UFC Fight Night 53: Resultaten en discussie

0
557
Foto: UFC
Foto: UFC
Foto: UFC Facebook

Een bomvol UFC-weekend staat gepland met twee evenementen in een tijdsbestek van twaalf uur. Als eerst begint UFC Fight Night 53 in Stockholm. Dit evenement zal als opwarmer dienen voor UFC Fight Night 54 in Halifax later deze dag. Veel belangrijke gevechten voor de UFC ranglijsten staan er niet gepland, maar het is wel een belangrijke dag voor de Zweedse MMA-wereld met zes Zweden die het zullen opnemen tegen buitenlanders. Een hoge inzet dus voor het Europese land, dat binnen een jaar een titelgevecht hoopt te kunnen krijgen. Naast de Zweden, zijn er nog vele andere internationale invloeden zoals Russen, Polen, Engelsen en een IJslander in de main event tegen een Amerikaan. Gunnar Nelson is altijd interessant om te zien en zal voor het eerst vijf ronden vechten tegen de sterke Rick Story. Genoeg dus om naar vooruit te kijken op dit evenement.

Prelims op UFC Fight Pass
Zubaira Tukhugov en Ernest Chavez openen UFC Fight Night 53. Tukhogov maakt zijn UFC-debuut en lijkt weinig last te hebben van zenuwen. Hij is niet verlegen om veel verschillende stoten te gooien zoals spinning back-fists en overhandse stoten. Dit bezorgt hem ook de overwinning in de eerste ronde; een linkerstoot zorgt ervoor Chavez neergaat en “Warrior” maakt het genadeloos af. Een knap debuut. Mairbek Taisumov is een teamgenoot van Tukhogov bij Tiger MMA en hoopt hetzelfde te doen als hem tegen de Pool Marcin Bandel. Zou hij het kunnen doen? Het antwoord: nee, hij doet het beter. Vroeg in het gevecht gooit hij een rechterstoot dwars door het middel die doel treft. Bandel gaat neer, Taisumov gooit nog een paar stoten en het gevecht is over na een minuut. De twee Russen onder leiding van Roger Huerta zetten de toon!

De eerste Zweed van het evenement is Tor Troéng, die het opneemt tegen de tweede Pool in Krzysztof Jotko. Troéng wil graag in de clinch en op de grond vechten, maar Jotko wil kickboksen en doet goed zijn best om te blijven staan. Troéng neemt in de eerste ronde het initiatief vanuit de clinch, maar Jotko doet meer schade met de mogelijkheden die hij krijgt. In de tweede ronde neemt de Pool het gevecht over. Vanuit de clinch kan hij knieën gooien tegen het gelaat van Troéng, die zichtbaar aangeslagen is. In de tweede minuut kan Jotko het gevecht bijna beëindigen, maar Troéng overleeft de ronde. De Zweed lijkt dus het gevecht voortijdig te moeten beëindigen, maar hij behoudt dezelfde tactiek en Jotko blijft op zijn voeten. Staand komt de Pool ook niet in gevaar en in de slotminuut kan hijzelf een takedown doen. Een duidelijke overwinning dus voor Jotko via unanieme beslissing, die de overwinning viert met een korte breakdance. De populaire Cathal Pendred en Gasan Umalatov volgen hen op. Het is een gelijkopgaand gevecht waarbij een beetje van alles wordt gedaan. Umalatov wil blijven staan en Pendred zoekt de clinch meer op, waardoor alle aspecten van MMA worden getest van beide vechters. Van hoge kwaliteit is het echter niet en het score van dit gevecht is moeilijk. De tweede ronde is duidelijk voor de Rus en de derde lijkt voor Pendred, maar zoals we allemaal weten kan de jury nog weleens rare beslissingen nemen. Uiteindelijk gaat het gevecht via verdeelde beslissing naar Pendred.

