UFC Fight Night 37: Resultaten en discussie

1
727
© UFC
© UFC
© UFC

Voor de eerste keer in vier jaar was er weer een UFC-event in de O2 Arena in het Engelse Londen. De Europeanen waren goed vertegenwoordigd met zeven verschillende Europese nationaliteiten op de card. Het event was niet slecht met vier beslissingen, twee technische knock-outs en drie submissions om het Engelse publiek tevreden naar huis te sturen. Veel vechters lieten een goede indruk achter zoals Ilir Latifi, Louis Gaudinot, Luke Barnatt, Gunnar Nelson en Alexander Gustafsson. Vooral “The Mauler” liet zien waarom hij een nieuw verdient met een overtuigende overwinning in de main event op Jimi Manuwa.

Michael Johnson vs. Melvin Guillard
Voormalig teamgenoten nemen het tegen elkaar op in de co-main event. De twee vechters openen agressief en Johnson neemt het heft in handen. Guillard moet hierdoor vooral naar achteren, maar daar kan hij zich prima verweren met zijn explosieve harde stoten. Na een minuut gaat Guillard op zijn knieën vanwege een trap in het kruis die hard lijkt aan te komen, maar na een korte onderbreking vechten ze weer. Hoewel Johnson een sterkere worstelachtergrond heeft, vindt hij het niet erg om het staand uit te vechten met de ervaren Guillard, tot halverwege de ronde. Johnson duwt Guillard tegen de kooi, maar “The Young Assasin” komt hier snel weer uit om staand verder te gaan. Het blijft gelijk opgaan met Guillard die blijft vasthouden aan zijn explosiviteit en Johnson die vooral countert. Hierdoor frustreert Guillard zijn tegenstander door geen stoot of trap te gooien, tot de slotminuut. Daarin kan Guillard Johnson goed raken met een harde rechterstoot. Johnson moet gelijk bijschakelen met een takedown die Guillard kan overnemen in een heupworp. Veel voordeel kan hij er niet uit halen doordat Johnson snel weer staat en ze staand weer verder gaan. Tot het einde van de ronde vechten de voormalig teamgenoten staand door, maar doen ze beide geen echte schade. De ronde eindigt en kan beide kanten opgaan bij de jury.

De tweede ronde begint hetzelfde als de eerste met Johnson die het heft in handen neemt en Guillard naar achter forceert. “Menace” vecht met een hoger volume door meer jabs en beentrappen te doen, terwijl Guillard blijft vertrouwen op zijn krachtigere stoten die half aankomen. Het tempo blijft hoog, maar echte schade kunnen beide vechters niet doen, tot grote onvrede van het Engelse publiek. In de laatste halve minuut drukt Johnson zijn stempel op de ronde met een goede combinatie die Guillard kort in de problemen lijkt te brengen, maar beëindigen kan hij het gevecht niet.

In het begin van de derde ronde komt Guillard agressief naar voren, maar moet hij dit gelijk bekopen met een takedown. Johnson kan daar echter geen schade doen omdat Guillard snel weer kan opstaan. Als de lichtgewichten staand weer verder vechten, laat het publiek opnieuw hun onvrede horen met gejoel en gefluit. Johnson blijft hetzelfde spel spelen met volume, terwijl Guillard meer naar achter gaat en op de counter blijft loeren. Via de jury zal hij het niet meer beslissen, waardoor hij meer risico moet nemen en meer stoten moet ontwijken om een betere counter te doen. Een goede combinatie van Johnson komt echter wel aan, waarna Guillard klaagt over een vinger in zijn oog. De scheidsrechter stopt het gevecht niet en Johnson kan meer schade aanrichten door zijn tegenstander tegen de kooi aan te duwen. Op het moment dat de vechters weer uit elkaar gaan, is de ronde bijna voorbij. Staand doen beide vechters dan niet schade meer, waarna het gevecht eindigt. Op het moment dat de laatste zoomer gaat, zakt Guillard naar zijn knieën vanwege de last aan zijn oog, terwijl ook Johnson lijkt te klagen over de scheidsrechter die het gevecht niet stopte. Desondanks heeft het geen invloed op de beslissing van de jury, die duidelijk naar Johnson gaat. Achteraf blijkt de kritiek van “The Menace” gericht op zijn tegenstander vanwege het passieve gevecht die hij vocht.
Michael Johnson verslaat Melvin Guillard via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)

