UFC Fight Night 82: Resultaten en discussie

0
1391

Van een aardige pay-per-view naar awesome Fight Night-evenement. Dat is de weg van UFC Fight Night 82 te geweest, oftewel het vroegere UFC 196. Daags na de blessures van Fabricio Werdum en Cain Velasquez werd bekend dat de zwargewichttitel van de UFC niet op het spel zal staan dit weekend, waardoor men de zaken heeft aangepast en er nu een leuk evenement op gratis televisie te zien zal zijn met Johny Hendricks en Stephen Thompson in de main event, hoewel dat voor ons Nederlanders weinig uitmaakt. Zoals gezegd, een leuk evenement met leuke partijen zoals Ovince Saint Preux tegen Rafael Cavalcante, Joseph Benavidez tegen Zach Makovsky en eerder Ray Borg tegen Justin Scoggins. Als de co-main event niet teleur gaat stellen vanwege Jared Rosholt, kunnen we voor het slapen gaan ook een goede afsluiter meemaken in de main event met twee vechters die voor een knock-out garant staan.

Vroege prelims op UFC Fight Pass
Als eerste het gevecht tussen Artem Lobov, oftewel de trainingspartner en grote vriend van Conor McGregor, tegen Alex White. Lobov implementeert direct zijn plan door druk te zetten op White om harde zwaaien en combinaties te maken. Daardoor duurt het even voordat de fysiek grotere White zijn ritme kan vinden, maar halverwege de ronde heeft hij Lobov door en kan hij een paar goede stoten uitdelen die de ronde voor hem winnen. Je kan zelfs zeggen dat hij dichtbij een knock-out was, maar Lobov blijft staan. In de tweede en derde ronde zet White door en gebruikt hij zijn langere armen en benen optimaal om het gevecht naar zich toe te trekken. Lobov blijft gevaarlijk, want iedereen weet dat hij met een enkele stoot het gevecht kan beslissen, maar White blijft gedisciplineerd, raakt niet verwikkelt in een vuistgevecht, kan in elke ronde takedowns scoren en vecht het professioneel uit.

Twee debutanten in de UFC strijden voor een gevecht tegen CM Punk. Althans, dat doet Mickey Gall wel, maar Mike Jackson, beter bekend als fotograaf van Legacy FC, officieel niet. Bij elkaar hebben ze één profgevecht, dus een heel hoog niveau wordt niet verwacht. Onder toeziend oog van meneer CM Punk himself, begint Jackson met jabs en jaagt Gall op ‘The Truth’. Na een halve minuut vloert Gall zijn tegenstander met een rechterstoot op de kaak en dan is het bijna voorbij. Gall gaat direct naar de rug van Jackson voor een rear-naked choke, haakt zijn benen in en vervolgens krijgt hij de verwurging. Na 45 seconden vechten klopt Jackson af. Achteraf komt CM Punk de kooi in voor een fotomoment en om Gall te feliciteren.

Prelims op UFC Fight Pass:
De terugkeer van Chileen Diego Rivas komt tegen Israëliet Noad Lahat. Het gevecht start perfect: met een pink van Rivas in het oog van Lahat na amper dertig seconden. Het voorkomt Lahat er niet van om direct na de vroege onderbreking een takedown te scoren en een guillotine choke te doen vanaf mount, maar Rivas verdedigt goed. Lahat is een niveau hoger op de grond en hij blijft bovenop verwurging na verwurging doen die Rivas dwingt om te blijven verdedigen, maar toch overleeft hij de eerste ronde. Dit zorgt voor waarschijnlijk het spectaculairste moment van de avond. Rivas weet dat hij niet naar de grond moet gaan met Lahat en na twintig seconden neemt hij een groot risico door hoog op te springen met een knie naar voren. Deze raakt Lahat perfect op de kin, die compleet buiten westen is. De vergelijkingen met Gegard Mousasi-Uriah Hall zijn makkelijk gemaakt. Bij de aankondiging dat Rivas de winnaar is, ligt Lahat nog steeds op de grond. Hij krijgt intensieve zorg en uiteindelijk kan hij ook opstaan, maar heeft hij veel hulp nodig om in de kleedkamer te komen. Knock-outs als deze zijn altijd spectaculair en liefhebbers kunnen er geen genoeg van krijgen, maar de gevolgen kunnen ook ingrijpend zijn. In dit geval is dat helaas ook zo en dat geeft een zure nasmaak aan zo’n geweldige knock-out. Uiteindelijk verlaat Lahat de arena op eigen kracht naar het ziekenhuis.

