UFC Fight Night 56: Resultaten en discussie

0
787
Foto: Jason Silva
Foto: Jason Silva
Foto: Jason Silva

Laten we hopen dat UFC Fight Night 56 hetzelfde niveau kan halen van zijn voorganger. UFC Fight Night 55 in Sydney was een evenement met een extreem hoge amusementswaarde waar dit evenement moeilijk aan zal kunnen tippen. In de main event zal de kans echter wel groot zijn als Mauricio “Shogun” Rua vecht tegen Ovince St. Preux. Rua is om een reden publieksfavoriet, want hij zal nooit in een saai gevecht zitten. St. Preux zal de actie van Rua moeten bijbenen, anders zal het ongetwijfeld een snelle knock-out worden. Voor de rest is het hopen dat de overige vechters ook hun steentje zullen bijdragen, mede door de afwezigheid van Ian McCall en John “Hands of Stone” Lineker. Waarschijnlijk zal de nieuwe co-main event dit wel doen door de gevaarlijke TUF: Brazil-winnaar Warlley Alves. Voor de rest: hopen.

Prelims op FOX Sports 2:
Wagner Silva en Colby Covington mogen beginnen op FOX Sports 2. Van Covington wordt veel verwacht en is dan ook de torenhoge favoriet. In het begin ontwijkt hij de stoten van Silva en raakt hij er zelf wel een aantal, maar het zijn de sterke takedowns en controle op de grond die het gevecht voor hem winnen. Silva, meervoudig wereldkampioen BJJ, doet z’n best om altijd op te staan, maar de takedowns tegenhouden lukt hem niet. Covington komt constant in een goede positie zoals half guard en side control om schade uit te delen en in de derde ronde maakte hij het af. Na een lange periode op de grond, komt hij op de rug van Silva en verwurgt hij de wereldkampioen BJJ. Het gevecht tussen Thomas Almeida en Tim Gorman is erg leuk om te zien. Gorman opent door als een dolle op Almeida af te rennen en een takedown te proberen. Hierdoor komt hij op de rug van z’n tegenstander, maar Almeida verdedigt zich hieruit en vanaf dat punt neemt Almeida de controle over. Staand creëert hij veel moeilijkheden voor de sterke Gorman, die alles vangt wat de Braziliaan gooit. Gorman blijft in het gevecht en laat een granieten kin zien, maar Almeida is simpelweg beter. Voor alles wat z’n Amerikaanse tegenstander gooit heeft hij een antwoord en profiteert hij optimaal. Een goed debuut voor Almeida in een leuk gevecht.

Charlie Brenneman heeft het momenteel moeilijk in de UFC en lijkt een overwinning op Leandro Silva nodig te hebben om z’n plek in de organisatie te houden. Hij is bijna onherkenbaar door een nieuwe kapsel in plaats van de bekende krullen. Een nieuw kapsel, een nieuw begin? In het begin kan “The Spaniard” de controle nemen met takedowns, maar is er weinig actie op de grond. Silva kan zich van de grond werken met behulp van de kooi en zelf bovenop komen. Daar komt hij op de rug van Brenneman en zet hij een rear-naked choke in die de Braziliaan de overwinning bezorgt. Het gevecht tussen Caio Magalhães en Trevor Smith is een kort maar krachtig gevecht. Magalhães is torenhoge favoriet en laat in het gevecht zien waarom als hij in een halve minuut uitschakelt. Na tien seconden raakt hij een harde rechterstoot en 25 seconden raakt hij een harde knie. Dit zet het einde op met ground-and-pound die Smith bewusteloos maken.

Twee deelnemers van TUF: Latin America volgen in de Chileen Diego Rivas en Mexicaan Rodolfo Rubio. Het is geen hoogstaand gevecht van de twee vedergewichten en het publiek lijkt er al helemaal geen interesse in te hebben. Waarschijnlijk omdat er geen Braziliaan vecht. Rivas wint het gevecht door staand beter te vechten en op de grond de schade van Rubio te beperken en een paar overnames te doen om bovenop te komen. Hier is hij zelf ook slachtoffer van tijdens het gevecht wat het kijken ervan enigszins goedmaakt. Desondanks een duidelijke overwinning voor Rivas, die als eerste Chileense vechter in de UFC ooit ook de eerste overwinning voor het land pakt.

