UFC Fight Night 38: Resultaten en discussie

0
845
Foto: Rodrigo Malinverni
Foto: Rodrigo Malinverni
Foto: Rodrigo Malinverni

Het eerste UFC-event in Natal was een event die als de norm mag worden gebruikt. Het publiek was enthousiast vanaf minuut 1 tot het einde en goede knock-outs vlogen om de oren. Zo opende Godofredo “Pepey” Castro de avond met een knie die de toon van het event zette, waarna de Nederlander Hans Stringer deze helaas niet kon opvolgen. Desondanks kon hij succesvol debuteren in de UFC en de overwinning binnenhalen via split beslissing van Francimar Barroso. In totaal werden er zeven van de elf gevechten voortijdig gestopt, waarvan zes in de eerste ronde. Die enige buiten de eerste ronde vond plaats in de main event waarin Henderson zijn eerste overwinning boekte sinds november 2011. De tegenstander van toen was dezelfde tegenstander van nu: Mauricio “Shogun” Rua. Het was misschien niet een replay van UFC 139, maar genoeg voor de bonus van ‘Fight of the Night’.

CB Dollaway vs. Cezar Ferreira
Ferreira, protégé van Vitor Belfort, en CB Dollaway openen beide agressief met veel stoten en trappen. Een harde rechter stoot van Dollaway doet het tempo enigzins afnemen, maar “Mutante” weet zich snel weer te herstellen en zwaait er weer op los. “The Doberman” kan deze stoten als een bokser ontwijken en counteren met opnieuw een rechter stoot en een linker hoek daar achteraan waardoor Ferreira naar de grond valt. Hierna volgt ground-and-pound van de Amerikaan die scheidsrechter Mario Yamasaki dwingt het gevecht te stoppen.
CB Dollaway verslaat Cezar Ferreira via , technische knock-out 0:39 in de eerste ronde

Mauricio “Shogun” Rua vs. Dan Henderson
Rua en Henderson beginnen met de zogenoemde ‘zes ronde’ en vervolgen waar ze op 19 november 2011 mee gestopt waren. Beide vechter openen afwachtend tot “Shogun” met een beentrap opent die gelijk gecounterd wordt met een stoot van Henderson. Rua probeert voornamelijk om beentrappen en jabs te gebruiken om zijn combinaties te openen, maar hij blijft op een te grote afstand van Henderson waardoor deze niet doorkomen. Henderson daarentegen lijkt te willen counteren met zijn bekende “H-bomb”, maar gebruikt voor de rest weinig variatie op een beentrap na. Halverwege de ronde doet Henderson een takedown, maar kan Rua zich hier snel uitwerken. Hierna lijkt Rua een beetje losser te zijn gekomen en gooit hij meer beentrappen en jabs. In de slotminuut zoekt Henderson weer de clinch op, maar kan Rua deze opvangen en zijn tegenstander tegen de kooi drukken. Hierdoor lijkt hij nog losser te zijn gekomen en durft hij ook wildere stoten te gooien die hem uiteindelijk de kop lijken te kosten. Henderson kan raken met een linker hoek en Rua is duizelig. “Hendo” probeert het dan af te maken, maar Rua kan zelf ook weer counteren met een goede links-rechts combinatie waardoor Henderson naar de grond gaat. De vernietigende ground-and-pound van Rua volgt, maar de legendarische kin van Henderson houdt vol en zorgt ervoor dat hij de ronde kan overleven, hoewel er even verwarring lijkt te zijn of het gevecht nou daadwerkelijk gestopt wordt door Herb Dean.

De dokter moet er tussen de rondes aan te pas komen, maar Henderson kan de tweede ronde toch beginnen. Rua is los en gooit veel beentrappen en jabs, terwijl Henderson vooral naar achter moet lopen en schade opvangen. Een rechter stoot van Rua komt goed aan, waarna de Braziliaan de clinch opzoekt. Ondanks dat hij met zijn rug tegen de kooi staat kan Henderson meer schade doen, waardoor Rua weer loslaat. Ook Henderson lijkt nu losser te zijn gekomen en het is aan. Een opstoot van “Shogun” komt aan en Henderson gaat weer naar de grond, maar opnieuw kan hij de schade beperken en overleven door Rua in de full guard vast te houden. Rua doet wel schade met stoten, maar in gevaar komt Henderson niet. Na anderhalf minuut laat Herb Dean de vechters weer opstaan. Hierna eindigt de tweede ronde.

