UFC Fight Night 57: Resultaten en discussie

0
704
Foto: Esther Lin, MMaFighting.com
Foto: Esther Lin, MMaFighting.com
Foto: Esther Lin, MMaFighting.com

Een sterk onderschat evenement staat gepland in het Texaanse Austin. UFC Fight Night is in potentie een erg sterk evenement met als klapstuk de main event tussen vedergewichten Frankie Edgar en Cub Swanson. Kan “Killercub” een titelgevecht verdienen? Of zal de voormalig UFC lichtgewichtkampioen hier een stokje voor steken met een sterk optreden? Ongetwijfeld zullen Jose Aldo en Conor McGregor hun oog op dit evenement houden. Niet alleen de hoofdpartij is van hoge kwaliteit; men kan ook veel verwachten van de co-main event tussen Bobby Green en Edson Barboza, Dustin Ortiz vs. Joseph Benavidez en Brad Pickett tegen Chico Camus. Laten we hopen dat dit ‘under the radar’ evenement de verwachtingen waar kan maken.

Prelims op UFC Fight Pass
Als eerst komen Juan Manuel Puig en Doo Ho Choi. Choi heeft een flinke reputatie buiten de UFC opgebouwd en mag zich nu bewijzen op het hoogste podium. Dit doet hij perfect met een razendsnelle knock-out in achttien seconden. Een harde counter vloert Puig, waarna de ground-and-pound voldoende is voor de overwinning. Paige VanZant is de op twee na jongste vechter van de UFC maakt haar debuut in de organisatie tegen Kailin Curran, die ook haar debuut maakt in de UFC vrouwen strogewichtdivisie. Een divisie met nog weinig gevechten, dus beide vrouwen kunnen een goede eerste stap maken naar een titelgevecht met een goed optreden. Vanaf het begin tasten beide vrouwen elkaar niet af en gaan ze er gelijk vol op. Vooraf werd verwacht dat het plan van Vanzant was om takedowns te scoren, maar daar heeft ze grootse moeite mee tegen Curran door goede verdediging. Sterker nog: Curran scoort juist de takedowns die weten te scoren. VanZant wint het gevecht echter er door doet schade vanuit de clinch en met mooie overnames op de grond. In het slot van de eerste ronde kan ze bovenop Curran komen en het bijna afmaken met ground-and-pound, maar Curran ontsnapt met een voetveeg om zelf bovenop komen en VanZant onschadelijk maken tot het einde van de ronde. Nadat VanZant ook de tweede ronde wint, moet Curran moet het dus in de derde ronde afmaken en risico’s nemen met agressie. VanZant kan echter hiervan profiteren, Curran halverwege de ronde op de grond krijgen via de kooi en stoten afvuren. De ground-and-pound zorgt er voor dat het gevecht in de slotronde wel gestopt wordt.

Prelims op FOX Sports 1:
Veteranen Yves Edwards en Akbarh Arreola openen op FOX Sports 1. Arreola is vanaf het begin erg agressief en daarvan heeft hij profijt. Na twintig seconden deelt hij een trap naar het hoofd uit die “The Thug Jitsu Master” op zijn hoede brengt. Vanaf dat punt is de Mexicaan in controle en gooit hij constant met harde stoten of trappen. Een opstoot vloert Edwards en Arreola wilt het gelijk afmaken. Ground-and-pound vanaf mount heeft niet het gewenste resultaat, maar na een takedown komt hij weer in mount om een armbar op te zetten. Edwards klopt af. James Vick en Nick Hein volgen hen op. Wat meteen opvalt is het verschil in grootte. Vick is ruim 1 meter 90 met een spanwijdte die bijna even lang is, terwijl de Duitse Hein maar 1 meter 67 is en zijn spanwijdte amper 1 meter 70 is. In de eerste ronde lukt het de Duitser om de lange armen van Vick te ontwijken en wordt de Amerikaan twee keer gevloerd door een stoot van Hein. Desondanks kan hij het beide keren niet afmaken, waardoor er een tweede ronde komt. Daarin komt Vick beter in zijn spel, gooit hij veel directe stoten om Hein op afstand te houden en gooit hij met een hoger volume raak. De vele trappen die de Amerikaan gooit zijn niet erg onvoorspelbaar, maar hebben wel effect. Dit doet “The Texicutioner” ook in de derde ronde om de ronde en het gevecht voor zich te winnen via unanieme beslissing.