Main Card:
Juliana Lima vs. Nina Ansaroff
Het eerste gevecht op de main card is niet een gevecht tussen twee kampioenen. Lima vecht in de eerste ronde op vol gas en kan op de grond de eerste ronde van Ansaroff winnen. In de tweede en derde ronde neemt het tempo af en wordt het geen topgevecht. Ansaroff wordt nog gevaarlijk met eenarmbar, maar kan deze niet voltooien. De Braziliaanse Lima wint het gevecht uiteindelijk via beslissing.
Juliana Lima verslaat Nina Ansaroff via unanieme beslissing (3X 29-28)

Dhiego Lima vs. Jorge Oliveira
Lima is de grotere en sterkere vechter in dit gevecht en laat zich gelden in dit gevecht. Oliveira wordt constant onder druk gezet en moet constant verdedigen. Lima komt meerdere malen in mount terecht en kan een paar keer dichtbij een voortijdig einde komen, maar Oliveira verdedigt zich erg knap. De kleinere Braziliaan gebruikt de pogingen van Lima op een submission steeds om zo te ontsnappen en weer te gaan staan. Zo verdedigt hij een arm-triangle choke, een rear-naked choke en goede ground-and-pound van mount. De verdediging is erg knap, maar niet genoeg om te winnen.
Dhiego Lima verslaat Jorge Oliveira via unanieme beslissing (3X 30-27)

Cláudio Silva vs. Leon Edwards
Edwards komt op bezoek in het thuisland van tegenstander Silva, maar dat betekent niet dat hij zomaar zich laat inpakken. De Engelsman wil het gevecht staande houden en daar kan hij de minder technische Silva punten afpakken met goede aanvallen. Tweede goede stoten op een rij in de laatste minuut van de eerste ronde zorgen ervoor dat Silva aangeslagen de ronde afmaakt. Ondertussen doet Silva er in de openingsronde alles aan om het gevecht naar de grond te krijgen. In de eerste minuut lukt het hem, maar dan kan hij niet de controle bewaren. De tweede ronde heeft hetzelfde beeld alleen met een vermoeide Silva vanwege allemaal mislukte pogingen om het gevecht naar de grond te brengen. Edwards heeft een goed volume aan stoten en verdedigt de takedowns eenvoudig. In de laatste minuut van de tweede ronde lukt het Silva uiteindelijk wel om een takedown te krijgen en gaat hij los op z’n tegenstander vanaf mount en Edwards’ rug. Edwards kan de storm echter overleven. Silva lijkt het dus af te moeten maken om te winnen en zet daar in de eerste minuut een goede eerste stap naar toe. Hij doet gelijk een goede takedown en komt gelijk in mount om het Edwards moeilijk te maken. Veel ground-and-pound volgt, maar desondanks overleeft Edwards de ronde en kan hij zelfs staand het gevecht beëindigen. De Engelsman leek dus genoeg te hebben gedaan voor de overwinning, maar desondanks geeft de jury het gevecht aan Silva via verdeelde beslissing. Een slechte beslissing en opeens verlang je weer naar UFC Fight Night 55.
Cláudio Silva verslaat Leon Edwards via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)

