UFC on FOX 10: Resultaten en discussie

0
671
© Ester Lin, MMAFighting
© Ester Lin, MMAFighting
© Ester Lin, MMAFighting

Het tiende event op ‘big FOX’ was interessant en het derde UFC on FOX-event in Chicago zorgde voor opvallende momenten, zowel goed als slecht. Uiteraard is de eerste die in gedachte komt de harde trap van Donald Cerrone die loepzuiver op de nek van Adriano Martins kwam. De trappen van Nikita Krylov en Daron Cruickshank waren een goede tweede en derde om Walt Harris en Mike Rio uit te schakelen. Ook was er het gevecht tussen jongelingen Sergio Pettis en Alex Caceres, waarin Caceres in de laatste halve minuut misschien wel een verliespartij voorkwam met een mooie rear-naked choke om de eerste verliespartij in de loopbaan van Pettis te bezorgen. Helaas waren er ook mindere momenten zoals de ontknoping van de main event waarin Henderson opnieuw een decision uit het vuur sleept die erg veel vraagtekens oproept.

Gabriel Gonzaga vs. Stipe Miocic
Een gevecht tussen twee zwaargewichten waarbij een stoot en trap het einde kan betekenen. Gonzaga start met twee harde trappen naar het been van Miocic. Een harde rechter stoot van de Braziliaan komt ook aan, maar Miocic eet deze alsof die er niet was en blijft naar voren komen. De Amerikaan gooit met meer volume en geeft meer druk waardoor Gonzaga naar achteren blijft gaan en alleen naar voren komt om wilde stoten te gooien of om een trap naar het been te doen. De stoten van Miocic komen niet allemaal aan, maar zorgen er wel voor dat hij de controle heeft over het gevecht. De kin van de Amerikaan lijkt ook in goede conditie want waar meerdere vechters ten onder gaan aan een stoot van “Napao”, blijft Miocic ze vangen. Een trap van Gonzaga naar het hoofd doet hem ook niet zoveel, maar de vele trappen naar het been lijken wel langzaam maar zeker effect te hebben. In de slotminuut kan Gonzaga een takedown doen, maar Miocic werkt zich snel weer omhoog. Hierna gebeurt er niet zoveel tot het einde van de ronde.

De tweede ronde begint opnieuw met Miocic in controle en daarbij komt dat de Amerikaan bekend staat als de veel betere atleet met een betere conditie, dus hoe langer het gevecht duurt, hoe beter voor Miocic. Een takedown van Gonzaga wordt opnieuw ontweken en een trap naar het hoofd wordt ook weer geblokt. Daarbij komt wel dat hij die trappen naar het been niet fijn zal vinden en deze steeds effectiever worden per trap. Gonzaga moet vooral in de verdediging en moet het van oplevingen hebben met wilde stoten of trappen. Ook de takedowns werken niet voor de wereldkampioen Braziliaans Jiu Jitsu met Miocic die alle vijf pogingen in deze ronde van zich afwerkt. Met een dominantere Miocic eindigt ook de tweede ronde.

De derde ronde is meer van hetzelfde, maar desondanks kan alles met een goede stoot of trap over zijn. Miocic komt weer naar voren met een hoger volume aan stoten, terwijl Gonzaga het blijft proberen met een harde stoot of trap om het gevecht te beëindigen. Het gevecht lijkt veel op het vorige gevecht van Miocic waarin hij won van Roy Nelson. Na tweeënhalf minuut doet Miocic zelf een takedown, maar kan hij met moeite in de guard komen van Gonzaga. Hier tegenover staat dat hij Gonzaga niet op laat staan en steeds met een of twee stoten schade doet. Na vier pogingen komt Miocic in de half guard waarbij hij met grof geweld Gonzaga laat boeten. Harde stoten naar het lichaam en hoofd doen veel schade, terwijl de pogingen van Gonzaga om een submission of sweep te doen niet lukken. In de laatste tien seconden staat bij de vechters weer op, maar kan Gonzaga door vermoeidheid geen knock-out meer forceren.
Stipe Miocic verslaat Gabriel Gonzaga via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)

Benson Henderson vs. Josh Thomson
De voormalig kampioen tegen de number 1 contender. Henderson voert vanaf het begin de druk op, maar in de eerste minuut kan Thomson de takedown pakken en op de rug van Henderson komen. Veel schade doet hij niet, maar hij blijft makkelijk op de rug van zijn tegenstander en probeert vanaf daar een armbar of rear-naked choke te doen. “Smooth” kan weinig doen om eruit te komen, maar halverwege de ronde kan hij wel staan met Thomson nog steeds op zijn rug. In de laatste twee minuten moet “The Punk” zijn goede positie loslaten en wordt hij direct tegen de kooi gedrukt. De vechters gaan om en om tegen de kooi waarbij geen duidelijke winnaar uitkomt tot Henderson Thomson kan haken en het gevecht op de grond kan krijgen. Het duurt nu niet lang voordat “The Punk” opstaat en weer tegen de kooi wordt gedrukt. Henderson doet een staande arm-triangle choke en laat zich vallen met Thomson in zijn guard, maar Thomson kan hieruit ontsnappen en Henderson weer tegen de kooi drukken. In de slotseconden kan hij Henderson nog op zijn rug gooien, waarna de zoomer gaat.

