UFC Fight Night 34: Resultaten en discussie

1
649
© Sportsnet
© Sportsnet
© Sportsnet

De UFC maakte op een zaterdag (Nederlandse tijd) haar debuut in 2014, Singapore en de UFC Fight Network met een interessant event. Genoeg plussen waren er zoals het debuut van Tatsuya Kawajiri en de overwinningen van Russell Doane en Max Holloway. Ook was er het debuut van een Belg in de UFC met Tarec Saffiedine in de main event. Hij had een erg sterk optreden en versloeg op indrukwekkende wijze Hyun Gyu Lim voor zijn vijfde overwinning op een rij. Helaas waren er ook heel veel minnen. Ten eerste was er de diskwalificatie van Luiz Dutra die zijn ellebogen duidelijk op het achterhoofd van Kiichi Kunimoto en het gevecht tussen Royston Wee en Dave Galera zorgde voor een kort dutje op de zaterdagmiddag. Steve Perceval topte echter alles met een paar verschrikkelijke beslissingen. Een UFC-event zonder al teveel starpower hoeft dus niet saai te zijn.

Tarec Saffiedine vs. Hyun Gyu Lim
Lim begint agressiever, terwijl Saffiedine, zoals verwacht, meer afwachtender opent. De Belg wisselt in het begin vaak van voorste been en doet twee trappen naar het been in de opening die niet aankomen. Lim komt desondanks in zijn ritme en komt naar voren met harde wilde stoten. Een harde stoot van “The Ace” komt aan als hij een trap naar het been countert en Saffiedine gaat naar de grond, maar profiteren kan hij niet optimaal en “The Sponge” kan snel weer staan. De negen inch voordeel van Lim gebruikt hij optimaal met counters en harde stoten, maar Saffiedine blijft taai terugvechten en geeft zich niet gewonnen. Desondanks wint de Zuid-Koreaan de eerste ronde.

De tweede ronde opent Lim opnieuw agressief met weinig harde stoten. Na een klein minuutje wisselen de vechters echter stoten waar de technische finesse van Saffiedine tot uiting komt. Lim is gewaarschuwd en hij vecht opeens duidelijk minder agressief. Saffiedine komt naar voren en houdt Lim op afstand met trappen naar het been en stoten. De Belg blijft wisselen van orthodox naar southpaw om verschillende trappen en stoten te maken. Met zijn bewegelijkheid kan hij Lim onder controle houden waardoor hij de ronde naar zich toetrekt.

De schade op de benen van Lim hebben effect en tussen de tweede en derde ronde moeten de lange benen van de Zuid-Koreaan omhoog gehouden worden. Saffiedine gaat in de derde ronde weer verder waar hij in de tweede ronde mee begon. Een rechterstoot zorgt ervoor dat Lim neergaat, maar hij kan snel herstellen. Een trap naar het hoofd en een takedown van Saffiedine lukken, maar de Belg moet zich wel uit een beenklem werken. Lim ontsnapt daarna knap en het gevecht gaat staand weer verder. Halverwege de ronde gaat Lim neer van een trap naar het been en Saffiedine komt in de half guard van zijn tegenstander terecht. De schade is goed te zien op het been van Lim. Veel schade kan Saffiedine niet doen, waardoor de scheidsrechter de twee uit elkaar halen. Nog twee trappen naar het been doen duidelijk schade en Saffiedine viert de overwinning al. Het gevecht is echter nog niet over, maar het einde lijkt in zicht.

Saffiedine opent fris, terwijl Lim graag naar huis wil. De Zuid-Koreaan opent erg agressief, maar door trappen naar het been remt hij af. “The Sponge” heeft het gevecht onder controle en maakt een indrukwekkend debuut. Lim kan zelfs niet meer springen, terwijl Saffiedine met een eigen ‘springende knie’ “The Ace” neerkrijgt. Op de grond komt Saffiedine met wat moeite op de rug en later in de mount van Lim, maar veel ground-and-pound doet hij niet. “The Ace” verdedigt zich uit een arm-triangle choke en Saffiedine komt in side control. In de slot van de ronde komt hij in half guard waar hij de controle houdt tot het einde van de ronde.

