UFC Fight Night 36: Resultaten en discussie

0
414
© Jason Silva/USA TODAY Sports
© Jason Silva/USA TODAY Sports
© Jason Silva/USA TODAY Sports

UFC Fight Night 36 in Jaraguá do Sul in Brazilië zorgde helaas voor niet zoveel memorabele momenten. De UFC middengewicht divisie had twee top contenders op de card staan in Lyoto Machida en Ronaldo “Jacare” Souza. Helaas voor Nederlandse (en Franse) fans deden zij wat er van hen verwacht werd en moesten Gegard Mousasi en Francis Carmont hun meerdere erkennen in de plaatselijke favorieten via beslissing. Dit waren twee van de tien gevechten die op het event via beslissing eindigden. Twee vechters konden hun tegenstander wel stoppen, namelijk Erick Silva en Charles Oliveira. Zij werden dat ook rijkelijk beloond met de eerste ‘Performance of the Night’-bonus.

Ronaldo Souza vs. Francis Carmont
Carmont opent trappen naar voren om de takedown van BJJ-specialist Souza te ontwijken. Souza opent kalm en houdt zijn afstand, waardoor er in de eerste minuut niets gebeurt. Na de openingsminuut neemt Souza het initiatief en doet hij een wheel kick die mist, maar kan hij wel een takedown krijgen en op de rug van zijn tegenstander komen. Het tempo dompelt weer in en “Jacare” heeft de controle over Carmont. De Fransman kan zih goed verweren en probeert veel om vanaf zijn positie te counteren, maar Souza kan punten scoren met stoten en de controle vasthouden om een verwurging te forceren. In de laatste twee minuten komt Souza dan ook dichterbij een rear-naked choke, maar Carmont kan goed verdedigen en zich eruit werken. In de laatste tien seconden neemt Souza iets meer risico, waarna Carmont kan counteren en in de full guard kan komen, maar voordat er iets plaatsvindt gaat de zoomer.

Carmont opent de tweede ronde agressiever en meer gefocust op zijn trappen en stoten ipv. te focussen op wat Souza doet. “Jacare” heeft hier geen boodschap aan en na dertig seconden neemt de Braziliaan weer het initiatief met harde, wilde stoten die half aankomen. Souza moet het duidelijk van korte, explosieve acties hebben, terwijl Carmont zijn energie meer verdeelt en constant bezig blijft. Maar op het moment dat Souza aanvalt, is het Carmont die moet verdedigen en naar achteren moet. Een spectaculaire wheel kick van Souza komt opnieuw half aan, waarna Carmont zijn tegenstander tegen de kooi drukt om het tempo weer naar beneden te brengen. Souza werkt zich hier met gemak uit. Carmont blijft staand hetzelfde doen, maar kan geen stoot of trap vol raken om “Jacare” in de problemen te brengen. Souza doet daarentegen weinig en laat zich staand het kaas van het brood eten door de actievere Carmont. In de slotminuut zet Souza nog wel aan met wilde stoten naar het lichaam en hoofd, maar Carmont komt niet in de problemen en blijft zelf stoten en trappen gooien om de ronde binnen te halen.

Carmont wordt voor de laatste ronde goed opgepept door Georges St-Pierre om nog een keer goed aan te zetten voor de laatste ronde. De laatste ronde opent hij dan ook agressiever dan Souza, maar de Braziliaan blijft gevaarlijk met zijn harde, wilde stoten die Carmont scherp houdt. Aan het einde van de eerste minuut kan Souza een takedown scoren en opnieuw op de rug van Carmont komen waar hij aggresieve ground-and-pound doet die hij in de eerste ronde niet liet zien. Het Braziliaanse publiek gaat achter ‘hun vechter’ staan terwijl hij hard probeert een arm-triangle choke of rear-naked choke te doen. Carmont doet nog schade te doen met stoten naar het hoofd van Souza, maar de Braziliaan kan de controle behouden en meer schade doen dan zijn tegenstander. Aan het slot van de ronde komt Souza opnieuw dichtbij een rear-naked choke, maar Carmont kan zich hier makkelijk uit manoeuvreren. Aan het slot van het gevecht laat Carmont duidelijk weten gefrustreerd te zijn met zijn positie. Hij kan geen echte schade doen en moet constant verwurgingen verdedigen die hem het gevecht kosten
Ronaldo Souza verslaat Francis Carmont via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)

