UFC Fight Night 49: Resultaten en discussie

0
732
Foto: Josh Hedges/Zuffa/UFC/Getty Images
Foto: Josh Hedges/Zuffa/UFC/Getty Images
Foto: Josh Hedges/Zuffa/UFC/Getty Images

Het tweede UFC-evenement van dit weekend vindt plaats in Tulsa, Oklahoma. Elf gevechten op het programma met een main event die erg belangrijk is voor de lichtgewichten. Benson Henderson staat al geruime tijd in de top van de UFC lichtgewicht divisie en Rafael dos Anjos maakt met een mogelijke overwinning zeker kans op een titelgevecht in de nabije toekomst. Andere gevechten om in de gaten te houden gaan tussen Mike Pyle en Jordan Mein, Thales Leites en Francis Carmont en op de undercard springt het gevecht tussen Alex Garcia en Neil Magny eruit. Hopelijk kan dit evenement betere gevechten verzorgen dan het vorige evenement in Macau, aangezien die wel aardig waren, maar niet erg goed.

Prelims op UFC Fight Pass
Wilson Reis vs. Joby Sanchez is het enige gevecht op UFC Fight Pass en krijgen de eer om UFC Fight Night 49 af te trappen. Sanchez maakt zijn debuut in de UFC en begint er nerveus. De eerste ronde is dan ook niet heel erg spannend of spectaculair aangezien er niet veel gebeurt. In de tweede ronde brengt Sanchez daar verandering in met een harde linker stoot en even later met een goede trap naar het hoofd van Reis, maar de Braziliaan kan herstellen. De slotronde is duidelijk voor Reis die scoort met takedowns en controle over het gevecht. Hierdoor wint hij het gevecht.

Prelims op FOX Sports 1:
De terugkeer van Ben Saunders is het eerste gevecht op FOX Sports 1 tegen Chris Heatherly. Wat opvalt is Eddie Bravo in de hoek van “Killa-B”, de bedenker van de Rubber guard. De lange Saunders maakt in zijn gevecht veel gebruik van deze techniek en zo ook in dit gevecht. In de eerste minuut doet hij vanaf die positie gelijk een poging voor een triangle choke, maar als Heatherly ontsnapt kan Saunders zijn positie aanpassen voor een Omoplata. Na flink aanzetten moet Heatherly afkloppen. Dat is een goede terugkeer! Aaron Phillips en Matt Hobar volgen hen op. Het gevecht is een typische striker vs. grappler match-up waarin de grappler, Hobar, wint met takedowns en clinchwerk. Vanuit beide posities doet hij veel schade en staand laat hij Philips niet in zijn spel komen. Dit houdt Hobar drie ronden lang vol, waardoor hij het gevecht via unanieme beslissing wint.

De beurt is nu aan lichtgewichten Beneil Dariush en Tony Martin. De eerste ronde is op een hoog tempo en laat de vele facetten van MMA zien in staand en tegen de kooi vechten zien. In de tweede ronde laat Dariush, BJJ-specialist, zijn vaardigheden op de grond zien. Vanaf half guard stapt hij makkelijk over het been van Martin heen en zet hij watervlug een arm-triangle choke in waardoor Martin moet afkloppen. De lange Neil Magny en explosieve Alex Garcia sluiten de prelims af. Garcia is gebouwd als een tank, terwijl Magny juist lang is en het van zijn goede conditie en spanwijdte van 80 inch (ong. 2 meter) moet hebben. In de eerste ronde legt Magny Garcia op de grond en doet hij vanaf half guard schade om de eerste ronde binnen te halen en de explosiviteit van Garcia te neutraliseren. In het begin van de tweede ronde loopt Garcia een knieblessure op en is hij zichtbaar minder explosief. Hierdoor verandert hij zijn tactiek en houdt hij Magny dicht bij zich om op te tillen en op de grond en tegen de kooi verder te vechten. Desondanks doet Magny nog steeds meer schade vanaf zijn rug en staand en profiteert hij van de blessure waardoor hij het gevecht wint.

Main Card:
Chas Skelly vs. Tom Niinimäki
Vanaf het begin gaan beide vechters er vol op en eindigen ze in de clinch en na dertig seconden op de grond. Daar doet Skelly z’n best om op de rug te komen van de Fin, maar Niinimäki laat dit niet toe. Daarentegen kan Niinimäki een guillotine choke doen die niet erg veel uithaalt. Skelly vanaf daar in mount komen en snel manoeuvreren naar de rug, waarna hij een rear-naked choke inzet. Hierdoor moet Niinimäki afkloppen.
Chas Skelly verslaat Tom Niinimäki via submission (rear-naked choke), 2:35 in de eerste ronde

James Vick vs. Valmir Lazaro
Twee grote lichtgewichten nemen het tegen elkaar op in Vick en Lazaro. Vick vecht vooral om schade te doen en de Braziliaan knock-out te slaan, terwijl Lazaro meer varieert met legkicks en takedowns. Het gevecht ziet er niet zo technisch uit, maar is wel erg close en leuk om te zien. Vick kan meer krachtigere stoten doen waarmee hij in de ogen van de jury wint.
James Vick verslaat Valmir Lazaro via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)