Vlieggewichten Ray Borg en Justin Scoggins zullen samen waarschijnlijk zorgen voor een leuk gevecht. Scoggins heeft de intentie om de facetten te combineren, terwijl Borg duidelijk een grondgevecht prefereert. Na een halve ronde lijkt hij namelijk erg wanhopig zonder grondgevecht, want Scoggins is niet naar de grond te krijgen en scoort staand met zijn karatetrappen. Ook scoort hij punten door ‘The Tazmexican Devil’ tegen de kooi te zetten en hem daar te neutraliseren. In de tweede ronde worden de facetten door Scoggins meer gecombineerd, maar blijft hij de dominantere vechter. Hij deelt goede stoten en trappen uit en daarop kan Borg geen antwoorden geven. Borg probeert zelfs naar de grond te vallen in guard om een grondgevecht te forceren, maar Scoggins is ook dominanter bovenop. Borg staat in de UFC-vlieggewichtranglijst op de twaalfde plek terwijl Scoggins op die lijst ontbreekt, maar in dit gevecht is daar niets van te zien. Scoggins domineert namelijk op elk facet, inclusief op de grond in de slotronde, en zet zijn beste optreden tot nu toe in zijn jonge carrière neer om te winnen via jurybesluit.

Van vlieggewichten naar de grote jongens, ‘The Polish Pitbull’ Damian Grabowski tegen ‘The Black Beast’ Derrick Lewis. Zal het langer dan een ronde gaan duren? Lewis moet oppassen voor de grondvaardigheden van Grabowski en begint hier succesvol mee. Hij kan een poging voor een takedown ontwijken en bovenop komen om ground-and-pound te gooien. De Pool kan geen controle krijgen over de veel zwaardere Lewis, die van posities blijft wisselen door meerdere malen op te staan om vervolgens weer in te komen met een mokerslag. Na een ruimte minuut ground-and-pound lijkt de verdediging van Grabowski gebroken als Lewis op de rug van de Pool komt. ‘The Black Beast’ blijft stoten gooien van goede posities tot de scheidsrechter er een einde aan maakt na een zo’n harde stoot van Lewis vanaf staande positie.

Tot slot op UFC Fight Pass, het lichtgewichtdebuut van Josh Burkman, die sinds met zijn nieuwe gewichtsklasse blijkbaar ook door het leven gaat als Joshua Burkman, tegen mede-veteraan K.J. Noons. Burkman opent met veel beentrappen die hem de eerste ronde winnen, maar dat komt ook grotendeels doordat Noons weinig aanvallends doet. Het is pas in de laatste paar seconden dat Noons naar voren komt om wilde stoten te proberen, maar vooral mist. Voor de rest is het Burkman en zijn beentrappen die de klok slaan. In de tweede ronde komt Noons meer tot leven en is hij degene die Burkman opjaagt. De trappen van Burkman zijn toch nog steeds de meest significante aanvallen, maar de stoten van Noons leveren veel gevaar op voor ‘The People’s Warrior’. Toch is het publiek niet tevreden en zijn er een paar aanwezigen die het nodig vinden om te joelen tussen de ronden door. Noons moet alles op alles zetten om de derde ronde te winnen of Burkman te stoppen en hij blijft harde stoten gooien in de laatste vijf minuten. Burkman verdedigt vooral en probeert vooral takedowns om Noons van zich af te krijgen en dat heeft succes. Noons kan nooit in zijn ritme komen in de slotronde doordat hij moet worstelen, tegen de kooi gezet wordt en een late takedown tegen krijgt. Hij moet nog een paar harde stoten eten van Burkman op de grond, maar overleeft de ronde. Toch verliest hij overduidelijk.

