UFC Fight Night 40: Resultaten en discussie

1
647
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images

UFC Fight Night 40 in Cincinnati begon niet als het bijzonderste evenement van het jaar, maar eindigde wel goed. Het fenijn zat ’em in het staartje met drie memorabele gevechten op een rij. Drie underdogs op een rij wonnen op overtuigende wijze. Als eerste liet “Detroit Superstar” Daron Cruickshank zien waarom hij al jaren vechtsport beoefent op hoog niveau en vervolgens sloeg Constantinos Philippou Lorenz Larkin hard knock-out in de eerste ronde. Wat zij lieten zien stond echter in de schaduw van de main event. Erick Silva en Matt Brown vochten hierin tot het uiterste wat alleen maar genieten was voor vechtfans. Strijd, passie en nog meer clichés zijn woorden die dit gevecht het beste kunnen beschrijven die ongetwijfeld tot de beste gevechten van de UFC dit jaar behoort. Misschien wel één van de beste ooit.

Constantinos Philippou vs. Lorenz Larkin
Constantinos ‘Costas’ Philippou was vooraf de underdog, hoewel hij boven Lorenz “The Monsoon” Larkin in de UFC middengewicht ranglijst stond. In het gevecht laat de Cyprioot zien waarom de bookmakers onjuist waren. Philippou komt als eerste naar voren en doet hij ook de eerst serieuze schade met een linker hoek. Larkin opent ook agressief, maar wordt gelijk tegen de kooi gedrukt door zijn Cypriotische tegenstander die niet de intentie heeft om het makkelijk te maken voor hem. In de eerste minuut is Philippou duidelijk de betere en opnieuw krijgt hij Larkin tegen de kooi waar hij veel knieën tegen de benen gooit en stampt op de tenen van Larkin. Na een half minuut laat hij de Amerikaan weer gaan en moet hij dit gelijk bekopen. Een explosieve combinatie van Larkin komt door, maar Philippou is niet aangeslagen maar wel gewaarschuwd. Desondanks houdt hij de controle. Hij is actiever, gooit met meer volume en kan vrij stoten en trappen gooien. Larkin daarentegen moet het van explosieve oplevingen, kracht en harde klappen maar verliest hij op punten door de weinige variatie in zijn aanvallen en constante druk van zijn tegenstander. Met nog twee minuten te gaan belandt het gevecht weer tegen het gaas van de kooi met Philippou in controle. Weer doet hij kleine schade met knieën tot hij loslaat. Larkin kan zich hier goed uitverdedigen en gaat staand verder. Hier houdt het echter voor hem op. Met een links-rechts combinatie slaat Philippou Larkin knock-out. Einde gevecht.
Constantinos Philippou verslaat Lorenz Larkin via knock-out, 3:47 in de eerste ronde

Matt Brown vs. Erick Silva
Vooraf werd een topgevecht verwacht, maar wat Silva en Brown neerzetten ging alle verwachtingen voorbij. De twee vechters tikten voor het begin en gingen er gelijk met 100 kilometer per uur op. Brown opent met een trap naar het hoofd en drukt Silva gelijk tegen de kooi. Silva probeert dit gelijk te counteren met een takedown die hij met moeite krijgt. Brown komt op z’n rug terecht maar kan gelijk counteren en doorrollen om vervolgens weer te staan en weer een goede trap naar het hoofd uit te delen. Te toon is gezet na twintig seconden en Brown heeft het initiatief tot zijn Braziliaanse tegenstander met twee goede trappen naar het lichaam “The Immortal” neer krijgt. Silva wilt het gelijk afmaken en plaatst stoot na stoot op de zwaar aangeslagen Brown. Scheidsrechter Herb Dean houdt alles in de gaten, maar Brown overleeft alle stoten van Silva. De Braziliaan wisselt van tactiek en probeert nu via de rug van Brown een rear-naked choke te doen. De verwurging zit erg diep, maar opnieuw kan “The Immortal One” op een haartje na de storm overleven. Buiten gevaar is hij nog verre van met Silva nog steeds in een goede positie om een verwurging of armklem te doen. Het tempo neemt langzaam af en Brown kan staan en het initiatief terugnemen. Via de kooi doet hij een goede elleboog en is dit de start van de heropstanding van de Amerikaan. Silva is aangeslagen en nu is Brown degene die het gevecht probeert te stoppen. Het publiek gaat uit z’n dak voor hun plaatselijke favoriet die alles uit de kast haalt met ellebogen, knieën, trappen en stoten. In de slotminuut kan hij met een simpele voetveeg Silva op de grond laten vallen en heeft hij de Braziliaan op z’n knieën. Nog meer knieën, ellebogen en stoten volgen, maar opnieuw overleeft Silva. Brown gooit Silva weer op de grond en probeert het nu met ground and pound. Silva staat echter weer op om door te vechten. In de laatste dertig seconden doet Silva er alles aan om te overleven, maar Brown houdt het gaspedaal ingedrukt. Hij kan een simpele takedown scoren en nog meer ground and pound doen, waarna deze krankzinnige ronde eindigt.

