UFC Fight Night 95: Cyborg weer oppermachtig

0
1141
Foto: Buda Mendes/Zuffa LLC via Getty Images)

Het zal weinig mensen verrassen: Cristiane Justino, oftewel Cris Cyborg, heeft zonder problemen haar partij tegen Lina Lansberg gewonnen. De Braziliaanse was een maatje te groot en won in het main event van UFC Fight Night 95 in Brasilia via TKO in de tweede ronde.

Lansberg wilde vanaf de bel clinchen met Cyborg, die het krachtvoordeel had. De Zweedse werd constant met haar rug tegen de muur gezet en moest veel kleine aanvallen eten, afgewisseld met een paar harde stoten op het moment dat Cyborg zich kort los wist te rukken. Hierdoor was het aan de Zweedse om schade beperkt te houden en kwam ze nooit aan aanvallen toe. Anderhalve minuut voor het eindsignaal van de eerste ronde wist Cyborg met behulp van underhooks een takedown te scoren en direct in mount te komen, waar ze veel schade deed tot het einde van de ronde.

In de tweede ronde veranderde weinig. Cyborg won de strijd in de clinch, viel aan en koos er ditmaal voor om vroeger naar de grond te gaan. Lansberg had zich ditmaal in een lastiger parket gewerkt, want nu had Cyborg een kleine vier minuten om er een voortijdig einde aan te maken. Ze deed opnieuw veel schade met krachtige ground-and-pound, waardoor de Elbow Princess alleen kon verdedigen en incasseren. De Braziliaanse werd aangemoedigd met elke stoot die ze uitdeelde en maakte het af vanaf side mount. Direct na de partij was de schade zienbaar: het linkeroog van de Zweedse zat compleet dicht, waarschijnlijk als gevolg van een gebroken neus.

Barao boekt eerste zege op vedergewicht
Renan Barao had een valse start als vedergewicht, maar wist in Brasilia, ten koste van Philipe Nover, zijn eerste overwinning op 145 pond te boeken via jurybesluit. De Braziliaan ging niet goed zo sterk van start, maar vond zijn ritme in de tweede ronde. Nover kwam niet in gevecht vanwege het verschil in snelheid, waardoor hij Barao niet goed kon raken. De kleinere Braziliaan scoorde veel punten met beentrappen en stoten in de counter.

De Baron wist de jury ook te overtuigen met een paar goed getimede takedowns, waardoor hij onvoorspelbaar bleef. Na vijftien minuten werd hij dan ook tot winnaar uitgeroepen.

Vreemde acties overschaduwen winst Big Country op Bigfoot
Vooraf werd verwacht dat dit een korte partij zou worden, maar toch duurde het twee ronden voordat Roy Nelson tegenstander en vriend Antonio Silva versloeg. Big Country, die aantrad in Braziliaanse shorts, nam vanaf het startsignaal het initiatief. Hij had het voordeel in snelheid en zette Bigfoot constant onder druk, maar de Braziliaan wist zich goed te verweren met eigen stoten en trappen. Dit hield Nelson en zijn harde rechterstoot op afstand.

De Amerikaan verloor het initiatief echter nooit en bleef drukzetten, waardoor het geen verrassing was dat naarmate het gevecht vorderde hij steeds vaker goed doorkwam met een rechterstoot. Dit zorgde ook voor de beslissing. Silva gooide een beentrap en werd kiezeldhard gecounterd door Big Country met een rechteropstoot. Silva ging neer en Nelson had nog een paar mokerslagen nodig om de pot te beslissen.

Volgens Nelson waren dat er te veel, waardoor hij het nodig vond om scheidsrechter John McCarthy na het gevecht een lichte trap op zijn kont te geven. Een vreemde actie, die hij opvolgde met een middelvinger richting de ervaren scheidsrechter. Het zou geen verrassing zijn als daar nog een gevolg op komt. Opnieuw een verliespartij voor Silva via knock-out, zijn zesde in acht partijen.

