UFC Fight Night 42: Resultaten en discussie

0
746
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Voor het eerst was de UFC in Albuquerque, New Mexico. Voor MMA-fans wereldwijd wordt deze stad uiteraard geassocieerd met de topvechters van Team Jackson-Winkeljohn. De card zat dan ook vol met vechters van het team, zoals in de co-main event en main event. Zij en andere vechters wisten dan ook een leuk evenement neer te zetten met veel knock-outs en submissions. Vooral de main card deelde daarin mee.

Prelims op UFC Fight Pass
Maar één gevecht op UFC Fight Pass dit keer:Patrick Cummins vs. Roger Narvaez. Dit gevecht wordt beslist door de worstelvaardigheden van Cummins. In de eerste ronde scoort hij meerdere takedowns en doet hij schade met ground-and-pound. In de tweede ronde doet hij hetzelfde en kan hij de technische knock-out halverwege de twee ronde forceren.

Prelims op FOX Sports 1:
Lichtgewichten Jake Lindsey en Jon Tuck trappen de televisie-uitzending af. De eerste twee ronden gaan gelijk op, waardoor de derde ronde uitslag moet brengen. Tuck heeft daarin gelijk de controle vanaf de eerste minuut en komt op goede posities. Op het moment dat hij op de rug van Lindsey zit, halverwege de ronde, tikt Lindsey opeens af. In de replay blijkt het een trap met de hiel naar de ribben de definitieve boosdoener te zijn. Scott Jorgensen lijkt in zijn gevecht met Danny Martinez voor zijn UFC-baan te moeten vechten en doet dit met succes dankzij zijn worstelvaardigheden. Twee keer lijkt het mis te gaan: aan het begin van de tweede ronde en in het slot van de derde. Martinez kan goed doorkomen en Jorgensen is aangeslagen, maar hij houdt vol en kan het gevecht overleven om de beslissing van de jury mee te krijgen. Leuk gevecht!
Lance Benoist vs. Bobby Voelker, een typische striker vs. grappler match-up. Voelker wil graag staand vechten, terwijl Benoist zijn tegenstander tegen de kooi en op de grond wil bevechten. Het zorgt voor een langzaam en niet al te leuk gevecht, vooral als beide vechters in de derde ronde doodop zijn. Benoist wint via unanieme beslissing. Yaotzin Meza en Sergio Pettis sluiten de prelims af. Een niet al te spectaculair gevecht waarin de Pettis (20 jaar!) zijn tweede overwinning in de UFC veilig stelt via unanieme beslissing.

Main Card:
Bryan Caraway vs. Erik Perez
Twee bantamgewichten starten de main card en het publiek is duidelijk voor de Mexicaan Perez. Het is echter de underdog Caraway die de overwinning pakt in de tweede ronde. De eerste ronde begint staand, gaat verder op de grond waarin Perez goed de aanvallen en worsteltechnieken van Caraway verdedigt en countert, en eindigt weer staand. De tweede ronde eindigt ook op de grond als Perez een takedown doet en Caraway deze goed countert. Op de grond kan hij de rug pakken van Perez en een rear-naked choke doen. Perez verdedigt stug, maar moet na tien seconden afkloppen.
Bryan Caraway verslaat Eric Perez via submission (rear-naked choke), 1:40 in de tweede ronde

Op het internet wordt er een paar keer naar de replay gekeken: Caraway heeft een vinger in de mond van Perez. Oftewel fishhooking.

Yves Edwards vs. Piotr Hallmann
De eerste helft van het gevecht draait om vingers in het oog. Het gevecht gaat gelijk op, maar Edwards ontvangt twee vingers in z’n kijkers (een in de eerste ronde, een in de tweede), terwijl zijn Poolse tegenstander ook een vinger ontvangt in zijn gezichtsorgaan. Als Hallmann een takedown scoort, neemt hij het gevecht over. Met ellebogen en knieën doet hij schade en opent hij een snee op het hoofd van de ervaren Amerikaan. Tussen de twee ronden door is de hoek van Hallmann (o.a. met Roberto Flamingo) dan ook erg positief. De Pool zet door in de derde ronde en scoort daarin zijn vierde takedown van het gevecht. Opnieuw volgt veel ground-and-pound, waarna de Pool het halverwege de derde ronde afmaakt met een rear-naked choke.
Piotr Hallmann verslaat Yves Edwards via submission (rear-naked choke), 2:31 in de derde ronde

Rafael dos Anjos vs. Jason High
“The Kansas City Bandit” maakt tegen Rafael dos Anjos zijn debuut op lichtgewicht. In de Braziliaan treft hij een sterke tegenstander die op alle gebieden beter is. High kan in het gevecht drie goede takedowns scoren, maar voor de rest is Dos Anjos simpelweg te goed. In de clinch, op de grond, staand, conditioneel, overal. In de tweede ronde maakt de Braziliaan het dan ook af met z’n vuisten voor de technische knock-out.
Rafael dos Anjos verslaat Jason High via technische knock-out, 3:36 in de tweede ronde

