UFC Fight Night 44: Resultaten en discussie

0
675
Foto: Troy Taormina-USA TODAY Sports
Foto: Troy Taormina-USA TODAY Sports
Foto: Troy Taormina-USA TODAY Sports

Een evenement met twee gezichten. Een krachtig begin met een knock-out en submissions, maar de main card volgde dit helaas niet op. In totaal dus ‘maar’ drie submissions en een knock-out en liefst zeven gevechten naar de jury. Jammer! Dit mocht gelukkig de pret van de main event in San Antonio niet drukken, het tweede evenement van de UFC in 24 uur.

Prelims op UFC Fight Pass
De enige prelim op UFC Fight pass gaat tussen Oleksiy Oliynyk en Anthony Hamilton. Olinyk “The Boa Constrictor” doet snel zijn bijnaam snel eer aan met een onorthodoxe neck crank vanaf side control. Na twee minuten moet Hamilton afkloppen is het gevecht voorbij. Dit is dezelfde move waarmee de Rus Mirko “Cro Cop” liet afkloppen in zijn laatste gevecht voor de UFC. Een kort maar krachtig optreden zorgt voor de veertigste overwinning via submission en de tiende overwinning op een rij voor Oliynyk.

Prelims op FOX Sports 1:
Ray Borg en Shane Howell openen op FOX Sports 1. De twintigjarige Borg liet in zijn debuut in de UFC al zien dat hij goed was en laat dat dit keer ook zien. Hij komt erg gemakkelijk op de rug van Howell en zet daar gelijk een rear-naked choke in. Het is niet direct voorbij, maar na nog twee pogingen doet de verwurging zijn werk. Marcelo Guimarães en Andy Enz volgen. Een aardig gevecht dat staand wordt uitgevochten. Guimarães scoort wel takedowns, maar kan Enz niet op de grond houden. Hij wint wel de beslissing van de jury. Een kort maar erg wild gevecht tussen Johnny Bedford en Cody Gibson volgt. Binnen een twintig seconden heeft Bedford zijn tegenstander aangeslagen door opstoten en een harde knie. Gibson komt terug met een harde stoot waardoor Bedford naar de grond gaat. Hij probeert vervolgens ground-and-pound te doen maar de scheidsrechter maakt er al snel een einde aan. In de replay is te zien dat Bedford misschien even heel kort bewusteloos was, maar of het daadwerkelijk genoeg was om het gevecht te beëindigen is de vraag. Het publiek en Bedford zijn het er in ieder geval niet mee eens. De gevechten gaan in een hoog tempo door en Colton Smith vs.Carlos Diego Ferreira duurt ook niet lang. De Braziliaan kan met een simpele beenhaak een takedown scoren en een verwurging vanaf side control inzetten. Hierdoor moet Smith afkloppen na 38 seconden vechten. Wat doen ze in het water van San Antonio?

Main Card:
Joe Ellenberger vs. James Moontasri
De jongere broer van Jake Ellenberger, Joe, mag eindelijk zijn UFC-debuut maken. James Moontasri is een late vervanger, maar laat dit niet in het gevecht zien. In de eerste ronde maakt hij het moeilijk voor Ellenberger die zijn best doet om te overleven. Moontasri raakt hem met harde trappen en goede ground-and-pound in de ronde waardoor zelfs de dokter er even bij geroepen moet worden. Het gevecht mag door en gelukkig ook. De twee vechten de volle drie ronden vol en zijn bekaf na het gevecht. Een gelijk opgaand gevecht waarin Ellenberger uiteindelijk met een minimaal verschil wint.
Joe Ellenberger verslaat James Moontasri via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)

Clint Hester vs. Antonio Braga Neto
Dit gevecht mondt uit in een klassieke striker vs. grappler match-up. Hester moet het hebben van boksen en trappen terwijl de Braziliaan er alles aan doet om de Amerikaan op de grond te krijgen en houden. De eerste ronde is duidelijk voor Neto, de tweede gaat naar Hester en de derde is erg close. De ronde gaat volgens twee juryleden naar Hester, waardoor hij (opnieuw met minimaal verschil) wint.
Clint Hester verslaat Antonio Braga Neto via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)

Ricardo Lamas vs. Hacran Dias
Een zwaar en niet al te sexy gevecht. Ricardo Lamas probeert de Braziliaan drie ronden lang op de grond te krijgen en moet hier veel moeite voor doen. Wat wel opvalt is een vooruitgang in zijn kickboksvaardigheden, maar toch leunt hij voornamelijk op zijn worstelachtergrond om hem door het gevecht te slepen. Het gaat niet al te makkelijk aangezien Dias goed de takedowns verdedigt en goed met zijn achterwerk tegen de kooi vecht. Het gevecht gaat wel duidelijk naar Lamas die wint op punten
Ricardo Lamas verslaat Hacran Dias via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)