De tweede ronde begint hetzelfde met een agressievere Henderson die vooruit komt. Na een minuut drukt hij Thomson opnieuw tegen de kooi waar hij schade doet met knieën naar het lichaam. Thomson kan zich goed verweren en kan zelf ook veel knieën gebruiken om schade te doen. Na een kleine minuut breekt scheidsrechter John McCarthy ze op, maar het duurt niet lang voordat beide vechters weer tegen het gaas staan van de kooi. Dit keer is het Thomson die in controle is en de kooi gebruikt om Henderson tegen het canvas te werken en op de rug van Henderson te komen. Henderson gebruikt zijn fysieke kracht opnieuw om te gaan staan, waarna “The Punk” snel zijn positie bijzet en het gevecht staand weer verder gaat. Henderson komt in met een wilde stoot naar het lichaam en opnieuw drukt hij Thomson tegen kooi, maar dit keer breken de twee snel op voor een staand gevecht met wilde stoten en trappen van beide vechters die niet vol raken. In de laatste tien seconden drukt Thomson zijn tegenstander tegen de kooi, maar kan Henderson het snel weer omkeren tot de zoomer gaat.

Tussen de rondes in zegt Thomson dat zijn duim is gebroken, waarna zijn hoek adviseert meer te gaan schoppen. Henderson komt snel weer agressief in en krijgt snel een takedown waarmee hij in de full guard komt, maar na een korte worsteling komt Henderson op de rug tot Thomson hem weer tegen de kooi drukt. Daar doet “The Punk” een goede elleboog, maar kan Henderson daarna snel weer ontsnappen. Thomson blijft, ondanks zijn gebroken rechterduim, wel zijn rechterhand gebruiken. Henderson gebruikt een stoot naar het lichaam om zijn tegenstander erna weer met zijn tegenstander tegen de kooi te clinchen, maar Thomson gebruikt het hoofd van zijn tegenstander goed om zich eruit te werken. Staand is nu duidelijk te zien dat Thomson liever niet zijn rechterhand meer gebruikt en in plaats daarvan rechterelleboog gebruikt. Een knie naar het lichaam van Henderson zorgt ervoor dat Thomson zijn tegenstander vast kan pakken, maar geen takedown kan scoren. Henderson is daar duidelijk te sterk voor en opnieuw staan de vechters tegen de kooi aan (Op dit soort momenten begin je toch echt meer naar een ring te verlangen). Na een slippartij van Thomson, kan Henderson kort in side controle komen. Thomson werkt zich er snel weer uit voordat hij enige echte schade ontvangt en met twee wilde trappen die niet aankomen, eindigt de ronde.

Beide vechters openen de vierde ronde met trappen, maar geen komen echt aan. Na dertig seconden kan Thomson een takedown scoren en schade doen via ground-and-pound met zijn rechterhand. In de guard kan Thomson zijn rust een beetje pakken, maar laat Henderson zijn vaardigheden vanaf zijn rug zien. Met rubber guard probeert hij een triangle choke te doen, maar Thomson ontsnapt en gaat weer staan om vervolgens met een sweep weer op de rug te komen van Henderson. “Smooth” countert dit echter meteen en kan zelf in de half guard komen via een takedown. Thomson kan zelf ook weer snel staan, maar kan niet voorkomen dat Henderson hem tegen de kooi drukt. Na wat knieën en trappen naar de dijen, kan Thomson weer ontsnappen waarna het gevecht staand weer verder gaat. Thomson laat duidelijk zien niet graag staand te willen vechten met zijn duim en doet opnieuw een takedown waaruit hij weer op de rug van Henderson komt. Voor de derde keer kan Henderson weer gaan staan met Thomson op zijn rug en doet zijn haar goed voordat Thomson het publiek opzweept om erachter te gaan staan. Hierna eindigt de vierde ronde.

