UFC Fight Night 46: Resultaten en discussie

0
673
Foto: Fighters Only
Foto: Fighters Only
Foto: Fighters Only

Als de weging een indicatie was voor hoe UFC Fight Night 46 zou worden, dan zou het ongetwijfeld een memorabel evenement worden in Dublin. Voor het eerst in vijf jaar is de UFC in Dublin en de Ieren willen dat laten weten ook. Tien gevechten op het programma, vier Ieren en zat andere leuke gevechten om naar uit te kijken op UFC Fight Pass op een normaal tijdstip voor Nederlandse kijkers.

Prelims op UFC Fight Pass
Plaatselijke favoriet Patrick Holohan opent tegenover Josh Sampo. Wat meteen opvalt is dat de O2 Arena vanaf het begin vol zit (zoals verwacht). Er kan ook niets anders verwacht worden van een evenement dat binnen drie minuten uitverkocht was. Het eerste gevecht is gelijk een kandidaat voor ‘Fight of the Night’. Holohan slaat zijn tegenstaner naar de grond met een opstoot en gelijk is Sampo in gevaar. Hij kan de storm kalmeren en Holohan in een armbar stoppen die goed wordt verdedigt door de Ier. Vervolgens ontsnapt hij en kan hij gelijk overnemen naar een rear-naked choke die niet gelijk goed inzit. Na een korte worsteling zit deze wel goed in en moet Sampo afkloppen. Een enorme overwinning voor de Ierm die vervolgens een memorabel interview doet met Dan Hardy die het publiek op zijn voeten krijgt. Het evenement is echt begonnen. Cody Donovan en Nikita Krylov krijgen de zware taak om hen op te volgen. Een typische striker vs. grappler waarin de Oekraïner Krylov het met zijn handen en benen wil doen en zich daarmee snel in de problemen werkt. Donovan kan op de grond snel een armbar doen die diep lijkt, maar Krylov werkt zich eruit. Beide vechters gaan voluit en houden zich niet terug. Het resultaat is, zoals vaker, een leuke eerste ronde. Even later zit Krylov weer in de problemen op de grond als Donovan een rear-naked choke krijgt. Opnieuw kan hij ontsnappen en op het moment dat hij los is, keert hij zich om en doet hij veel ground-and-pound. In de slotseconden van de ronde maakt scheidsrechter Marc Goddard een einde aan het gevecht.

Tor Troeng en Trevor Smith volgen in hoog tempo op. Het gevecht is echter veel langzamer dan de twee vorige gevechten en wordt in de eerste ronde voornamelijk uitgevochten in de clinch en tegen de kooi. De strijd gaat om underhooks die Troeng wint en daarmee een paar goede knieën kan uitdelen. In de tweede ronde doet Troeng een goede takedown, maar Smith kan overnemen en bovenop komen om ground-and-pound te doen. Troeng kan hier weer uit ontsnappen en tegen de kooi met underhooks knieën uitdelen. In de slotminuut kan Smith nog een guillotine choke doen die erg strak lijkt, maar Troeng wordt gered door de zoomer. Smith probeert in de derde ronde zelf een takedown te doen die Troeng kan verdedigen. Desondanks kan hij in half guard komen op opnieuw stoten uit te delen. De worstelachtergrond van Smith wint hem de ronde en ook het gevecht. De volgende Ier in Cathal Pendred is aan de beurt tegen Mike King, zijn teamgenoot tijdens TUF 19. Opnieuw een gevecht die op volle snelheid begint waarin King het dichtbij een vroeg einde komt met een rechter stoot. Pendred gaat naar de grond en King probeert het af te maken, maar de Ier blijft volhouden. King doet alles om het gevecht af te maken. Ground-and-pound, een rear-naked choke, een kimura en nog meer stoten, maar Pendred overleeft alles en mag aan de tweede ronde beginnen. Wow! In de tweede ronde zijn beide vechters dan ook vermoeid en daalt het tempo hard. King is nog wel de frissere vechter, maar Pendred blijft in het gevecht met zijn takedows. Met zijn tweede van de ronde kan hij de controle pakken en op de rug komen van King. Daar kan hij een rear-naked choke doen die King bewusteloos achterlaat. Een on-ge-loof-e-lijk-e comeback! Niet normaal! Wat een strijder is Pendred.