Alexander Gustafsson vs. Jimi Manuwa
Een belangrijk gevecht voor de UFC licht zwaargewicht divisie in de main event. Alexander Gustafsson en Jimi Manuwa beginnen beide sterk met beentrappen en stoten, maar na dertig seconden doet “The Mauler” gelijk een takedown waarmee hij in half guard komt. Daar doet de Zweed zijn best om een kimura te doen, maar Manuwa kan deze makkelijk verdedigen. Veel ground-and-pound doet hij niet, waardoor het gevecht geen hoog tempo heeft en het publiek weer begint te joelen. Gustafsson doet zijn best om naar de mount te gaan, maar Manuwa kan dit ook verdedigen. Meer dan verdedigen kan “The Poster Boy” niet, waardoor Gustafsson makkelijk controle kan houden. Manuwa kan de Zweed wel in de full guard forceren, waarna Gustafsson kort aan het werk gaat met ground-and-pound. Puur op kracht kan Manuwa vervolgens weer kan staan, maar is hij duidelijk gewaarschuwd voor de takedown. Staand doet Manuwa harde stoten naar het lichaam en hoofd, terwijl Gustafsson zijn bekende vechtstijl weer hanteert het best te vergelijken is met de stijl van teamgenoot Dominick Cruz.

De tweede ronde begint hetzelfde als de eerste met Manuwa en Gustafsson die actief stoten en trappen gooien in een hoog tempo. Na 45 seconden stopt het gevecht kort door een middelvinger van Gustafsson in het oog van Manuwa. De dokter moet er kort aan te pas komen, waarna hij snel ook weer zijn goedkeuring om verder te vechten. Opnieuw gaan de vechters door met vechten in een hoog tempo, tot Gustafsson het afmaakt op een agressieve wijze. Met een thai clinch gooit hij een harde knie tegen het hoofd van Manuwa, die daardoor winkelt en duidelijk aangeslagen is. Gustafsson ruikt bloed en harde stoten volgen, waarna Manuwa neergaat en scheidsrechter Marc Goddard het gevecht stopt.
Alexander Gustafsson verslaat Jimi Manuwa via technische knock-out, 1:18 in de tweede ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Alexander Gustafsson verslaat Jimi Manuwa via technische knock-out in de tweede ronde
Michael Johnson verslaat Melvin Guillard via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)
Brad Pickett verslaat Neil Seery via unanieme beslissing (2X 30-27, 1X 29-28)
Gunnar Nelson verslaat Omari Akhmedov via submission (guillotine choke) in de eerste ronde

Prelims op UFC Fight Pass:
Ilir Latifi verslaat Cyrille Diabate via submission (neck cranck) in de eerste ronde
Luke Barnatt verslaat Mats Nilsson via technische knock-out in de eerste ronde
Claudio Henrique da Silva verslaat Brad Scott via unanieme beslissing (3X 29-28)
Igor Araujo verslaat Danny Mitchell via unanieme beslissing (3X 30-27)
Louis Gaudinot verslaat Phil Harris via submission (guillotine choke) in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Dan Hardy samen met John Gooden op het commentaar, Andy Friedland als omroeper. Een verfrissend team speciaal voor de Europese UFC-events. MMA-fans houden gebruikelijk niet van verandering, maar hoe vonden jullie Hardy, Friedlander en Gooden?

Wel maakte Hardy een paar schoonheidsfoutjes, zoals Melvin Guillard verwarren met Melvin Manhoef.

Phil Harris zal geen goede herinnering overhouden aan deze avond.

The Cheesecake Assassin…

Latifi is sterk, erg sterk. De grootte van zijn rug alleen al laat dat zien. Hoe je de verwurging ook noemt, het zag er pijnlijk uit.

Cyrille Diabate vocht tegen Latifi voor de laatste keer in zijn MMA-loopbaan. De 40-jarige Fransman houdt er na 30 MMA-gevechten (waarvan acht in de UFC) mee op.

Gunnar Nelson maakt opnieuw een statement. “Gunni” is 3-0 in de UFC en hard op weg naar de top.

Op korte termijn invallen, vechten tegen Brad Pickett en hem een waardig gevecht te geven in je UFC-debuut. Niet veel vechters kunnen dat, maar Neil Seery deed het.

Brad Pickett is niet verlegen en vraagt gelijk om een titelgevecht met Demetrious Johnson, eventueel in combinatie met een rol als coach op TUF. Nog niet overtuigd? Martin Adam maakt ook een paar goede argumenten voor “One Punch”. Wat vinden jullie?

Nog wat over bijnamen:

Alexander Gustafsson lijkt klaar voor een tweede titelgevecht en daagde na zijn gevecht gelijk UFC licht zwaargewicht kampioen Jon Jones uit. Kan Glover Teixeira het feest verpesten?

Gifs via Zombie Prophet.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Alexander Gustafsson vs. Jimi Manuwa
Performances of the Night: Alexander Gustafsson & Gunnar Nelson

1 COMMENT

  1. Ik vond het commentaar en de announcer niet vervelend. En Dan Hardy is tof. Overigens zelden zo gelachen tijdens mma als bij de het einde van de cheesecake fight waarin ze elkaar begonnen te slappen (zie gifje). O en Gustafssons radslag haha!