UFC Fight Night 54: Resultaten en discussie

0
663
Foto: Adrien Veczan/The Chronicle Herald
Foto: Adrien Veczan/The Chronicle Herald
Foto: Adrien Veczan/The Chronicle Herald

UFC Fight Night 54, het tiende UFC-evenement in acht weken. Het eerste UFC-evenement in Halifax ooit sluit een drukke periode vol MMA-actie van het hoogste niveau af. Het begon allemaal in Bangor met UFC Fight Night 47: Bader vs. Saint Preux en wordt afgesloten met dit evenement. Dit is tevens ook het laatste Canadese evenement van het UFC-jaar. UFC Fight Night 54 draait in feite maar om twee gevechten: de co-main event tussen Raphael Assuncao en Bryan Caraway en de main event tussen lokale favoriet Rory MacDonald en Tarec Saffiedine. Belangrijke gevechten voor de bantamgewicht titelrace en weltergewicht titelrace, aangezien MacDonald en Assuncao heel dicht bij een titelgevecht aanzitten en met een overwinning dit nog maar eens zouden bevestigen. Voor de rest kunnen we maar hopen op een paar leuke gevechten, zoals bijvoorbeeld van de twee TUF: Nations-winnaars, Chad Laprise en Elias Theodorou.

Prelims op UFC Fight Pass
Pedro Munhoz en Jerrod Sanders mogen aftrappen. Het is een kort maar krachtig begin van het evenement als Sanders direct voor een takedown gaat. Munhoz verdedigt deze goed, probeert gelijk een guillotine choke en zet deze sterk aan. Sanders kan nog staan en zijn tegenstander tegen de grond aan slammen, maar Munhoz laat niet los en wint na 37 seconden als Sanders afklopt. Aan weltergewichten Albert Tumenov en Matt Dwyer is het de beurt om dat op te volgen. En opvallend genoeg doet “Einstein” daar een goede gooi naar als hij na amper een minuut het hoofd van de langere Dwyer met een head kick raakt en de Amerikaan vervolgens neergaat. Dwyer kan herstellen, staat weer op maar valt weer om als Tumenov nog een rake head kick doet. De Rus gooit nog één stoot en het is over. Wow!

Prelims op FOX Sports 1:
De geliefde Ier Patrick Holohan opent op FOX Sports 1 en neemt het op tegen een last-minute vervanger in Chris Kelades. Kelades maakt zijn debuut met vijf dagen voorbereiding en is dan ook een grote underdog tegen Holohan. Na de eerste ronde is dat duidelijk te zien als Kelades afgepeigerd naar zijn hoek gaat om adem te halen en Holohan, na een geslaagde eerste ronde waarin hij zowel staand als op de grond dominant is, rustig zit om complimenten te ontvangen van zijn trainers. In de tweede ronde is het beeld tegenovergesteld; Kelades, mede opgezweept door het thuispubliek, neemt het gevecht op de grond over en creëert grote problemen voor “The Hooligan”. In de slotminuut kan Kelades in mount komen en los gaan met ground-and-pound. Holohan wordt in de slotseconden gered door de bel als de Canadees een armbar inzet. De derde ronde moet dus de doorslag geven en Keledes laat zien dat hij er zin in heeft. Met een glimlach op z’n gezicht stormt hij naar voren, zet hij gelijk druk op Holohan en neemt hij het gevecht op de grond opnieuw over. Ground-and-pound, goede verdediging tegen submissions en genoeg energie om het gevecht uit te vechten zorgen ervoor dat hij het gevecht wint. Een knappe comeback met een verdiend applaus voor de winnaar op het einde. Paul Felder en Jason Saggo zijn twee debutanten in de UFC, maar dat betekent niet dat Saggo niet weet dat Felder een hele goede vechter op de voeten is. De intentie van de Canadees is dan ook vroeg duidelijk: breng het gevecht naar de grond. Dit betekent echter niet dat hij wint, want Felder verdedigt de takedown-pogingen van Saggo goed en kan constant bovenop komen, weer gaan staan en meer schade doen dan zijn tegenstander in dat proces. In de slotseconden kan Saggo nog wel dichtbij de overwinning komen met een staande knie tegen het gelaat van Felder en een armbar die scheidsrechter Herb Dean in de laatste seconde moet tegenhouden. Alsnog dus een moeilijk te scoren gevecht voor de jury, die het gevecht uiteindelijk via verdeelde beslissing aan Felder geven.