Max Holloway vs. Clay Collard
“Cassius” Clay Collard… wat een figuur. De man (21) vecht als een stier die constant naar voren komt en vangt elke stoot die op hem af wordt gevuurd. Een technische vechter is het niet, maar zijn kin is van graniet en blijft naar voren komen. Een ervaren vechter als Holloway (22!) weet hier wel mee om te gaan en gebruikt zijn techniek om zijn tegenstander te verslaan. Hij kiest zijn stoten en trappen goed, zet door op de goede momenten en op de grond kan hij de takedowns van Collard counteren. Dit levert hem uiteindelijk de overwinning op in de laatste ronde via technische knock-out. Holloway kan op de rug van Collard komen en gooit meerdere stoten die niet beantwoord kunnen worden door Collard.
Max Holloway verslaat Clay Collard via technische knock-out, 3:47 in de derde ronde

Francis Carmont vs. Thales Leites
Een potentieel slaapgevecht kan verwacht worden tussen Thales Leites en Francis Carmont. De eerste ronde laat beide mannen niet heel veel zien en wordt het gevecht staand uitgevochten, hoewel beide vechters beter bekendstaan om hun gevechten op de grond. In de tweede ronde verandert Leites dit drastisch en komt hij gelijk zwaaiend uit de startblokken. Het heeft effect: hij kan Carmont goed raken met drie goede rechter stoten waardoor de Fransman neergaat. Er volgen nog een paar stoten, waarna scheidsrechter Dan Miragliotta er een einde aan maakt. De tweede overwinning via knock-out voor Leites op een rij! Erg indrukwekkend
Thales Leites verslaat Francis Carmont via knock-out, 0:20 in de tweede ronde

Mike Pyle vs. Jordan Mein
De veteraan tegen de jonge hond in de co-main event. Vanaf het begin is de tactiek van Pyle duidelijk om het gevecht naar de grond te brengen, maar Mein kan de takedowns makkelijk ontwijken. Na een minuut is het afgelopen als Mein een hulksmash tegen het gezicht van Pyle gooit. “Quiksand” gaat neer en ground-and-pound die volgt is voldoende voor de overwinning voor Mein.
Jordan Mein verslaat Mike Pyle via technische knock-out, 1:12 in de eerste ronde

Benson Henderson vs. Rafael dos Anjos
Van begin tot het eind gaan beide vechters voor een vroege knock-out. Zo doet Dos Anjos veel trappen naar het lichaam die Henderson uit zijn ritme haalt. Deze zetten stoten naar het hoofd op die de Braziliaan goed benut. Henderson doet veel legkicks en directe stoten om in zijn ritme te komen, maar voordat hij in zijn ritme is, is het al voorbij. Een linker stoot van Dos Anjos treft doel, waarna een links-rechts combinatie ook raak is. Henderson probeert te clinchen, maar Dos Anjos werkt deze makkelijk van zich af en raakt Henderson hard met een flying knee. Een linker stoot doet Henderson de das om en Dos Anjos wint! Voor het eerst gaat Henderson knock-out in zijn loopbaan.
Rafael dos Anjos verslaat Benson Henderson via knock-out, 2:31 in de eerste ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Rafael dos Anjos verslaat Benson Henderson via knock-out in de eerste ronde
Jordan Mein verslaat Mike Pyle via technische knock-out in de eerste ronde
Thales Leites verslaat Francis Carmont via knock-out in de tweede ronde
Max Holloway verslaat Clay Collard via technische knock-out in de derde ronde
James Vick verslaat Valmir Lazaro via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
Chas Skelly verslaat Tom Niinimäki via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde

Prelims op FOX Sports 1:
Neil Magny verslaat Alex Garcia via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)
Beneil Dariush verslaat Tony Martin via submission (arm-triangle choke) in de tweede ronde
Matt Hobar verslaat Aaron Phillips via unanieme beslissing (3X 29-28)
Ben Saunders verslaat Chris Heatherly via submission (Omoplata) in de eerste ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Wilson Reis verslaat Joby Sanchez via unanieme beslissing (3X 29-28)

Samengevat:
Wat een verassing. Wie had dat verwacht? Rafael dos Anjos slaat Benson Henderson knock-out. Genadeloos knock-out. Een onverwachte wending in de top van de UFC lichtgewicht divisie. De vraag die nu luidt: maakt dit Khabib Nurmagomedov de number 1 contender? Hij won als laatste van de Braziliaan, maar Dos Anjos heeft juist weer gewonnen van de vorige kampioen. Vragen die allemaal in de toekomst beantwoordt zullen worden. Want de overwinning van Jordan Mein op veteraan Mike Pyle moet ook genoemd worden. Een goed optreden van de jonge vechter die last-minute een andere tegenstander kreeg om op voor te bereiden (Pyle overigens ook). Daarnaast is de terugkeer van Ben Saunders (niet de zanger) ook benoemingswaardig met een overwinning via Omoplata, een submission die je niet al te vaak ziet. Ook moet de naam van Thales Leites genoemd worden die Francis Carmont verslaat via knock-out.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Rafael dos Anjos, Jordan Mein, Thales Leites & Ben Saunders
Fight of the Night: geen