Dennis Siver maakt na ruim een jaar zijn terugkeer in de Octagon tegen UFC-debutant Charles Rosa. Siver staat bekend als een kickbokser, maar in dit gevecht gooit hij het over een andere boeg. Het gevecht tussen de twee vedergewichten vindt plaats op de grond en is erg leuk om te zien. Veel overnames, submissions en veranderingen van positie. Zo kan Siver in de eerste ronde erg dichtbij de overwinning komen met een arm-triangle choke, maar kan Rosa deze overleven. In de derde ronde kan de Duister opnieuw dichtbij de overwinning komen, maar dan via zijn specialiteit: de spinning back kick naar het lichaam. Rosa valt creperend van de pijn naar de grond en Siver probeert het af te maken. De overwinning krijgt Siver niet op de grond, maar uiteindelijk wel via de jury. Een knappe terugkeer voor Siver, hoewel ik Rosa graag nog een keer zie terugkeren in de kooi. Nico Musoke neemt het in zijn thuisland op tegen Alexander Yakovlev. Beide vechters worden gedwongen om staand te vechten, aangezien ze allebei een goede verdediging tegen elkaars takedowns hebben. Het gevolg is veel clinchwerk dat niet duidelijk voor één van de twee vechters in het voordeel is. Staand doen beide vechter veel korte stootcombinaties die niet zoveel schade doen. Het is Musoke die naarmate het gevecht langer duurt, beter in zijn ritme komt en de derde ronde duidelijk wint om ook het gevecht te winnen, tot grote tevredenheid van het Zweedse publiek. Hij krijgt alle ronden van de drie juryleden.

Magnus Cedenblad en Scott Askham sluiten de prelims af. Er is haast, want de vier gevechten hiervoor eindigden in een beslissing en binnen twintig minuten hoort de main card te starten. Zullen de vechters helpen met een vroeg einde? In de eerste acht minuten lijkt het er niet op. Cedenblad domineert op de grond met ground-and-pound en geeft Askham weinig kans om wat te doen. De scheidsrechter laat beide vechters weer staan en Askham pakt zijn kans. Een perfecte front kick van de Engelsman zorgt ervoor dat Cedenblad naar achter valt en Asham doet zijn best om het gevecht te stoppen. Cedenblad overleeft de aanslag en in de derde ronde neemt de Zweed de controle weer op de grond en wint het gevecht via beslissing.

Main Card:
Niklas Bäckström vs. Mike Wilkinson
De enthousiaste Niklas Bäckström mag de main card in eigen land openen tegen Mike Wilkinson. De Zweed is de grote favoriet en jaagt zijn tegenstander dan ook op vanaf het begin. Na twee minuten is het echter over als Bäckström een front kick doet. De trap komt aan, maar Wilkinson vangt deze op en gooit een mokerslag met zijn rechterhand recht op de kin van Bäckström. De Zweed is in één slag compleet buiten westen en Wilkinson wint. Op het moment dat Dan Hardy Wilkinson interviewt, onderbreekt de onderhand bijgekomen Bäckström het interview kort om zijn onvrede te uiten met ‘expliciete taal’. Dat was misschien niet al te slim om te doen op deze manier.
Mike Wilkinson verslaat Niklas Bäckström via knock-out, 1:19 in de eerste ronde

Ilir Latifi vs. Jan Błachowicz
Ilir Latifi mag proberen de Zweedse eer hoog te houden tegen Jan Błachowicz. De Zweed vecht voor de derde keer op een rij op UFC Fight Pass en neemt het op tegen een UFC-debutant in Błachowicz. Het gevecht begint staand eindigt ook staand. Althans, Błachowicz blijft staan als hij tegenstander Latifi met een trap naar het lichaam en het hoofd vloert. Hij komt wel met zijn knieën op de grond om de laatste stoten te geven aan de Zweed, voordat de scheidsrechter er een einde aan maakt. Een knap debuut voor de Pool.
Jan Błachowicz verslaat Ilir Latifi via technische knock-out, 1:58 in de eerste ronde