Olivier Aubin-Mercier is één van de vele Canadese vechters die vergeleken wordt met de legendarische Georges St-Pierre. Hij neemt het in zijn debuut op lichtgewicht op tegen Jake Lindsey. Tot nu toe won de Canadees al zijn gewonnen gevechten via rear-naked choke in de eerste ronde, maar Lindsey verbreekt deze reeks en Aubin-Mercier heeft in de eerste ronde moeite om zijn Amerikaanse tegenstander op de grond te krijgen. Het lukt hem wel laat in de eerste ronde, maar van gevaar is niet te spreken. In de tweede ronde kan Aubin-Mercier wel voor een submission zorgen. Het is geen rear-naked choke, maar een mix van een inverted triangle choke en een Kimura. Aubin-Mercier kan in side control komen en stapt vanaf daar over het hoofd van Lindsey om een triangle te doen. Direct pakt hij de pols van Lindsey en begint hij de armklem aan te zetten. Lindsey klopt kort daarna af. Tot slot op de prelims, Daron Cruickshank vs. Anthony Njokuani. Twee vechters die bekendstaan om staand hun armen en benen te laten spreken. Maar dit is MMA, en Cruickshank maakt hiervan dan ook optimaal gebruik door zijn staande technieken te combineren met takedowns en grondvechten. Njokuani wordt in de eerste ronde twee keer naar de grond gebracht en vecht daarna niet meer zoals iedereen van hem gewend is. Normaal maakt hij combinaties met stoten en trappen, maar aangezien hij de takedowns van “The Detroit Superstar” niet kan tegenhouden en die in het hoofd van de lange lichtgewicht gaan spelen, vecht hij schuw. Cruickshank profiteert en wint het gevecht eenvoudig via unanieme beslissing. Genoeg werk aan de winkel voor de Njokuani.

Main Card:
Mitch Gagnon vs. Roman Salazar
Mitch Gangnon mag de main card in zijn thuisland openen als de grote favoriet. Roman Salazar vecht voor de tweede keer in negen dagen, maar Gagnon kent geen genade en de Canadees maakt het vanaf het begin moeilijk voor zijn tegenstander. Hij zet vroeg druk, zorgt ervoor dat Salazar naar achteren moet en kan op de rug komen van zijn tegenstander. Hier zet hij gelijk een rear-naked choke in en Salazar klopt na twee minuten vechten af.
Mitch Gagnon verslaat Roman Salazar via submission (rear-naked choke), 2:04 in de eerste ronde

Nordine Taleb vs. Li Jingliang
Nordine Taleb, een deelnemer aan TUF: Nations en uitgeschakeld in de voorronde van TUF 19, vecht voor de tweede keer in de UFC tegen Li Jingliang. In de eerste twee ronden weet Taleb elk aspect te domineren. Hij is fitter, sterker, heeft betere kickboksvaardigheden en doet in beide ronden een fantastische double leg takedown. In het slot van de tweede ronde en in de derde ronde neemt hij zijn voet van het gaspedaal af en laat hij de stugge Jingliang helemaal terug in het gevecht komen. Echt gevaarlijk wordt de Chinees niet en in de slotminuut kan Taleb nog bovenop in de full guard van zijn tegenstander komen om het gevecht uit te zingen. Genoeg voor de overwinning van Taleb, maar niet heel erg indrukwekkend en daardoor krijgt hij nog bijna de deksel op de neus van de jury.
Nordine Taleb verslaat Li Jingliang via verdeelde beslissing (30-27, 29-28, 28-29)

Elias Theodorou vs. Bruno Santos
De eerste TUF: Nations-winnaar van het evenement die in actie komt is Elias “The Spartan” Theodorou. Hij is de grote favoriet tegen Bruno Santos en laat in het gevecht zien waarom. Zijn worstelvaardigheden brachten hem de overwinning tijdens zijn seizoen TUF, en diezelfde vaardigheden brengen hem ook de overwinning in dit gevecht. Tegen de kooi, in de clinch en op de grond is Theodorou de initiatiefnemer en wint hij het gevecht met een groot verschil aan uitgedeelde stoten. Het enige minpunt is dat Santos twee keer op zijn rug kan komen en bijna een rear-naked choke kan doen. Desondanks een overtuigende winstpartij voor de Canadees
Elias Theodorou verslaat Bruno Santos via unanieme beslissing (3X 29-28)

Chad Laprise vs. Yosdenis Cedeno
De andere winnaar van TUF: Nations is Chad LaPrise. Dit deed hij op weltergewicht, maar dit gevecht vecht hij op lichtgewicht. In Cedeno krijgt hij ook iemand die graag wil stoten en trappen, wat kan zorgen voor een leuk staand gevecht (hoewel het MMA blijft, zie Cruickshank vs. Njokuani van eerder). Het begint dan ook als een staand gevecht, maar na twee minuten besluit LaPrise het gevecht op de grond voort te zetten en Cedeno op zijn rug te gooien. Dit is ook het beeld van het gevecht. LaPrise bepaalt waar het gevecht plaatsvindt en zorgt ervoor dat Cedeno staand, in de clinch, tegen de kooi en op de grond moet vechten. Het enige moment dat LaPrise de controle verliest, is als hij op de rug van Cedeno komt en de Cubaan zich in full guard kan counteren. Het is echter verreweg niet genoeg voor de overwinning, want die gaat naar LaPrise.
Chad LaPrise verslaat Yosdenis Cedeno via unanieme beslissing (3X 30-27)