Main Card:
Mike Pyle vs. Sean Spencer
Mike Pyle is één van de weinige veertigers zijn die ooit de Octagon heeft betreden. Tegenstander Spencer begint direct agressief met aanvallen en dat zorgt ervoor dat ‘Quicksand’ even moet inkomen. Dit geeft resultaat voor Spencer: halverwege de ronde vloert hij Pyle met een rechterstoot nadat hij al licht de dominante vechter was in de ronde. Vanaf zijn rug weet Pyle toch weer te herstellen om staand door te gaan zonder problemen. Wel verliest hij de eerste ronde. In de tweede en derde ronde zet Pyle aan. Hij gaat met een hoger volume aanvallen doen en tegelijkertijd verdedigt en ontwijkt hij de stoten van Spencer beter. Na twee minuten in de tweede ronde krijgt Spencer een grote waarschuwing als hij op rolschaatsen terecht komt na een rechterstoot van Pyle (hoewel de voorarm het hoofd van Spencer raakt). Het is niet zo dat Spencer het minder probeert. Hij gooit vanaf de tweede ronde veel meer combinaties, maar Pyle komt simpelweg beter in het gevecht na vijf minuten. In de laatste drie minuten komt ‘Quicksand’ ook met meer variatie door een takedown te doen. Tot een verwurging komt het niet, maar Spencer heeft weer iets om alert op te zijn. Na die takedown gooit hij ook een stuk minder agressief en zijn het meer enkele stoten die van hem af komen. Dit geeft Pyle in de slotminuut van het gevecht de opening die hij nodig heeft. Met een elleboog uit de draai staat Spencer weer op rolschaatsen en kan Pyle weer aanvallen. Hij zet Spencer tegen de kooi en gooit meerdere harde ellebogen en knieën tot de scheidsrechter er een einde aan maakt. Spencer ligt niet op de vloer, maar dat is alleen dankzij de kooi.
Mike Pyle verslaat Sean Spencer via technische knock-out, 4:25 in de derde ronde

Misha Cirkunov vs. Alex Nicholson
Nicholson is in zekere zin al een winnaar aangezien hij gisteren tijdens de weging zijn verloofde ten huwelijk vroeg, die ‘ja, ik wil’ zei. Nu staat hem een zwaar gevecht te wachten tegen de gevaarlijk uitziende Misha Cirkunov, die de grootste favoriet bij de bookmakers is van dit evenement. Vanaf het begin laat de Canadees zien waarom. Staand jaagt hij Nicholson op, die zich verweert met vele aanvallen uit de draai. Deze hebben weinig effect en Cirkunov blijft jagen op zijn tegenstander. Ook kan hij twee takedowns scoren en kan hij laten zien op de grond nog beter te zijn dan zijn tegenstander. De eerste ronde overleeft Nicholson, maar vroeg in de tweede ronde is het voorbij. Na veertig seconden doet Cirkunov een overtuigende takedown en kan hij eenvoudig op de rug van Nicholson komen. Daar gooit hij een paar stoten voordat hij een verwurging doet die dwingt Nicholson tot afkloppen.
Misha Cirkunov verslaat Alex Nicholson via submission (rear-naked choke), 1:28 in de tweede ronde