Cezar Ferreira vs. Andrew Craig
Cezar “Mutante” komt goed terug van zijn eerste verliespartij in de UFC. Tegen C.B. Dollaway werd hij nog genadeloos knock-out geslagen in 39 seconden, maar tegen Craig laat hij zien waarom hij de eerste TUF: Brazil-winnaar is. Met coach/mentor/voorbeeld Vitor Belfort in de hoek verslaat hij Craig staand en gooit hij hem door lucht voor takedowns. Craig blijft wel in het gevecht en dit heeft bijna resultaat; in de laatste dertig seconden kan hij goed doorkomen en doet hij er alles aan om Ferreira alsnog knock-out te krijgen. Dit lukt hem niet, waardoor hij verliest via unanieme beslissing.
Cezar Ferreira verslaat Andrew Craig via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)

Kelvin Gastelum vs. Nicholas Musoke
Kelvin Gastelum woog te zwaar bij de wegingen. Hij was uiteindelijk 1,75 pond te zwaar en het resultaat lijkt er in de eerste ronde zeker onder te lijden. Musoke heeft de controle over het gevecht, zowel staand als op de grond. In de tweede ronde zet de TUF 17-winnaar een tandje bij en laat hij zien waarom hij een echte contender is. Met trappen naar het lichaam en een hoog volume aan harde stoten wint hij de tweede ronde, terwijl hij in de derde ronde wint ook in de clinch laat zien de betere te zijn. Musoke verkoopt zijn huid duurt, maar komt tekort tegen Gastelum. De 22-jarige Amerikaan wint voor de vierde keer op een rij in de UFC.
Kelvin Gastelum verslaat Nicholas Musoke unanieme beslissing (3X 29-28)

Cub Swanson vs. Jeremy Stephens
De afsluiter van het weekend is een waardige. Vedergewichten Cub Swanson en Jeremy Stephens laten 25 minuten lang hun handen en voeten spreken in de main event. Weinig intentie om op de grond te vechten en vijf ronden lang trappen en stoten. Het kwam niet dichtbij een knock-out (alleen in de derde ronde komt Swanson dichtbij), maar leuk is het wel. Swanson trekt duidelijk aan het langste eind en wint dankzij drie sterke slotronden.
Cub Swanson verslaat Jeremy Stephens via unanieme beslissing (2X 49-46, 1X 48-47)

De volledige resultaten:
Main Card:
Cub Swanson verslaat Jeremy Stephens via unanieme beslissing (49-46, 49-46, 48-47)
Kelvin Gastelum verslaat Nicholas Musoke unanieme beslissing (3X 29-28)
Cezar Ferreira verslaat Andrew Craig via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
Ricardo Lamas verslaat Hacran Dias via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)
Clint Hester verslaat Antonio Braga Neto via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)
Joe Ellenberger verslaat James Moontasri via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)

Prelims op FOX Sports 1:
Carlos Diego Ferreira verslaat Colton Smith via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde
Cody Gibson verslaat Johny Bedford via technische knock-out in de eerste ronde
Marcelo Guimarães verslaat Andy Enz via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 27-30)
Ray Borg verslaat Shane Howell via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Oleksiy Oliynyk verslaat Anthony Hamilton via submission (neck crank) in de eerste ronde

Samengevat:
De main card deed niet wat de undercard deed: knock-outs en submissions produceren. En dat was jammer. Op de undercard maar een uit vijf naar een beslissing, terwijl de main card een volle honderd procent score kreeg. Het gevecht tussen Lamas en Dias was dan ook helaas niet om over naar huis te schrijven, terwijl Ray Borg, Carlos Diego Ferreira en Oleksiy Oliynyk wisten dat zij niet per minuut werden betaald. Desondanks wel een goede afsluiter in Swanson vs. Stephens, twee spectaculaire vechters die 25 minuten lang een goed gevecht op de mat brachten. Het 21e gevecht van het weekend was dan ook het beste. Nu natuurlijk de vraag of Swanson klaar is voor een gevecht met Aldo. Als je het hem vraagt, dan weet hij het wel natuurlijk.

Als je het aan Chang Sung Jung vraagt, dan wil hij de volgende tegenstander zijn. Niets mis met een gevecht tussen “The Korean Zombie” en Swanson natuurlijk!

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Performances of the Night: Ray Borg & Carlos Diego Ferreira
Fight of the Night: Cub Swanson vs. Jeremy Stephens