De eerste twee ronden van het gevecht tussen Luke Barnatt en Roger Narvaez zijn niet spectaculair. Weinig rake stoten, geen combinaties en beide vechters kunnen niet de trekker overhalen. Een enkele opstoot van Barnatt is het hoogtepunt van de eerste twee ronden, maar Narvaez is niet onder de indruk. De eerste ronde is voor Narvaez is grond van effectiviteit, terwijl Barnatt de tweede ronde krijgt voor schade. In de derde ronde verandert alles als Narvaez een trap naar het hoofd van Barnatt raakt en de Engelsman aangeslagen terugtrekt. “Silverback” probeert te profiteren en doet er alles aan om “The Big Slow” af te maken. Barnatt valt door nog een paar stoten en Narvaez gaat op de grond verder, maar de Amerikaan heeft moeilijkheden met de guard en kan niet voor de volle honderd procent aanvallen. Hij kan op de rug komen van Barnatt en gaat daar meerdere malen voor een rear-naked choke. Barnatt verdedigt hevig, kan maar liefst drie keer de arm onder zijn kin weghalen en zich herstellen naar een betere positie in guard. Uiteindelijk kan Narvaez het niet afmaken, maar de schade die hij heeft uitgedeeld is goed genoeg voor de overwinning in de derde ronde en het gevecht via beslissing. Tot slot, Ruslan Magomedov en Josh Copeland. Een strijd tussen twee dieren in “de luipaard”, Magomedov, en “de knuffelbeer” in Copeland. van de twee zwaargewichten is Magomedov de technischere vechter staand en gooit hij met een hoog volume trappen en stoten die Copeland moeilijkheden bezorgen. Desondanks blijven het zwaargewichten en moet de Dagestaan uitkijken voor de krachtige stoten van Copeland. De Amerikaan heeft geen intentie om het gevecht naar de grond te brengen en, ondanks dat hij verliest, moet hij vertrouwen hebben in zijn zware stoten. De tweede ronde is bijna een kopie van de eerste met Magomedov die het gevecht onder controle heeft. Desondanks blijft Copeland dezelfde tactiek behouden. In de slotronde verandert er echter niets en blijft Magomedov onder controle. Het is een wonder dat er een scheidsrechter is die Copeland nog een ronde geeft in de beslissing, maar desondanks een prima overwinning voor Magomedov.

Main Card:
Matt Wiman vs. Isaac Vallie-Flagg
Matt Wiman stapt na 22 maanden weer de kooi in tegen een andere veteraan. “Handsome” neemt het op tegen Isaac Vallie-Flagg en de twee hadden tijdens de wegingen een interessante staredown. Vallie-Flagg doet er alles aan om Wiman geen ruimte te geven, wat resulteert in een gevecht dat in de clinch wordt uitgevochten. Wiman is de betere op de grond, waardoor Vallie-Flagg er alles aan doet om de vloer te ontwijken. Vele ellebogen en een moordend tempo voor drie ronden resulteert in een goed gevecht van vijftien minuten die alle kanten op kan gaan. Het enige wat zeker lijkt is dat Wiman de derde ronde heeft gewonnen, maar de overige twee kunnen ook naar Vallie-Flagg gaan. De jury beslist dat de overige ronden ook naar Wiman gaan, die hierdoor het gevecht wint.
Matt Wiman verslaat Isaac Vallie-Flagg via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)