Joseph Benavidez vs. Zach Makovsky
Joseph Benavidez staat bekend als de eeuwige nummer twee van de vlieggewichtdivisie omdat hij in hetzelfde tijdperk vecht als Demetrious Johnson. In dit gevecht met Makovsky laat hij zijn vaardigheden zien en domineert hij zijn tegenstander. Makovsky wil duidelijk het gevecht op de grond hebben en gaat voor veel takedowns, maar Benavidez is veel beter op elk facet en vooral sneller dan de voormalig Bellator-kampioen. ‘Joe B-Wan Kenobi’ domineert op de voeten en hij kan elke poging van ‘Fun Size’ om een grondgevecht uit te lokken van zich af schudden, soms op spectaculaire wijze. De vele stootcombinaties winnen het gevecht voor hem, maar afmaken lukt uiteindelijk niet.
Joseph Benavidez verslaat Zach Makovsky via unaniem besluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Ovince Saint Preux vs. Rafael Cavalcante
Twee veteranen van de Strikeforce-lichtzwaargewichtdivisie nemen het tegen elkaar op. Beide staan bekend om knock-outs, dus spektakel wordt verwacht. In de dagen van Strikeforce zou Cavalcante, voormalig kampioen, ongetwijfeld zwaar favoriet zijn, maar nu is het duidelijk OSP. Dit verandert enorm na twee minuten vechten. Beide vechters moeten duidelijk nog loskomen, maar na een rechterbeentrap heeft Saint Preux een pijnlijke voetblessure te hebben opgelopen. Hij is een stuk immobieler en Cavalcante heeft dat door, die nog een paar goede beentrappen geeft tegen het zere been. Echt toeslaan doet ‘Feijao’ niet en dat kost hem bijna de kop. OSP kan de Braziliaan in de slotminuut tegen de kooi drijven en met een linker- en rechterstoot veel problemen veroorzaken. OSP kan Cavalcante vloeren en op de grond gooit hij agressieve ground-and-pound om het gevecht te stoppen, maar Cavalcante kan hem bedwingen en de ronde overleven. Als de tweede rnde begint beweegt OSP veel beter en lijkt hij enigszins hersteld te zijn van zijn blessure. Hij gooit meer trappen met zijn linkerbeen en profiteert van het feit dat ‘Feijao’ erg passief is en de trekker niet overhaalt. Cavalcante is een vechter die bekendstaat om zijn harde knock-outs, maar stoten gooien doet hij weinig in dit gevecht. In de derde minuut van de tweede ronde glijdt de Braziliaan uit als hij een aanval wil doen, waarna OSP bovenop in guard komt en ‘Feijao’ ook weinig aanvallende intenties laat zien. Tot het einde van de ronde laat OSP ook weinig aanvallends zien, dus komt er een derde ronde. Daarin zet Saint Preux zijn dominantie door en kan hij Cavalcante bijna vier minuten op zijn rug houden om het gevecht uit te zingen. Een knappe overwinning voor Saint Preux, ondanks zijn blessure.
Ovince Saint Preux verslaat Rafael Cavalcante via unaniem besluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Roy Nelson vs. Jared Rosholt
In dit gevecht zal waarschijnlijk iemand in slaap vallen. Is het niet Jared Rosholt dankzij een rechterstoot van Nelson, dan valt het publiek wel in slaap dankzij de manier waarop ‘The Big Show’ zijn tegenstander tegen het canvas houdt. Nelson start het gevecht met een lage houding, die uiteraard alert is op de worstelvaardigheden van Rosholt, en een hoge druk. Rosholt staat met zijn rug tegen de kooi en wordt gedwongen om met zijn vuisten te vechten. Dit doet hij in de eerste ronde goed met veel beweging. Rosholt en Nelson zijn niet erg actief in de openingsronde van het gevecht en gooien ook niet met een hoog volume, maar zetten wel een gelijkwaardige gevecht ronde. In de tweede en derde ronde maakt Nelson het verschil. Hij gaat met een hoger volume stoten en trappen gooien die Rosholt niet kan ontwijken en ontwijkt de takedowns van ‘The Big Show’, waardoor hij voor een duidelijke overwinning zorgt via de jury. Nelson wint voor het eerst in zijn UFC-loopbaan via de jury.