Ongeloofelijk dat er nog een tweede ronde aan te pas moet komen, maar Brown gaat door waar hij in de eerste ronde mee stopte: rammen tot Silva op moet geven. Twee goede knieën komen aan en Silva is weer aangeslagen. Een goede trap naar het lichaam van Silva doet Brown echter opnieuw afremmen. Hierdoor kan de Braziliaan de storm even stoppen, waarna Brown weer doorgaat. Ellebogen, knieën, Silva eet ze weer allemaal maar geeft niet op. Via de clinch hoopt hij Brown af te remmen, maar deze schudt Brown ook simpel van zich af. “The Immortal One” blijft druk uitoefenen met stoten en trappen, terwijl Silva dit tempo simpelweg niet bij kan benen. Helemaal verloren is hij niet. De Braziliaan kan met één wapen Brown doen afremmen: trappen naar het lichaam. Hoewel hij niet meer voor combinaties gaat maar voor enkele stoten en trappen, lijkt de enkele trap naar het onderhand aangeslagen lichaam van Brown zijn enige mogelijke uitweg. Halverwege de ronde kan hij Brown hiermee dan ook voor de vierde keer in het gevecht enigszins afremmen. Vervolgens kan hij Brown tegen de kooi duwen. De Amerikaan reageert dan vervolgens weer toepasselijk met een takedown. Hij komt in side controle en kan losgaan met ground and pound. Vanaf die positie kan hij zelfs een mounted triangle doen waardoor het nog makkelijker wordt om stoten schade toe te brengen. Silva kan hieruit ontsnappen, maar is doodop. Een trap naar het lichaam kan hem nu niet helpen en Brown gaat naar mount. Opnieuw volgt er ground and pound terwijl het publiek niet stil kan zitten. Met nog een minuut te gaan in de ronde verspeelt Brown deze positie echter slordig door een armbar te proberen waaruit Silva simpel ontsnapt. Hij lijkt te kunnen profiteren, maar Brown kan een triangle doen vanaf z’n rug en Silva weer in de problemen brengen. Met moeite kan Silva opnieuw ontsnappen en op het moment dat hij in de guard van Brown komt is de vermoeidheid er vanaf te lezen. De laatste veertig seconden van het gevecht zijn dan ook onkarakteristiek voor dit gevecht: saai.

Twee vermoeide vechters starten aan de derde ronde van een klassiek gevecht. Brown zet vanaf het begin weer aan en houdt het initiatief. Silva kan bijna geen vuist maken en is opnieuw de ontvanger van knieën en stoten naar zowel het lichaam als hoofd. Een slordige takedown zorgt ervoor dat Brown in full guard komt en weer met ground and pound schade kan doen. Silva kan niets inbrengen en zit er doorheen. Hij probeert nog een slappe triangle te doen die Brown makkelijk kan ontwijken. Hij gaat staan en gooit uit het er nog eens een serie stoten uit die Silva eindelijk opbreken. De Braziliaan rolt naar de foetus positie en scheidsrechter Herb Dean stopt het gevecht. Wat. Een. Gevecht.
Matt Brown verslaat Erick Silva via technische knock-out, 2:11 in de derde ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Matt Brown verslaat Erick Silva via technische knock-out in de derde ronde
Constantinos Philippou verslaat Lorenz Larkin via knock-out in de eerste ronde
Daron Cruickshank verslaat Erick Koch via technische knock-out in de eerste ronde
Neil Magny verslaat Tim Means via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
Soa Palelei verslaat Ruan Potts via knock-out in de eerste ronde
Chris Cariaso verslaat Louis Smolkka via verdeelde beslissing (2X 29-28, 1X 28-29)

Prelims op Fox Sports 2:
Ed Herman verslaat Rafael Natal via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
Kyoji Horiguchi verslaat Darrell Montague via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)
Zak Cummings verslaat Yan Cabral via unanieme beslissing (3X 29-28)
Johny Eduardo verslaat Eddie Wineland via technische knock-out in de eerste ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Nik Lentz verslaat Manny Gamburyan via unanieme beslissing (3X 30-27)
Justin Salas verslaat Ben Wall via knock-out in de eerste ronde
Albert Tumenov verslaat Anthony Lapsley via knock-out in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Wat een verassing in Johny Eduardo! Eddie Wineland, voormalig WEC bantamgewicht kampioen en number 1 contender in de UFC, hard knock-out geslagen in de eerste ronde door de Braziliaan.

Hoeveel potentie heeft Kyoji Horiguchi? Is hij Japans hoop op een UFC-titel?

30-27 Herman?!

Soa Palelei is sterk met de hoofdletter S.

Daron Cruickshank, hallo!

Een erg emotionele Constantinos Philippou liet zien waarom hij in de UFC thuishoort. Wat een intensiteit en combinatie om Larkin uit te schakelen.

Dus… Erick Silva vs. Matt Brown. Wat moet er nog over gezegd worden? Gevecht van het jaar 2014 al beslist?

Achteraf vroeg Brown aan UFC-president Dana White om een titelgevecht met Johny Hendricks. Ik ben na dit gevecht in ieder geval voor.

Voor degenen die het commentaar van Joe Rogan gemist hebben is hier een aanrader. Rogan kijkt, samen met Brendan Schaub, Brian Callen (partner van Schaub op ‘The Fighter and the Kid’-podcast en Aubrey Marcus, UFC Fight Night 40 om live reacties te geven op de gevechten.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Matt Brown vs. Erick Silva
Performances of the Night: Matt Brown & Johny Eduardo

1 COMMENT