Warlley Alves vs. Alan Jouban
De co-main event is een interessant gevecht tussen twee vechters met goede optredens in hun vorige gevecht. Alves won TUF: Brazil 3 op knappe wijze en Alan Jouban sloeg Seth Baczynski knap knock-out. Gelijk komt Alves als een dolle naar voren om Jouban uit te schakelen met stoten, maar Jouban kan de aanslag overleven. Na vijftien seconden belandt Jouban op de grond door een slippartij en wilt Alves het daar afmaken, maar uiteindelijk moet hij het doen met een guillotine choke die Jouban niet tot afkloppen dwingt. Uiteindelijk laat Alves z’n tegenstander weer staan en drukt hij Jouban tegen de kooi aan. Vanaf daar scheiden de vechters weer en gaat het staand gelijk op. Jouban doet Alves nog zeer met een harde trap naar het lichaam aan het einde van de ronde. In de tweede ronde is het tempo afgenomen en is Alves duidelijk vermoeid. Hij gooit Jouban naar de grond en vanaf daar kan de Amerikaan zijn rubber guard laten zien. Hij doet kleine schade, net zoals Alves, waarna de vechters halverwege de ronde weer gaan staan. Daar is Jouban weer de betere met een variatie aan trappen en stoten. Alves doet niet meer dan kijken, blokken en een paar zware stoten gooien die half aankomen. In de derde romde blijft Jouban doorgaan waarmee hij in het slot van de ronde ervoor stopte. Hij gooit met een hoog volume en scoort zo punten die hem de derde ronde oplevert. Alves gooit opnieuw alleen krachtige stoten die half aankomen. Het zijn alleen enkele stoten, terwijl Jouban goed combineert en zo de ronde voor zich wint. Nadat de laatste ronde afgelopen is, gooit Jouban z’n handen in de lucht, terwijl Alves neervalt om naar adem te snakken. Desondanks kan de Braziliaan de handen in de lucht gooien als hij, op curieuze wijze, unaniem de overwinning toegewezen krijgt. J
Warlley Alves verslaat Alan Jouban via unanieme beslissing (3X 29-28)

Maurício Rua vs. Ovince St. Preux
Levende legende Mauricio Rua lijkt fitter dan normaal aan te treden tegen opkomend talent Ovince St. Preux, die erg kalm aan dit gevecht lijkt te beginnen. St. Preux opent met een paar trappen naar het lichaam om Rua op afstand te houden. Rua gooit een eigen trap terug en komt in met een wilde combinatie. St. Preux ontwijkt de stoten, countert met een eigen linkerhoek waardoor Rua neergaat. St. Preux gooit nog een stel krachtige stoten erna die genoeg zijn om het Braziliaanse publiek compleet het zwijgen op te leggen en teleurgesteld naar huis te laten gaan. Wat een verassing…
Ovince St. Preux verslaat Mauricio Rua via technische knock-out, 0:34 in de eerste ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Ovince St. Preux verslaat Mauricio Rua via technische knock-out in de eerste ronde
Warlley Alves verslaat Alan Jouban via unanieme beslissing (3X 29-28)
Cláudio Silva verslaat Leon Edwards via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)
Dhiego Lima verslaat Jorge Oliveira via unanieme beslissing (3X 30-27)
Juliana Lima verslaat Nina Ansaroff via unanieme beslissing (3X 29-28)

Prelims op FOX Sports 1:
Diego Rivas verslaat Rodolfo Rubio via unanieme beslissing (3X 30-27)
Caio Magalhães verslaat Trevor Smith via knock-out in de eerste ronde
Leandro verslaat Charlie Brenneman via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde
Thomas Almeida verslaat Tim Gorman via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)
Colby Covington verslaat Wagner Silva via submission (rear-naked choke) in de derde ronde

Samengevat:
UFC Fight night 56 had veel dingen die een evenement slecht maken. Slechte beslissingen van de jury, een teleurstellende afmelding kort vooraf en bovenal veel slechte gevechten. Vooraf werd er al niet zoveel van dit evenement verwacht door het gebrek aan grote namen en blessures, dan hoop je nog positief verrast te worden, zoals bijv. Caio Magalhães, Thomas Almeida en Colby Covington wel wisten te doen met goede optredens. Hier staan helaas de gevechten Diego Rivas vs. Rodolfo Rubio en Juliana Lima vs. Nina Ansaroff daartegen. Wat UFC Fight Night 55 wel wist te doen, deed UFC Fight Night 56 niet… En dat is jammer.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Ovince St. Preux & Leandro Silva
Fight of the Night: Thomas Almeida vs. Tim Gorman