Neil Seery is de derde Ier van de avond en neemt het op tegen Phil Harris. Een rematch van een gevecht in 2010 in Londen die Harris won. Kan hij in Dublin, de achtertuin van Seery, hetzelfde doen? De eerste ronde is voor Seery die Harris vloert met een goede rechter hoek. Desondanks heeft hij de intentie om het gevecht staande te houden en als hij “Billy” twee keer in een minuut op de grond krijgt, blijft hij staan om verder te boksen. In de tweede ronde gaat Seery verder en wint hij ook de tweede ronde met zijn boksvaardigheden. Harris heeft hier geen antwoord op, maar probeert het wel. Een beenklempoging mislukt en de takedown kan hij maar niet te pakken krijgen. De slotronde is meer van hetzelfde met Seery die domineert en het wil afmaken. Het lukt hem niet, maar de overwinning heeft hij binnen: 3 keer 30-27. De derde Ier van de avond met een overwinning. Tot slot vechten Ilir Latifi en Chris Dempsey op de prelims. Twee worstelaars die het staand uitvechten. Latifi doet serieuze schade met trappen naar het been en dat is zichtbaar. Bij de eerste trap laat Dempsey al merken dat het zeer doet. Het einde volgt er niet zo lang na: Latifi doet een trap naar het been waardoor Dempsey op de vloer belandt. Vervolgens wil de Zweed het afmaken met stoten en slaat hij Dempsey tegen de kooi knock-out voordat hij het merkt. Er volgt nog een overbodige stoot op de grond, maar scheidsrechter Leon Roberts heeft het wel door het stopt het gevecht.

Main Card:
Norman Parke vs. Naoyuki Kotani
De prelims waren spectaculair, maar de koek is nog niet op met de main card die hopelijk het niveau kan halen van de vorige zes gevechten. Parke, Noord-Ier, heeft de intentie om het gevecht staande te houden en de controle te behouden met zijn kickboksvaardigheden. Kotani gaat voor een grondgevecht maar kan Parke niet op de grond krijgen, tot de laatste twintig seconden waarin de Japanner met ellebogen wordt belaagd en wordt gered door het eindsignaal. De rest van de ronde is ook voor Parke die kalm de dienst uitmaakt. Er waren spannendere gevechten op dit evenement, maar dit is zeker niet saai. In de tweede ronde kan Parke weer de controle op de grond krijgen om met stoten en ellebogen flinke tikken uit te delen en schade te doen. Kotani kan met een poging tot een beenklem nog ontsnappen, maar even later kan Parke het gevecht weer op de grond krijgen via de kooi. Daar maakt hij het ook af met harde ground-and-pound. Het is de eerste overwinning voor Parke voor het eindsignaal
Norman Parke verslaat Naoyuki Kotani via technische knock-out, 3:41 in de tweede ronde

Brad Pickett vs. Ian McCall
Een gevecht met heel veel potentie. Brad Pickett en Ian McCall kunnen na dit gevecht een titelgevecht en een rematch met Demetrious Johnson krijgen, maar dan is een overwinning wel noodzakelijk. De twee beginnen afwachtend en voelen elkaar in de eerste minuut uit en na een korte pauze vanwege een knie van Pickett in het kruis van McCall zijn de twee los. Het is een technisch gevecht waarbij McCall vooral om de jagende Pickett heen cirkelt om af en toe snel in-en-uit te komen voor een combinatie. Hierdoor is het moeilijk om een winnaar van de eerste ronde aan te wijzen. In de tweede ronde zit McCall er beter in en kan hij ook een paar takedowns scoren. Voor de rest is het opnieuw erg gelijk. In de derde ronde blijft McCall vasthouden aan dezelfde tactiek à la Lyoto Machida. Het is effectief en zorgt ervoor dat hij nog een takedown kan scoren en de derde ronde wint. In het verleden maakte McCall vaak de beslissing om er juist een echt gevecht van te maken zonder tactiek, maar in dit gevecht vecht hij erg gedisciplineerd en wint hij een mogelijk titelgevecht. Misschien een kleine teleurstelling, maar wel een goed gevecht.
Ian McCall verslaat Brad Pickett via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)