Joseph Benavidez vs. Dustin Ortiz
Door velen vooraf getipt als het beste gevecht van de avond. Dustin Ortiz is degene die naar voren komt (zoals altijd), waardoor Benavidez naar achteren moet. Desondanks heeft hij daar niet al te veel problemen mee en zijn het de aanvallen van die genoeg moeilijkheden creëren Ortiz. Ortiz blijft de druk hoog houden in de gehele eerste ronde, maar Benavidez wint deze overtuigend. Dit is ook het beeld van de tweede ronde tot Benavidez een keer goed doorkomt op Ortiz met een goede trap naar het hoofd, opgevolgd door een rechterstoot. Ortiz is aangeslagen en “Joe B-Wan Kenobi” ruikt bloed. Hij blijft berekend en kiest zijn aanvallen zorgvuldig, maar Ortiz kan herstellen en op het moment dat Benavidez uitglijt, kan hij ook een takedown doen om de storm te kalmeren. Daarna is Benavidez rustiger en komt Ortiz beter in het gevecht. In de derde ronde blijft Benavidez de betere vechter en kan hij Ortiz ook op de grond beheersen. Het gevecht bereikt de tijdslimiet en “Joe B-Wan Kenobi” is opnieuw een stap dichterbij een mogelijk derde gevecht met Demetrious Johnson.
Joseph Benavidez verslaat Dustin Ortiz via unanieme beslissing (3X 30-27)

Jared Rosholt vs. Oleksiy Oliynyk
Vooraf werd niet verwacht dat dit het spannendste gevecht van de avond zou worden. Waarschijnlijk zou Rosholt weer vijftien minuten lang op een tegenstander liggen, vanaf het begin lijkt het tegendeel waar te zijn. Rosholt gooit vanaf het begin veel stoten met de intentie Oliynyk compleet buiten westen te slaan en lijkt daar ook succes mee te hebben. Na een lange aanval valt Rosholt nog even terug op zijn worstelachtergrond, waarna de stoten en ellebogen weer komen. Oliynyk lijkt niet erg aangeslagen door de aanvallen van “The Big Show” en als de twee zwaargewichten na drie minuten scheiden, slaat de Oekraïner toe. Een linkeropstoot is de eerste stoot die raakt, waarna een paar seconden later vier stoten achter elkaar Rosholt knock-out krijgen. De Amerikaan is bewusteloos en het gevecht is over. Een enorme overwinning voor “The Boa Constrictor”.
Oleksiy Oliynyk verslaat Jared Rosholt via knock-out, 3:21 in de eerste ronde

Brad Pickett vs. Chico Camus
Van de zware mannen weer naar de lichte mannen in vlieggewichten Brad Pickett en Chico Camus, twee vechters die naam maakte als bantamgewichten. Camus vecht voor het eerst op 125 pond en lijkt al vroeg zijn draai te hebben gevonden. Hij is fit, scherp en vecht met zelfvertrouwen als hij zijn armen naast zijn zij houdt. Hiermee kan hij de takedown-pogingen van Pickett goed opvangen. Het lijkt erg op de tactiek die Ian McCall ook hanteerde om te winnen van “One Punch”, alleen kan Pickett nu wel de afstanden verkleinen en om schade uit te delen. Het is een gelijkwaardig gevecht, maar de verdeelde beslissing gaat naar Camus (en daar zal niet iedereen het mee eens zijn).
Chico Camus verslaat Brad Pickett via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 27-30)

Bobby Green vs. Edson Barboza
De co-main event is een apart gevecht tussen Bobby Green en Edson Barboza. Vanaf het begin van het gevecht daagt Green Barboza constant uit aan te vallen en vooruit te komen. De Braziliaan is actief, deelt goede tikken en trappen uit, maar Green doet alles af alsof het niets is. De stijl lijkt erg op de boksstijl van James Toney met de shoulder rolls om stoten te ontwijken. Je kan echter vraagtekens zetten of dit wel zo actief is, want in de eerste ronde is Barboza effectiever met o.a. zijn welbekende leg kicks en in de tweede ronde kan hij Green in gevaar brengen met een goede stoot en een harde trap erachteraan die “King” vloeren. Desondanks blijft Green constant in hetzelfde tempo doorvechten en mag je wel concluderen dat hij de derde ronde wel wint. Desondanks zien de juryleden het niet zo en geven zij alledrie ronden aan Barboza.
Edson Barboza verslaat Bobby Green via unanieme beslissing (3X 30-27)