John Dodson vs. John Moraga
De energieke John Dodson is de volgende vechter van Greg Jackson en Mike Winkeljohn die het mag opnemen tegen een vechter van The Lab. Het publiek wordt wild bij de aankondiging van plaatselijke favoriet Dodson. “The Magician” is dan ook torenhoge favoriet tegen Moraga en laat in dit gevecht dan ook zien waarom, in stijl. Zoals altijd energiek en behendig maakt hij het Moraga het hele gevecht moeilijk, terwijl hij zelf erg selectief is met eigen aanvallen. Aan het einde van de tweede ronde komt Dodson een keer goed door met een knie die Moraga precies op de neus raakt. Moraga gaat neer en “The Magician” blijft er vol op met veel stoten. Afmaken lukt hem niet en Moraga overleeft de ronde. Maar tussen tweede en derde ronde door moet het gevecht alsnog gestopt worden. De neus van Moraga is gebroken (door die knie) en Dodson wint. Na het gevecht jut hij het publiek nog eens op en maakt hij zijn intenties duidelijk: een tweede titelgevecht met Demetrious Johnson (of Ali Bagautinov).
John Dodson verslaat John Moraga via technische knock-out in de tweede ronde

Ross Pearson vs. Diego Sanchez
Diego Sanchez is de volgende plaatselijke favoriet en het publiek gaat opnieuw uit z’n dak voor de eerste winnaar van The Ultimate Fighter. In het gevecht wordt Sanchez echter gedomineerd door de accuratere en snellere Pearson. Sanchez gooit maar mist veel stoten en lijkt alle ronden te verliezen. Maar wonder boven wonder wint “The Nightmare” “The Dream “The Nightmare” wel beslissing van de jury. Drie ronden lang is de Engelsman beter, drie ronden lang raakt Sanchez alleen lucht en drie ronden zijn duidelijk in het voordeel voor “The Real Deal”. Ongelofelijk dat er nog steeds juryleden zijn die de overwinning van hem afpakken. Een schande.
Diego Sanchez verslaat Ross Pearson via verdeelde beslissing (1X 30-27, 1X 29-28, 1X 27-30)

Benson Henderson vs. Rustam Khabilov
De main event heeft een duidelijkere uitslag. Benson Henderson heeft een geschiedenis met gevechten die naar de jury gaan en vooraf hoop je dat dit gevecht niet naar deze incapabele jury hoeft te gaan. Dat gebeurt gelukkig niet. De eerste drie ronden gaan gelijk op (Henderson wint het staande gevecht, Khabilov wint worstelend), maar in de vierde ronde maakt “Smooth” het verschil met zijn grappling en boksen. De voormalig kampioen komt in met een combinatie, waarna Khabilov wegduikt. Hierdoor kan Henderson een rear-naked choke doen en Khabilov snel laten afkloppen. Daar heeft Greg Jackson met een Russisch accent zelfs niets tegen in te brengen.
Benson Henderson verslaat Rustam Khabilov via submission (rear-naked choke), 1:16 in de vierde ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Benson Henderson verslaat Rustam Khabilov via submission (rear-naked choke) in de vierde ronde
Diego Sanchez verslaat Ross Pearson via verdeelde beslissing (1X 30-27, 1X 29-28, 1X 27-30)
John Dodson verslaat John Moraga via technische knock-out in de tweede ronde
Rafael dos Anjos verslaat Jason High via technische knock-out in de tweede ronde
Piotr Hallmann verslaat Yves Edwards via submission (rear-naked choke) in de derde ronde
Bryan Caraway verslaat Eric Perez via submission (rear-naked choke), 1:50 in de tweede ronde

Prelims op FOX Sports 1:
Sergio Pettis verslaat Yaotzin Meza via unanieme beslissing (3X 29-28)
Lance Benoist verslaat Bobby Voelker via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
Scott Jorgensen verslaat Ryan Martinez via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
John Tuck verslaat Jake Lindsey via technische knock-out in de derde ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Patrick Cummins verslaat Roger Narvaez via technische knock-out in de tweede ronde

Samengevat:
Een leuk UFC-evenement met genoeg aanknopingspunten. Wat gaat er gebeuren aan die verdomde vingers in het oog van vechters? Wat gaat er gebeuren met deze juryleden? Allemaal antwoorden voor de UFC en de bonden van de staten. Vechttechnisch was het een leuk evenement. Scott Jorgensen vs. Ryan Martinez was een leuk, enerverend gevecht die terecht werd bekroond met de ‘Fight of the Night’-bonus en Benson Henderson maakte zijn eerste vechter voor het eindsignaal af sinds 2011. Helaas zal dit evenement bijblijven als het evenement van Ross Pearson vs. Diego Sanchez, op een negatieve manier. Bedankt jury!

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Scott Jorgensen vs. Danny Martinez
Performance of the Night: Benson Henderson & Piotr Hallmann