Lyoto Machida vs. Gegard Mousasi
De main event opent rustig met Mousasi die, zoals verwacht, het initiatief moet nemen. Machida begint het gevecht met het spelen van zijn spel met Mousasi, die daar kalm onder blijft en niets forceert. Veel schade doen beide vechters niet op een paar beentrappen heen en weer na. Machida doet na twee minuten een korte aanval waarbij hij veel stoten in een kort tijdsbestek gooi, maar staakt deze gauw als Mousasi afstand neemt. Niet veel later doet hij dat opnieuw, maar staakt opnieuw als Mousasi probeert te counteren met een takedown. “The Dragon” lijkt niet in zijn spel te komen door et afwachtende spel van “The Dreamcatcher” die naar voren blijft komen, maar niet opstaat voor counters. Een rechter stoot van de Braziliaan komt aan, maar bezorgt Mousasi geen problemen. In de laatste twintig seconden doet Machida nog twee korte aanvallen, maar beide doen geen schade. De ronde eindigt en resulteert in een moeilijk te scoren ronde doordat beide vechters erg vechten.

De tweede ronde hanteert Machida een agressievere tactiek. Dit blijkt wel uit een hoge trap die half aankomt en een kort explosie van Mousasi weet te ontwijken. “The Dreamcatcher” lijkt niet onder de indruk en blijft naar voren komen met goede jabs en beentrappen, ondanks de actievere Machida. Na twee minuten doet “The Dragon” een harde trap naar het hoofd die aankomt, waardoor Mousasi aangeslagen is. Desondanks herstelt hij snel en kan hij het been van Machida grijpen om verdere schade te voorkomen. Hiermee lijkt de toon gezet en begint Mousasi agressiever te worden en komt hij meer naar voren. Desondanks doen beide vechters nog steeds niet veel schade. Een trap naar het hoofd van Machida wordt opnieuw goed opgevangen door Mousasi en bezorgt hem opnieuw niet veel problemen, maar zorgen er wel voor dat hij de ronde verliest. In de slotminuut doet Mousasi dan ook serieuze schade moet een goede combinatie en een goede beentrap. Machida moet hierdoor ook een tandje omhoog, waardoor het in de slotminuut een leuk gevecht wordt. Na nog een paar stoten en trappen heen en weer eindigt de ronde.

Mousasi houdt het initiatief in de derde ronde (of Machida houdt het initiatief, ligt eraan hoe je het bekijkt). Na een minuut gaat hij voor de clinch die Machida aangaat, maar na dertig seconden zonder enig stoten en trappen laat Mousasi weer los. Een harde rechter stoot van Machida komt aan en Mousasi moet verdedigen. Hierdoor komt Machida meer naar voren komen en kan hij meer schade doen met stoten en trappen en trappen naar het lichaam. Mousasi komt hierdoor niet in gevaar en kan Machida, na een korte serie van aanvallen, weer naar achter laten lopen. Twee linker trappen naar het hoofd van Machida komen goed aan, waardoor er een snee op de neus van Mousasi is ontstaan. Mousasi kan ook wat terugdoen met een combinatie, maar het is Machida die goed blijft scoren. In de laatste minuut doet Machida zelfs een poging tot een takedown, maar “The Dreamcatcher” doorziet dit en kan hem makkelijk van zich afwerken. Na een rustigere laatste halve minuut eindigt de ronde.