Trinaldo wint dankzij snee van Felder
Het was een spannend gevecht tussen Francisco Trinaldo en Paul Felder, tot de Braziliaan halverwege de tweede ronde een goede elleboog raakte en een grote wond opende bij zijn tegenstander. De partij begon met twee vechters die veel trappen en stoten uitdeelden, waarbij Massaranduba het snelheid bepaalde tot hij een harde rechterstoot at van Felder.

In de tweede ronde veranderde Trinaldo van plan en scoorde hij punten met een takedown. Vervolgens deelde hij vanuit guard ellebogen uit, waardoor hij een lelijke snee opende bij de Irish Dragon. Dit werd een doelwit voor de Braziliaan en dat had effect. Na twee minuten in ronde drie zat half het gezicht van Felder onder bloed, waardoor scheidsrechter Osiris Maia besloot de partij te stoppen.

Spicely doet versteld staan met winst op Thiago Santos
TUF 23-deelnemer Eric Spicely leek in Brasilia voor de wolven gegooid te worden. Zijn eerste UFC-partij verloor hij kansloos en, op papier, leek Santos nog een zwaardere tegenstander dan Sam Alvey. De BJJ-specialist wist echter snel een grondgevecht uit te lokken, toen hij op zijn rug terecht kwam en een Omoplata wist te doen. Santos verdedigde deze adequaat dankzij zijn kracht en explosiviteit, maar voorkwam niet dat hij even later weer op het canvas lag door een takedown, ditmaal op zijn rug.

De Dream Catcher ging daar direct aan de bak vanuit half guard, op zoek naar een Kimura. Santos wist weer te ontsnappen en kon staan, maar Spicely bleef op hem vanaf zijn rug. De Braziliaan ging dan ook snel door zijn knieën, waarna de Amerikaan het gevecht besliste met een rear-naked choke. Een enorme verrassing die het Braziliaanse publiek sprakeloos maakte.

Godofredo Pepey ongenaakbaar tegen De la Torre
Godofredo Pepey staat bekend als een wilde vechter en stelde niet teleur in zijn korte gevecht tegen Mike de la Torre. De Braziliaan opende met een wilde trap uit de draai. Hierna volgde een wild staande gevecht waarbij beide mannen er hard tegenaan gingen, tot het gevecht tegen de kooi belandde. Daar wist Pepey controle te krijgen en De la Torre naar de grond te werken. Vervolgens had de Braziliaan controle op de rug, waar hij De la Torre met rear-naked choke versloeg.

De volledige resultaten:
Main card:
Cristiane Justino verslaat Lina Lansberg via TKO, 2:29 in ronde 2
Renan Barao verslaat Phillipe Nover via jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Roy Nelson verslaat Antonio Silva via knock-out, 4:10 in ronde 2
Francisco Trinaldo verslaat Paul Felder via TKO, 2:25 in ronde 3
Eric Spicely verslaat Thiago Santos via submission (rear-naked choke), 2:58 in ronde 1
Godofredo Castro verslaat Mike De La Torre via submission (rear-naked choke), 3:03 in ronde 1

Prelims:
Michel Prazeres verslaat Gilbert Burns via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Rani Yahia verslaat Michinori Tanaka via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Jussier Formiga da Silva vs. Dustin Ortiz via unaniem jurybesluit (30-27, 29-27, 29-28)
Erick Silva verslaat Luan Chagas via submission (rear-naked choke), 3:57 in ronde 3

Vroege prelims:
Alan Patrick verslaat Stevie Ray via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Vicente Luque verslaat Héctor Urbina via knock-out, 1:00 in ronde 1
Gregor Gillespie verslaat Glaico França via unaniem jurybesluit (3x 29-27)

Bonus awards:
Performance of the Night: Vicente Luque & Eric Spicely
Fight of the Night: Erick Silva vs. Luan Chagas