De laatste ronde openen beide vechters met rechter stoten waarna Henderson een goede stoot naar het lichaam kan plaatsen. Een harde knie naar het lichaam komt ook aan. Thomson blijft wisselen tussen orthodox en south paw, maar het verwart Henderson niet die naar voren blijft komen. Na een minuut wordt Thomson weer agressiever en kan hij Henderson naar achter laten gaan. Met een trap naar het been laat hij Henderson op zijn rug komen, terwijl Henderson niet veel doet. Henderson’s trappen naar het hoofd komen niet aan, maar naar het lichaam en benen treffen duidelijk wel doel. Thomson kan van de trappen wel vangen en met grof geweld de goed balancerende Henderson op zijn kont duwen en op de rug van Henderson belanden. Veel doet hij daar niet doordat Henderson zich niet laat omgooien en zich kan omdraaien tegen de kooi. Opnieuw vechten ze om positie in de clinch waarin Henderson net iets meer kan doen tot “Smooth” loslaat. In de laatste twintig seconden doen beide vechters nog een paar halfaankomende stoten en trappen tot het gevecht eindigt. Na afloop laat het publiek weten niet tevreden te zijn met het gevecht en de beslissing van de jury om Henderson tot winnaar uit te roepen.
Benson Henderson verslaat Josh Thomson via split decision (49-46, 48-47, 47-48)

De volledige resultaten:
Main Card:
Benson Henderson verslaat Josh Thomson via split decision (49-46, 48-47, 47-48)
Stipe Miocic verslaat Gabriel Gonzaga via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)
Donald Cerrone verslaat Adriano Martins via knock-out in de eerste ronde
Jeremy Stephens verslaat Darren Elkins via unanimous decision (2X 30-27, 1X 29-28)

Prelims op Fox Sports 1:
Alex Caceres verslaat Sergio Pettis via submission (rear-naked choke) in de derde ronde
Eddie Wineland verslaat Yves Jabouin via TKO in de tweede ronde
Chico Camus verslaat Yaotzin Meza via unanimous decision (2X 29-28, 1X 30-27)
Hugo Viana verslaat Junior Hernandez via unanimous decision (3X 29-28)
Daron Cruickshank verslaat Mike Rio via TKO in de tweede ronde
George Sullivan verslaat Mike Rhodes via unanimous decision (3X 29-28)

Prelims op UFC Fight Pass:
Nikita Kyolov verslaat Walt Harris via TKO in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Techniek verslaat kracht, Nikita Krylov herinnert er ons nog eens aan.

Daron Cruickshank traint martial arts sinds hij kan lopen, dat blijkt.

Ooit iemand relaxter gezien bij een entree dan Alex Caceres? Wel wat anders dan Chico Camus. Beiden scoren er wel goede overwinningen mee.

De stap van Jeremy Stepghens naar featherweight lijkt een goede te zijn. 3-0 met overwinningen op Rony “Jason” en Darren Elkins geven je recht op een goede positie.

Wat een trap van Donald Cerrone…

Gabriel Gonzaga gebruikte meerdere keren zijn rechter stoot om een knock-out te forceren. Niet gek dat zijn rechterhand nu gebroken is.

Wat is de hoofdstad van Thailand?

Wiens idee was het om de robot van UFC on FOX, ‘Beatie’, een optreden te laten maken?

Hoe doet Benson Henderson het toch steeds? Van zijn laatste vijf gevechten won hij er drie via split decision, allemaal met vraagtekens. Het verschil tussen 4-1 en 1-4 kan erg klein zijn.

Niet iedereen is onder de indruk van de overwinning van Benson Henderson. Anthony Pettis en Nate Diaz laten via Twitter duidelijk hun afkeer horen.

Joe Riggs, teamgenoot in de hoek van Henderson, liet via Facebook weten niet blij te zijn met alle kritiek op zijn vriend:

Well I had a great time cornering my brother benson tonight. but when my friends tell me what stupid people say that I know that trains with me.THINGS THATS PISSING ME OFF! #1 when you train at the same gym as someone and are training partners like Jam. he should keep his fucking mouth shut no matter what he thought witch by the way was fucking wrong. #2 a Big fat old wrinkled terd like Shannon Ritch should never open his withered lips about fight that the fighters are light years beyond what he is or what he ever wished he could be. Shannon shut up and stick to what he knows best…… loosing and letting his wife pay for his whole life. Fucking bum. 3# Josh Thompson is one of the best fighters on the planet. It just was sad to hear him say he lost to ben cause his hand. when I fought luke stewart and i compound broke my fourth metacarpal on my left hand. That’s a brake that went through the skin. in the !st 15sec of the !st round. It went fucking numb. and I knocked him out with that same hand I broke in the 2nd round. So when a guy makes a excuse about a hand that he supposedly broke and blames his performance on it its a shame. and when someone takes the other fighter down and gets there back and cant hold it or do anything with it and get the hell beat out of him on the feet every round. that usually means you loose. So Shannon keep to what ur good at loosing and ill take what you with a grain of sault.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Alex Caceres vs. Sergio Pettis
Knockout of the Night: Donald Cerrone
Submission of the Night: Alex Caceres