Gunnar Nelson vs. Zak Cummings
De co-main event is het gevecht tussen de populaire IJslander Gunnar Nelson en TUF 17-deelnemer Zak Cummings. Zak Cummings domineert het gevecht in de eerste ronde en zet meer druk dan Nelson. Nelson kan niet echt een vuist maken en kan alleen maar scoren met korte stoten. Hij gebruikt zijn snelheid en vecht als een karateka, maar Zak Cummings wint de eerste ronde met druk en boksvaardigheden. De tweede ronde gaat hetzelfde en Cummings zet meer druk. “Gunni” blijft alleen scoren met snelle stoten, maar geen echte schade als uitkomst. Cummings probeert een takedown aan het einde van de ronde en Nelson neemt het gevecht gelijk over op de grond. Hij komt snel op de rug van Cummings, doet een paar stoten om zo een rear-naked choke te forceren. Twaalf seconden voor het einde klopt Cummings af en is Nelson de winnaar.
Gunnar Nelson verslaat Zak Cummings via submission (rear-naked choke), 4:48 in de tweede ronde

Conor McGregor vs. Diego Brandão
Tot slot: hét gevecht van de avond. Conor McGregor vs. Diego Brandão is het laatste gevecht van de avond en het Ierse publiek breekt nog net niet de O2 Arena af als “The Notorious” en “DB” opkomen. Beide vechters zijn er klaar voor en komen gelijk uit om elkaar knock-out te krijgen. Ze beginnen met verschillende traptechnieken tot Brandão voor de clinch gaat. Het gevecht gaat naar de grond waar Brandão verschillende pogingen doet voor submissions. McGregor kan ze ontwijken en doet nog wat ground-and-pound om schade te doen. Als het gevecht weer staand verder gaat, maakt McGregor goed gebruik van zijn lengte om schade te doen. Met een rechter stoot vloert McGregor Brandão en probeert hij het af te maken. Na nog wat ground-and-pound maakt scheidsrechter Leon Roberts een einde aan het gevecht. Het Ierse publiek gaat uit zijn dak en kan tevreden naar huis.
Conor McGregor verslaat Diego Brandão via technische knock-out, 4:05 in de eerste ronde

Direct na het gevecht staat de volgende uitdager voor McGregor al klaar in Dustin Poirier.

De volledige resultaten:
Main Card:
Conor McGregor verslaat Diego Brandão via technische knock-out in de eerste ronde
Gunnar Nelson verslaat Zak Cummings via submission (rear-naked choke) in de tweede ronde
Ian McCall verslaat Brad Pickett via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)
Norman Parke verslaat Naoyuki Kotani via technische knock-out in de tweede ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Ilir Latifi verslaat Chris Dempsey via knock-out in de eerste ronde
Neel Seery verslaat Phil Harris via unanieme beslissing (3X 30-27)
Cathal Pendred verslaat Mike King via submission (rear-naked choke) in de tweede ronde
Trevor Smith verslaat Tor Troeng via unanieme beslissing (3X 29-28)
Nikita Krylov verslaat Cody Donovan via technische knock-out in de eerste ronde
Patrick Holohan verslaat Josh Sampo via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde

Samengevat:
Wow. Indrukwekkend. De UFC was voor het eerst in vijf jaar weer in Ierland en het Ierse publiek maakte de hoge verwachtingen waar. Dit komt mede doordat de gevechten erg goed waren. Goede Knock-outs, knappe submissions (alleen rear-naked chokes) en maar drie keer hoefde de jury er aan te pas te komen. De Ierse vechters wonnen allemaal en het toetje voor het publiek kwam in het slot met de overwinning voor Conor McGregor in de main event. In de eerste ronde maakte hij een einde aan de sterke Diego Brandão na een lange afwezigheid. McGregor is klaar voor de top en een potentieel gevecht met Dustin Poirier lijkt het volgende. Het aftellen tot het volgende evenement in Ierland is begonnen.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Conor McGregor & Gunnar Nelson
Fight of the Night: Cathal Pendred vs. Mike King