Cub Swanson vs. Frankie Edgar
Het beste wordt waarschijnlijk voor het laatste bewaart in Cub Swanson tegen Frankie Edgar, twee vechters met een aantrekkelijke stijl die momenteel op de top van hun kunnen zitten en het momentum meehebben. De twee openen staand en daar gaat het gelijk op. Het zijn de harde stoten van de zelfverzekerde Swanson tegen de stap in-stap uitstijl Edgar. Daar gaat het gelijk op, maar het verschil wordt gemaakt op de grond. Edgar heeft in het begin moeite met Swanson op de grond krijgen, maar naarmate het gevecht vordert kan “The Answer” steeds sneller takedowns pakken en ground-and-pound uitdelen. Per ronde kan hij het vroeger doen zonder een snelheid langzamer te vechten en daar laat hij Swanson kansloos. Vanuit half guard en mount doet Edgar grote schade en wint hij het gevecht uiteindelijk in de slotseconden. In de vierde ronde is Edgar al dichtbij door ground-and-pound en halverwege de vijfde ronde probeert hij een guillotine choke en een arm-triangle choke, maar de doorslag komt uiteindelijk via neck crank. Een toepasselijk einde van een sterk optreden van Edgar. De cijfers onderstrepen dit ook: 259 stoten tegenover 62 en ruim een kwartier in controle bovenop.
Frankie Edgar verslaat Cub Swanson via submission (neck crank), 4:56 in de vijfde ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Frankie Edgar verslaat Cub Swanson via submission (neck crank) in de vijfde ronde
Edson Barboza verslaat Bobby Green via unanieme beslissing (3X 30-27)
Chico Camus verslaat Brad Pickett via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 27-30)
Oleksiy Oliynyk verslaat Jared Rosholt via knock-out in de eerste ronde
Joseph Benavidez verslaat Dustin Ortiz via unanieme beslissing (3X 30-27)
Matt Wiman verslaat Isaac Vallie-Flagg via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)

Prelims op FOX Sports 1:
Ruslan Magomedov verslaat Josh Copeland via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)
Roger Narvaez verslaat Luke Barnatt via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)
James Vick verslaat Nick Hein via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
Akbarh Arreola verslaat Yves Edwards via submission (armbar) in de eerste ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Paige VanZant verslaat Kailin Curran via technische knock-out in de derde ronde
Doo Ho Choi verslaat Juan Manuel Puig via technische knock-out in de eerste ronde

Samengevat:
Een erg sterk evenement om de drukke novembermaand af te sluiten. Wat begon met de knock-outs en submissions in Sydney, eindigde met de goede gevechten van hoog niveau in Austin. De sterspelers van het evenement: Doo Ho Choi met zijn supersnelle knock-out, Paige VanZant en Kailin Curran die op UFC Fight Pass een goed gevecht neerzetten, Akbarh Arreola met een krachtig optreden tegen veteraan Yves Edwards, Oleksiy Oliynyk met een keiharde knock-out en Frankie Edgar. “The Answer” wist zijn status als voormalig kampioen waar te maken en Swanson compleet te domineren voor vijf ronden en de overwinningsreeks van “Killercub” te doorbreken. Het klinkt misschien als een cliché, maar dit was ongetwijfeld de beste Frankie Edgar tot nu toe. Om Swanson zo te domineren en vervolgens af te laten kloppen, dan moet je van goede huizen komen.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Oleksiy Oliynyk & Frankie Edgar
Fight of the Night: Paige VanZant vs. Kailin Curran