Aan het begin van de vierde ronde lijkt Machida het initiatief te hebben, tot Mousasi een takedown doet. Machida kan zich hier echter snel uitwerken, maar is gewaarschuwddat Mousasi nog in het gevecht is. Desondanks is het Machida die zijn spel kan opdringen en blijft scoren met korte maar effectieve aanvallen. Halverwege de ronde kan Machida Mousasi tegen het canvas brengen en in de full guard komen. “The Dragon” verplaatst zich snel naar half guard, maar schade doet Machida doet. Mousasi hanteert de butterfly guard en kan hiermee een goede sweep uitvoeren op het moment dat Machida niets uitvoert. Hierdoor komt Mousasi in side controle, maar kan Machida zich hier snel uitwerken en Mousasi in zijn full guard krijgen. Vanaf daar kan Machida zijn flexibiliteit tonen en met een omoplata de arm van Mousasi isoleren. “The Dreamcatcher” komt hier niet in de problemen en kan zich hier snel uitwerken, maar ook hij kan geen schade doen met ground-and-pound. In de laatste halve minuut kan Mousasi zich naar de rug van Machida werken, maar Machida kan zich hier ook uitwerken door te staan waardoor Mousasi op zijn rug belandt. Mousasi heeft erg gevaarlijke trappen vanaf zijn rug en gooit er een die bijna goed aankomt, waardoor Machida met zijn knie op het canvas gaat zitten. Mousasi doet hier opnieuw een trap die illegaal is, waardoor het gevecht in de onderbroken wordt. Als het gevecht weer wordt vervolgt wordt, gaat de zoomer.

Mousasi lijkt achter te staan bij de jury, waardoor hij een knock-out of submission moet forceren. Machida daarentegen lijkt in zijn ritme te zijn gekomen en voert zijn bekende spel ook in de slotronde uit. Hierdoor is hij steeds een stapje eerder dan Mousasi die geen serieuze schade kan doen om een knock-out te forceren. Een knie naar het lichaam komt aan, een combinatie komt half aan en Machida lijkt ook de slotronde op zijn naam te kunnen schrijven. Mousasi blijft moeite houden met het spel van zijn tegenstander waardoor hij voor een takedown gaat. Machida kan deze ook counteren en in de half guard van Mousasi komen. Met veel moeite kan Machida zich ook naar de rug van Mousasi werken en probeert hij in de slotminuut nog een rear-naked choke te doen. Dit lukt hem echter niet, waardoor Machida weer gaat staan en springend nog een harde stoot wil raken op de liggende Mousasi. Deze mist en het gevecht eindigt in een beslissing voor Machida.
Lyoto Machida verslaat Gegard Mousasi via unanieme beslissing (2X 49-26, 1X 50-45)

De volledige resultaten:
Main Card:
Lyoto Machida verslaat Gegard Mousasi via unanieme beslissing (2X 49-26, 1X 50-45)
Ronaldo Souza verslaat Francis Carmont via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
Erick Silva verslaat Takenori Sato via knock-out in de eerste ronde
Nicholas Musoke verslaat Viscardi Andrade via unanieme beslissing (3X 29-28)
Charles Oliveira verslaat Andy Ogle via submission (triangle choke) in de derde ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Joe Proctor verslaat Cristiano Marcello via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 30-27)
Rodrigo Damm verslaat Ivan Jorge via unanieme beslissing (3X 29-28)
Francisco Trinaldo verslaat Jesse Ronson via split beslissing (30-27, 29-28, 28-28)
Yuri Alcantara verslaat Wilson Reis via split beslissing (2X 30-27, 1X 28-29)
Felipe Arantes verslaat Maximo Blanco via unanieme beslissing (3X 29-27)
Ildemar Alcantara verslaat Albert Tumenov via split beslissing (30-27, 29-28, 28-28)
Zubair Tuhugov verslaat Douglas de Andrade via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Opvallend: op de hele card stond maar één Amerikaan (Joe Proctor).

Takenori Sato liet niet echt zien waarom hij tegenover Erick Silva werd gezet.

Het mag dan wel tegen een top contender zijn geweest, maar gevechten van Francis Carmont blijven niet leuk om te zien.

Wie goed oplette zag dat de pet van Machida van zijn hoofd werd gepakt. Machida wilde die terug, vroeg erom en kreeg hem toen ook terug.

Beslissingen, beslissingen, beslissingen. Tien uit twaalf om precies te zijn.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Lyoto Machida vs. Gegard Mousasi
Performances of the Night: Erick Silva en Charles Oliveira