Raphael Assunção vs. Bryan Caraway
Goed, de ‘kleintjes’ zijn geweest, het is tijd voor het echte werk in de hogere regionen van de UFC. Raphael Assunção mag zich bewijzen tegen Bryan Caraway in het voorlaatste gevecht van het evenement. Vooraf valt de muziekkeuze van beide mannen op: Caraway kiest voor Kris Kross met ‘Jump’, Assunção prefereert Lenny Kravitz met ‘It’s not over till it’s over’. Assunção staat bekend om zijn BJJ, Caraway is een goede worstelaar, maar het gevecht wordt staand uitgevochten en daar laat de Braziliaan zien waarom hij hoger staat dan zijn tegenstander. Assunção countert veel, gooit trappen naar het been en doet simpelweg meer schade in het gevecht dan Caraway. De Amerikaan probeert het wel, maar ook de verdediging is goed van zijn tegenstander. Dichtbij een knock-out komt Assunção niet, wat eigenlijk het enige smetje is op zijn gevecht.
Raphael Assunção verslaat Bryan Caraway via unanieme beslissing (3X 30-27)

Rory MacDonald vs. Tarec Saffiedine
Als afsluiter neemt Rory MacDonald het op tegen Tarec Saffiedine. Twee veelzijdige vechters die in vijf ronden (of minder) zullen bepalen wie de betere is. De druk staat er goed op bij “Ares”, aangezien hij het enthousiaste thuispubliek niet kan teleurstellen en hij zich van een titelgevecht kan verzekeren met een overwinning. Ondanks de druk, begint MacDonald relax en dwingt hij vanaf de eerste ronde zijn spel op. Het enige offensief dat de Belg kan inbrengen in die ronde zijn de bekende leg kicks, waarmee hij al vele vechters voor MacDonald heeft verslagen. Dit is ook het beeld van de tweede ronde en daarbij moet gezegd worden dat het opvalt dat MacDonald nog maar één takedown heeft gedaan in het hele gevecht. In de derde ronde verandert dit beeld: Saffiedine is agressiever, gooit meer leg kicks en jaagt harder op de knock-out. MacDonald houdt echter het initiatief vast en maakt gebruik van de openingen die hierdoor worden gecreëerd. Hij perst hier het maximale uit na anderhalve minuut in de derde ronde. MacDonald gooit een drie stoten-combinatie en de laatste opstoot raakt Saffiedine vol op de kin. “The Sponge” kan deze niet absorberen en gaat neer, waarna “Ares” het afmaakt.
Rory MacDonald verslaat Tarec Saffiedine via technische knock-out, 1:28 in de derde ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Rory MacDonald verslaat Tarec Saffiedine via technische knock-out in de derde ronde
Raphael Assunção verslaat Bryan Caraway via unanieme beslissing (3X 30-27)
Chad LaPrise verslaat Yosdenis Cedeno via unanieme beslissing (3X 30-27)
Elias Theodorou verslaat Bruno Santos via unanieme beslissing (3X 29-28)
Nordine Taleb verslaat Li Jingliang via verdeelde beslissing (30-27, 29-28, 28-29)
Mitch Gagnon verslaat Roman Salazar via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde

Prelims op FOX Sports 1:
Daron Cruickshank verslaat Anthony Njokuani via unanieme beslissing (3X 30-27)
Oliver Aubin-Mercier verslaat Jake Lindsey via submission (inverted triangle choke) in de tweede ronde
Paul Felder verslaat Justin Saggo via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)
Chris Kelades verslaat Patrick Holohan via unanieme beslissing (3X 29-28)

Prelims op UFC Fight Pass:
Albert Tumenov verslaat Matt Dwyer via technische knock-out in de eerste ronde
Pedro Munhoz verslaat Jerrod Sanders via submission (guillotine choke) in de eerste ronde

Samengevat:
UFC Fight Night 54 draaide om twee gevechten, en die gevechten wisten ook te brengen wat er van ze verwacht werd. Raphael Assunção en Rory MacDonald lieten zien waarom zij een titelgevecht willen en lieten hun tegenstanders kansloos. De andere gevechten waren niet bijzonder. Vooraf werd al voorspeld dat het geen topevenement zou worden en die voorspellingen kwamen uit… Hoewel je normaal gesproken niet bang hoeft te zijn voor het niveau van een UFC-evenement, was dit evenement helaas ondermaats. Meestal kan dit nog gecompenseerd worden met mooie knock-outs of stijlvolle submissions, maar die waren ook erg schaars. Door dit soort evenementen zeggen fans dat er juist minder georganiseerd moeten worden, en dat is jammer. Om dit standpunt te versterken een voorbeeld: Chad LaPrise vs. Yosdenis Cedeno zou drie jaar terug zonder twijfel op Facebook zijn beland. Maar op dit evenement komt het gewoon op de main card

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Rory MacDonald & Olivier Aubin-Mercier
Fight of the Night: Patrick Holohan vs. Chris Kelades