UFC on FOX 25: Weidman doorbreekt verliesreeks door Gastelum te verwurgen

0
807
Foto: Ed Mulholland/Zuffa LLC via Getty Images

Chris Weidman heeft zijn verliesreeks doorbroken. All-American versloeg Kelvin Gastelum in het main event van UFC on FOX 25 in Long Island in de derde ronde met een arm-triangle choke. Hiermee doorbrak hij een verliesreeks van drie gevechten.

Weidman gebruikte zijn grappling om Gastelum te neutraliseren. De TUF 17-winnaar is een goede en snelle bokser, maar kreeg weinig kansen om dat te laten zien. De veel grotere en zwaardere Weidman kreeg hij niet van zich af en dat was uiteindelijk ook zijn ondergang.

Vanaf de eerste ronde was het plan van de voormalig kampioen al duidelijk. Weidman kreeg Gastelum naar de grond en hield hem daar tot het slot van de ronde. Hierdoor kreeg Gastelum toch nog een kleine kans om te boksen, met resultaat. Hij plaatste een harde linkerstoot op Weidmans kaak en won daarmee bijna via knock-out, als Weidman instinctief zijn been niet vasthield. De stoten die volgden waren niet genoeg voor de knock-out en All-American werd door de bel gered.

Hierna kwam Weidman niet meer in gevaar. Hij was te groot en sterk in de clinch en op grond voor zijn opponent en was daarmee de duidelijke winnaar van ronde twee en in de derde ronde maakte hij het af met een arm-triangle choke, tot grote vreugde van het New Yorkse publiek.

Nadat Gastelum afklopte en Weidman tot winnaar werd uitgeroepen, daagde de oud-kampioen Michael Bisping uit: “Die Britse klaploper die huilt in zijn frickin’ huis op dit moment: ik ben terug. Ik ben terug. Stop met verstoppen van de echte mannen. Ik ben de kampioen, iedereen weet het.”

Elkins verslaat Bermudez door goede start
Darren Elkins heeft Dennis Bermudez verslagen. Dankzij een goede start won The Damage via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

Elkins had een goede eerste helft. Hij deed takedowns en hield Bermudez constant bezig met grappling. Tijdens het worstelen deed Bermudez er alles aan om afstand te maken, maar daarmee reageerde hij verkeerd op Elkins’ worsteltechnieken. The Menace bleef hij in het web van The Damage en kwam daar niet uit. In de tweede helft pakte Bermudez het beter aan door mee te worstelen met Elkins. Daarmee kwam hij in betere posities en bracht hij meer schade toe. De derde ronde was daardoor overduidelijk in zijn voordeel. Helaas was het te laat, bleek uit de scorekaarten van de jury. Twee juryleden gaven Elkins twee ronden, waardoor zijn hand de lucht in ging.

Cummins weerstaat Villante
Patrick Cummins versloeg Gian Villante in drie ronden. Durkin’ overuitgde twee van de drie juryleden om met een minimaal verschil te winnen: verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29).

Cummins won door zijn stoten met takedowns te mixen. Het was een schoolvoorbeeld van een vechter die zijn worstelvaardigheden gebruikte om een staande vechter op de voeten te verslaan. Villante sloeg hard en had af en toe succes, maar kwam niet verder dan enkele stoten en trappen. Dit kwam doordat Cummins constant met takedowns dreigde en daardoor ook openingen creëerde voor eigen stoten. Hoewel Cummins maar een van elf takedowns raakte, hadden ze dus wel nut. Ook hielp Villante’s cardio mee, die na een ronde al uitgeput was door het vele clinchen (hoewel dat een vast thema is voor Villante).

Rivera zet zichzelf in goede positie
Jimmie Rivera lijkt klaar om de top van de UFC-bantamgewichtdivisie te bestormen. El Toro versloeg de gevaarlijke Thomas Almeida via jurybesluit: 30-26, 30-27 en 29-28. Dit was zijn twintigste overwinning op rij en vijfde in de UFC.

Rivera had een uitstekende eerste ronde waarin hij Almeida twee keer vloerde met rechterstoten. Deze zorgde er niet voor dat gevecht voorbij was, want Almeida hield zich staande in de clinch en herstelde zich om goed terug te komen. Zo wist hij Rivera te vloeren in de tweede ronde met een rechterstoot en een goede trap tegen het hoofd, maar toen kwam Rivera weer goed terug. Dit zorgde voor een spannende derde ronde. Rivera ging daarin over op takedowns om de winst binnen te halen, wat risicovol was omdat hij deze pas laat in het gevecht lukte. Toch betaalde het uit: Rivera werd tot winnaar uitgeroepen en bleef ongeslagen.

Na het gevecht daagde Rivera TJ Dillashaw en Dominick Cruz, die commentaar deed tijdens het gevecht, uit.

De volledige resultaten:

Main card:
Chris Weidman verslaat Kelvin Gastelum via submissie (arm-triangle choke), 3:45 in ronde 3
Darren Elkins verslaat Dennis Bermudez via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Patrick Cummins verslaat Gian Villante via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Jimmie Rivera verslaat Thomas Almeida via unaniem jurybesluit (30-26, 30-27, 29-28)

Prelims:
Elizeu Zaleski dos Santos verslaat Lyman Good via verdeeld jurybesluit (2x 30-27, 1x 28-29)
Eryk Anders verslaat Rafael Natal via knock-out, 2:54 in ronde 1
Alex Oliveira verslaat Ryan LaFlare via knock-out, 1:50 in ronde 2
Chase Sherman verslaat Damian Grabowski via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)

Vroege prelims:
Jeremy Kennedy verslaat Kyle Bochniak via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Marlon Vera verslaat Brian Kelleher via submissie (armbar), 2:18 in ronde 1
Júnior Albini verslaat Timothy Johnson via knock-out, 2:51 in ronde 1
Shane Burgos verslaat Godofredo Pepey via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 29-28)
Chris Wade verslaat Frankie Perez via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Bonus awards:
Fight of the Night: Elizeu Zaleski dos Santos vs. Lyman Good
Performance of the Night: Alex Oliveira & Júnior Albini