillen, zoals fans van BJ Penn of Nate Diaz. Maar de card was goed, daar zullen weinig fans het over oneens zijn.

Rory MacDonald vs. BJ Penn
Dit gevecht werd ook wel als de wisseling van de wacht genoemd. De oudere BJ Penn tegen de jonge Rory MacDonald. Penn begon agressief en drukte MacDonald gelijk tegen de kooi aan. Vanaf dat moment nam de Canadees het over en drukte zijn tegenstander weer tegen de kooi. Voor elke aanval van Penn had MacDonald een antwoord. “Ares” koos goed zijn aanvallen en was dan ook veel sterker en scherper dan Penn. In de tweede ronde was MacDonald nog dichtbij het einde nadat hij “The Prodigy” hard raakte met een bodykick waarna zijn tegenstander stil kwam te staan en alleen maar strikes kon ontvangen. De derde ronde was niet veel anders dan de eerste twee. MacDonald viel aan, Penn moest verdedigen en haalde het einde van het gevecht.
Rory MacDonald verslaat BJ Penn via unanimous decision (2X 30-27, 1X 30-26)

Mauricio “Shogun” Rua vs. Alexander Gustafsson
De Co-main event in Seattle met een mogelijk titelgevecht op het spel. Voormalig UFC kampioen Shogun Rua nam het op tegen de lange Zweed Gustafsson. “The Mauler” wachtte dan ook niet lang om toe te slaan en sloeg de Braziliaan snel naar de grond. Rua zou counteren met een submission poging naar de lange benen van Gustafsson. De Zweed werkte zich eruit en Rua kwam terug op zijn voeten om zijn tegenstander weer tegen de kooi aan te duwen en weer naar de benen te gaan. Gustafsson zou het gevecht weer controleren en zijn lengte gebruiken om de harde stoten van Rua te ontwijken. In de derde ronde zou de Braziliaan vermoeid raken, maar was zeker niet klaar en probeerde hard om zijn tegenstander alsnog knockout te slaan. De Zweed liet zich niet gek maken en overleefde het makkelijk. Hij maakte een sterke indruk en maakt hiermee een grote stap richting een titelgevecht.
Alexander Gustafsson verslaat Mauricio “Shogun” Rua via unanimous decision (2X 30-26, 1X 30-27)

Benson Henderson vs. Nate Diaz
De UFC lightweight championship stond op het spel in de main event tussen Nate Diaz en Benson Henderson. “Smooth” wilde zich bewijzen als kampioen na twee krappe overwinningen op Frankie Edgar. Tegen Diaz kon hij wel overtuigen met een dominante optreden. Zoals verwacht zou Henderson harde legkicks gebruiken om Diaz niet in zijn spel te laten komen. Na wat clinchwerk scoorde “Smooth” een paar takedowns met wat ground and pound en meer legkicks om Diaz nog meer van zijn spel te krijgen. Henderson zou hiermee doorgaan in de rondes die zouden volgen en kon nog meer sterke legkicks, takedowns en stoten plaatsen. Het enige aanvallende dat Diaz nog kon doen was via submissions met heelhook en toehold pogingen. Henderson zou elke poging ontsnappen, zelfs een keer door een split te doen.
Benson Henderson verslaat Nate Diaz via unanimous decision (2X 50-45, 1X 50-43)

Volledige Resultaten:
Main Card
Benson Henderson verslaat Nate Diaz via unanimous decision (2X 50-45, 1X 50-43)
Alexander Gustafsson verslaat Mauricio “Shogun” Rua via unanimous decision (2X 30-26, 1X 30-27)
Rory MacDonald verslaat BJ Penn via unanimous decision (2X 30-26, 1X 30-27)
Matt Brown verslaat Mike Swick via KO in de tweede ronde

Prelims op FX
Yves Edwards verslaat Jeremy Stephens via KO in de eerste ronde
Raphael Assuncao verslaat Mike Easton via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Ramsey Nijem verslaat Joe Proctor via unanimous decision (2X 29-28, 1X 30-27)
Darron Cruickshank verslaat Henry Martinez via KO in de tweede ronde
Abel Trujilo verslaat Marcus LeVasseur via TKO in de tweede ronde
Denis Siver verslaat Nam Phan via unanimous decision (3X 30-27)

Prelim op Facebook
Scott Jorgensen verslaat John Albert via Rear-naked choke in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten:
Yves Edwards won de bonus voor Knockout of the Night, maar Daron Cruickshank en Matt Brown maakte desondanks ook een goede kans, drie heerlijke knockouts op een avond.

MacDonald was duidelijk na het gevecht: hij wil een rematch met Condit. Iemand voor?

De stream werd twee of drie keer kort verbroken. De reden: Nate Diaz’ zijn middelvinger:

Bonus awards goed voor 65.000 dollar:
Fight of the Night: Scott Jorgensen vs. John Albert
Knockout of the Night: Yves Edwards
Submission of the Night: Scott Jorgensen

5 COMMENTS

 1. Wat een mooie card, heb ervan genoten. Zeker de prelims waren geweldig om te zien. Het gevecht tussen Levasseur en Trujilo vond ik zeker geweldig. Ik heb een hekel aan vechters die alleen voor takedowns gaan en verder niets anders (Levasseur) en ik vond het dus prachtig om te zien hoe Trujilo zich daartegen verdedigde en ondertussen hem compleet verrot sloeg. De scheids had dat gevecht eerder moeten stoppen, die knieën waren dodelijk.

 2. Ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld in Nate.
  Handerson was veelste sterk voor Nate. Iets waar we al vrij vroeg in het gevecht achterkwamen.

  Van Proctor had ik ook wel meer verwacht.

  Verder zaten er mooie gevechten bij !

 3. Echt goede gevechten. Siver o.a. was echt impressive tegen Nam Phan. Ik vond Trujillo ook erg goed, mooi debut en inderdaad leuk om te zien hoe hij een worstelaar aanpakt.

  Henderson the champ heeft weer even laten zien dat hij op een ander niveau zit dan de rest van de lightweights. De Bendo era has continued!