Voor de derde ronde wordt Henderson erop gewezen dat de linkerhand van Rua erg laag hangt. Een opening voor de “H-Bomb” lijkt er dus te zijn en na 40 seconden probeert Henderson hier dan ook gebruik van te maken. Rua houdt desondanks de controle over het tempo en de positie, maar moet alert blijven op de aanvallen van Henderson. De Amerikaan gaat voor een takedown maar wordt ontweken door Rua. Henderson kan desondanks herstellen en Rua naar zich toetrekken om vervolgens een mokerslag met rechts uit te delen. Rua valt, probeert nog te herstellen maar ground-and-pound van Henderson volgt. Na een paar stoten maakt Herb Dean er een einde aan en scheidt hij beide vechters. Hierna blijkt Rua echt knock-out te zijn.
Dan Henderson verslaat Mauricio “Shogun” Rua via technische knock-out, 1:31 in de derde ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Dan Henderson verslaat Mauricio “Shogun” Rua via technische knock-out in de derde ronde
CB Dollaway verslaat Cezar Ferreira via technische knock-out in de eerste ronde
Norman Parke vs. Thiago Santos eindigt in een meerendeel gelijkspel (2X 28-28, 1X 27-29)
Fabio Maldonado verslaat Gian Villante via unanieme beslissing (2X 29-28, 1X 29-27)
Michel Prazeres verslaat Mairbek Taisumov via unanieme beslissing (3X 30-25)
Rony “Jason” Mariano Bezerra verslaat Steven Siler via technische knock-out in de eerste ronde

Prelims op Fox Sports 1:
Thiago Santos verslaat Ronny Markes via technische knock-out in de eerste ronde
Jussier “Formiga” da Silva verslaat Scott Jorgensen via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde
Kenny Robertson verslaat Thiago Perpetuo via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde
Hans Stringer verslaat Francimar Barroso via split decision (2X 29-28, 1X 28-29)

Prelims op UFC Fight Pass:
Godofredo “Pepey” Castro verslaat Noad Lahat via technische knock-out in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Pff… die knie van Pepey was hárd.

Het was misschien niet mooi of erg overtuigend, maar Hans Stringer (26 jaar) heeft zijn eerste overwinning in de UFC binnen.

Waarom vochten Jussier “Formiga” da Silva en Scott Jorgensen op de undercard tegen elkaar?

De overwinning van de Braziliaans vlieggewicht ging desondanks niet zonder kanttekening. De verwurging bezorgde hem een enorme overwinning, maar zorgde een kopstoot er niet voor dat het gevecht naar de grond ging?

Scott Jorgensen is 0-2 als vlieggewicht en 1-4 in zijn laatste vijf gevechten. Zijn baan in de UFC behouden zal lastig worden.

Opvallend: de eerste vijf gevechten werden gewonnen door underdogs. Zelf Thiago Santos (-600, oftewel zes euro winst bij elke ingezette euro) maakte korte metten met de favorietenrol van zijn tegenstander.

Was het gevecht tussen Rony “Jason” en Steven Silver te vroeg gestopt?

Wat een inzinking van Gian Villante. Net nadat hij Maldonado een goede snee had gegeven, verslapt hij en is wordt hij een stootzak voor 1,5 ronde. Daar tegenover staat de enorme wilskracht en kin van Maldonado, wat een vechter.

Henderson blijft die granieten kin en mokerslag in zijn rechterhand behouden. Wat. Een. Stoot. Wat. Een. Legende.

De schade was dan ook aantoonbaar op het gezicht van Rua. Volgende stap: middengewicht?

Gifs via ZombieProphet

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Maurício “Shogun” Rua vs. Dan Henderson
Performances of the Night: Godofredo “Pepey” Castro & Dan Henderson