Roy Nelson verslaat Jared Rosholt via unaniem besluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Johny Hendricks vs. Stephen Thompson
Een interessant gevecht in het slot. Karateka Stephen Thompson tegen worstelaar Johny Hendricks, hoewel ‘Bigg Rigg’ de kracht heeft om een olifant knock-out te slaan. Hendricks moet de afstand dus groot houden om de lange ledematen van ‘Wonderboy’ te ontwijken, of erg dichtbij komen voor een takedown of linkerstoot die het licht uitdoet. Na dertig seconden kan hij de afstand al minimaal maken en Hendricks tegen de kooi zetten en dat zorgt voor een morale overwinning, hoewel hij weinig noemenswaardig uitdeelt. Dit ontmoedigt Thompson niet, die trappen blijft gooien en een snelle linkertrap uitdeelt die aankomt. Hierna lijkt hij in zijn ritme te zijn en gooit hij meerdere trappen en harde stoten. Hendricks lijkt niet onder de indruk en blijft naar voren komen, maar daardoor verliest hij wel de ronde. Thompson stopt niet en blijft komen met een wijd arsenaal aan aanvallen. Met nog honderd seconden op de klok raakt Thompson zijn tegenstander met een harde rechterstoot en dan gaat het snel. Hendricks is aangeslagen en ‘Wonderboy’ ruikt bloed. Een wankelende ‘Bigg Rigg’ wordt overrompelt door Thompson met trappen en stoten, waarna scheidsrechter John McCarthy een einde maakt aan het gevecht. Dames en heren, Thompson komt voor de UFC-weltergewichttitel.
Stephen Thompson verslaat Johny Hendricks via knock-out, 3:31 in de eerste ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Stephen Thompson verslaat Johny Hendricks via knock-out, 3:31 in de eerste ronde
Roy Nelson verslaat Jared Rosholt via unaniem besluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Ovince Saint Preux verslaat Rafael Cavalcante via unaniem besluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Joseph Benavidez verslaat Zach Makovsky via unaniem besluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Misha Cirkunov verslaat Alex Nicholson via submission (rear-naked choke), 1:28 in de tweede ronde
Mike Pyle verslaat Sean Spencer via technische knock-out, 4:25 in de derde ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Joshua Burkman verslaat KJ Noons via unaniem besluit (3x 30-27)
Derrick Lewis verslaat Damian Grabowski via technische knock-out, 2:17 in de eerste ronde
Justin Scoggins verslaat Ray Borg via unaniem besluit (2x 30-27, 1x 30-26)
Diego Rivas verslaat Noad Lahat via knock-out, 0:23 in de eerste ronde

Vroege prelims op UFC Fight Pass:
Mickey Gall verslaat Mike Jackson via submission (rear-naked choke), 0:45 in de eerste ronde
Alex White verslaat Artem Lobov via unaniem besluit (3x 30-27)

Samengevat:
UFC Fight Night 82 was een aardig evenement. Er zaten een paar mooie partijen tussen met goede knock-outs en verwurgingen. Mikey Gall mag zich gaan opmaken voor een gevecht met CM Punk, Justin Scoggins zette de UFC-vlieggewichtdivisie op scherp, Diego Rivas heeft een vroege kandidaat voor ‘Beste Knock-Out van het Jaar’ en Derrick Lewis, Misha Cirkunov, Joseph Benavidez en Stephen Thompson waren dominant. Vooral ‘Wonderboy’ liet zien klaar te zijn voor de top met een duidelijke overwinning in de eerste ronde op voormalig kampioen Johny Hendricks. Voor een Fight Night-evenement was dit goed en voor meer konden we ook niet vragen.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Stephen Thompson & Diego Rivas
Fight of the Night: Mike Pyle vs. Sean Spencer