Lim pept zich nog voor de laatste ronde op, maar het blijft meer van hetzelfde van Saffiedine. De trappen naar het been blijven komen en Lim blijft moeite houden met de trappen naar de benen en stoten. Hij blijft kalm en gedisciplineerd, terwijl Lim er graag nog een vuurgevecht van wil maken om een knock-out te forceren. “The Ace” komt naar voren, maar de Belg houdt de controle terwijl het tempo afneemt. Lim pept zich in de laatste tachtig seconden nog een laatste keer op, maar tegen Saffiedine kan hij niets meer forceren, tot de laatste tien seconde. Lim doet rake stoten en Saffiedine is duidelijk aangeslagen. Lim probeert er nog een knock-out of TKO uit te halen en komt zeer dichtbij met een knie naar het hoofd en wilde stoten. Saffiedine overleeft de laatste stuiptrekkingen van een strijdlustige Lim als de zoomer gaat, waarmee hij het gevecht via een beslissing wint. Saffiedine is gearriveerd in de UFC, terwijl Hyun Gyu Lim zich ook niet hoeft te schamen.
Saffiedine verslaat Hyun Gyu Lim via unanimous decision (2X 48-47, 1X 49-46)

De volledige resultaten:
Main Card:
Saffiedine verslaat Hyun Gyu Lim via unanimous decision (2X 48-47, 1X 49-46)
Tatsuya Kawajiri verslaat Sean Soriano via submission (rear-naked choke) in de tweede ronde
Kiichi Kunimoto verslaat Luiz Dutra via diskwalificatie in de eerste ronde
Kyung-Ho Kang verslaat Shunichi Shimizu via submission (arm-triangle choke) in de derde ronde

Prelims op UFC Digital Network
Max Holloway verslaat Will Chope via TKO in de tweede ronde
Katsunori Kikuno verslaat Quinn Mulhern via unanimous decision (3X 30-27)
Royston Wee verslaat Dave Galera via unanimous decision (3X 30-26)
Mairbek Taisumov verslaat Tae Hyun Bang via unanimous decision (3X 30-27)
Dustin Kimura verslaat Jon Delos Reyes via submission (armbar) in de eerste ronde
Russell Doane verslaat Leandro Issa via submission (triangle choke) in de tweede ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Russell Doane maakt een sterk statement met een overwinning via submission op de wereldkampioen BJJ Leandro Issa.

Dus… Roysyon Wee vs. Dave Galera, een vroege kandidaat voor de titel ‘slechte UFC-gevecht van 2014’. Helaas was de overtreding voor een illegale trap op de grond van Galera het spannendste van het hele gevecht. Deze tweet van Jason Floyd vat het gevecht wel samen:

Katsunori Kikuno vs. Quinn Mulhern is, tot nu toe, een goede tweede voor de titel.

1 meter 93 en dan inwegen op 146 pond (66,2 kilogram), Will Chope you freak of nature.

Hoe beïnvloed je een gevecht als scheidsrechter? Twee puntenaftrek voor Kyung-Ho Kang is misschien wel de goede beslissing, maar waarschijnlijk was één punt genoeg, Steve Perceval. Vervolgens een legale trap als een overtreding bestempelen, het gevecht stoppen en achteraf zien dat Shunichi Shimizu oke is en dat de trap goed was… *shaking my head*

Na het zien van de co-main event kan ook geconcludeerd worden dat deze man gevaarlijk is…

Wat dacht Luiz Detra? Deze ellebogen waren duidelijk op het achterhoofd. Daarbij kan ook nog gezegd worden dat deze ‘van 12 uur naar 6 uur’ waren. En dan nog huilen omdat je verloren hebt, terwijl je tegenstander er met een brandcard vanaf moet…

Tatsuya Kawajiri was misschien nog wel memorabeler in zijn interview na het gevecht dan zijn gevecht zelf.

Brian Stann is een erg goede commentator. Hij doet duidelijk zijn huiswerk en kan veel interessante dingen vertellen over vechters en MMA in het algemeen.

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Saffiedine vs. Lim
Knockout of the Night: Max Holloway
Submission of the Night: Russell Doane

1 COMMENT