Akira Corassani vs. Max Holloway
De Zweden hebben het tot nu toe niet zo goed gedaan op dit evenement (twee uit vijf) en Akira Corassani mag proberen om er tenminste nog een winstradio van 50 procent te maken. Hij krijgt de zware opgave om Max Holloway te verslaan, die zijn laatste drie gevechten in overwinningen omzette. Holloway kan vanaf het begin van het gevecht zijn ritme vinden en houdt Corassani op afstand met zijn lange armen en stoten. Zijn combinaties zien er goed uit en bezorgen hem ook vroeg in het gevecht de winst. Drie directe stoten zetten de rechterstoot op die Corassani vloert. Holloway gaat voor de overwinning en probeert het af te maken, maar de Zweed kan clinchen en zichzelf redden. Het blijkt uitstel van executie, want “Blessed” worstelt zich vrij en gooit nog meer stoten die wel het einde betekenen. 22 jaar en vier overwinningen in 2014 voor de Hawaiiaan. Razend knap voor de jonge vechter, die alleen maar beter en beter wordt per gevecht.
Max Holloway verslaat Akira Corassani via technische knock-out, 3:11 in de eerste ronde

Gunnar Nelson vs. Rick Story
Kunnen Nelson en Story er ook een vroeg einde aan maken? Drie technische knock-outs in de eerste ronde in de drie vorige gevechten; een vierde zou een toepasselijk einde zijn. Nelson vecht voor het eerst een gevecht van vijf ronden en geeft Story in de eerste ronde veel problemen met zijn onorthodoxe stijl. Leg kicks van Story zorgen er wel voor dat “Gunni” niet meer zo makkelijk op zijn voeten staat en dat “The Horror” in het gevecht blijft. In de tweede ronde blijft Story de trappen gooien en neemt hij het gevecht over. De volume van Nelson is te laag en de diverse bokstechnieken van Story geven veel problemen. Dit zorgt ervoor dat de Amerikaan de tweede, derde en vierde ronde wint. In de vierde ronde vloert hij Nelson zelfs met een linkerstoot, maar “Gunni” kan overleven en opstaan. Opvallend is dat Nelson voor de vijfde ronde van zijn hoek het advies krijgt om op dezelfde manier door te blijven gaan in de laatste ronde. Story overklast hem echter ook in die ronde en verdient de overwinning. Een goed gevecht en grote verassing om UFC Fight Night 53 af te sluiten.
Rick Story verslaat Gunnar Nelson via verdeelde beslissing (49-46, 50-44, 47-48)

De volledige resultaten:
Main Card:
Rick Story verslaat Gunnar Nelson via verdeelde beslissing (49-46, 50-44, 47-48)
Max Holloway verslaat Akira Corassani via technische knock-out in de eerste ronde
Jan Błachowicz verslaat Ilir Latifi via technische knock-out in de eerste ronde
Mike Wilkinson verslaat Niklas Bäckström via knock-out in de eerste ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Magnus Cedenblad verslaat Scott Askham via unanieme beslissing (3X 29-28)
Nico Musoke verslaat Alexander Yakovlev via unanieme beslissing (3X 30-27)
Dennis Siver verslaat Charles Rosa via unanieme beslissing (3X 30-27)
Cathal Pendred verslaat Gasan Umalatov via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)
Krzysztof Jotko verslaat Tor Troéng via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 30-26)
Mairbek Taisumov verslaat Marcin Bandel via technische knock-out in de eerste ronde
Zubaira Tukhugov verslaat Ernest Chavez via technische knock-out in de eerste ronde

Samengevat:
UFC Fight Night 53 was een goede opwarmer voor UFC Fight Night 54. Geen submissions, maar vijf knock-outs in elf gevechten is redelijk goed. De hoogtepunten kwamen wel uit die gevechten met knock-outs, zoals de knock-out van Mike Wilkinson. Hij zorgde voor een overwinning die niet veel mensen zagen aankomen door Niklas Bäckström compleet buiten westen met een enkele rechterstoot. Daarnaast waren de andere vechters die wonnen via knock-out, Zubaira Tukhugov, Mairbek Taisumov, Jan Błachowicz en Max Holloway, ook indrukwekkend, mede doordat deze knock-outs allemaal in de eerste ronde kwamen. Misschien wonnen Rick Story en Dennis Siver niet via knock-out, maar zij boekten wel knappe overwinningen en kunnen zich opmaken voor tegenstanders uit de top tien. Elf gevechten gehad, nog twaalf te gaan.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Max Holloway & Mike Wilkinson
Fight of the Night: Dennis Siver vs. Charles Rosa