UFC Fight Night 32: Resultaten en discussie

0
611
© Getty Images
© Getty Images

Opnieuw een UFC-event in Brazilië die goed uitpakte. UFC Fight Night 32 was kort maar krachtig met in totaal twee gevechten die naar de jury gingen. Alle gevechten bij elkaar duurden in totaal 1 uur, 4 minuten en 24 seconden. Hoewel de Brazilianen dit normaal gesproken goed doen, deden ze het dit keer minder tegen ‘de buitenlanders’. Vier landgenoten van het publiek won, terwijl er vijf vechters uit een ander land wonnen van vechters uit Brazilië. Gelukkig voor het thuispubliek was het Vitor Belfort die de Brazilianen tevreden naar huis kon sturen.

Cezar Ferreira vs. Daniel Sarafian
De oorspronkelijke finale van TUF: Brazil 1 stond op het programma voor de co-main event. Sarafian, die met een gebroken hand niet kon vechten in de finale, zet zijn tegenstander gelijk onder druk. Ferreira reageert met een front kick die makkelijk richting de kin gaat van de kleinere Sarafian. Sarafian drukt “Mutante” tegen de kooi, maar van die positie doet hij weinig schade en kan hij het gevecht niet naar de grond brengen. Hierdoor scheidt scheidsrechter Mario Yamasaki de twee en begint het gevecht weer vanaf het midden van de kooi waar Sarafian twee harde stoten kan plaatsen. Ferreira reageert door zijn tegenstander tegen de kooi te drukken, waarna Sarafian op zijn rug valt met een guillotine choke. Veel gevaar is er niet en Ferreira ontsnapt waarna het gevecht weer in het midden van de octagon verder gaat. Van hieruit houdt de protege van Vitor Belfort zijn kleinere tegenstander op een afstand en gooit hij verschillende trappen, zoals een stijlvolle trap uit capoeira. Hierna volgen twee stotenwisselingen waarbij beide vechters geen goede stoot kunnen plaatsen, tot Sarafian een goede combinatie kan raken en Ferreira aangeslagen is. “Mutante” reageert echter goed op de inkomende Sarafian en drukt hem, opnieuw, tegen de kooi aan. Met een trap naar het hoofd van Ferreira en een stoot op de verdediging van Sarafian eindigt de eerste ronde.

De tweede ronde opent Sarafian opnieuw agressief en gooit hij veel stoten. Hierdoor kan Ferreira een takedown doen en in de half guard terecht komen. Veel schade delen beide vechters niet uit en Sarafian kan Ferreira nog met een sweep in de full guard krijgen. Hierdoor vraagt Yamasaki opnieuw voor actie, maar na twintig seconden staan beide mannen weer door een aparte beslissing van Ferreira om Sarafian weer op zijn grond te laten koprollen als het ware, en voor een guillotine choke te gaan waar Sarafian snel uit ontsnapt. Een legkick van Sarafian doet Ferreira even het balans verliezen en door een harde stoot van Sarafian moet “Mutante” nog meer moeite doen om zijn balans te behouden. Hierdoor besluit Ferreira weer voor een takedown te gaan die hij zonder enige moeite kan uitvoeren. Ellebogen naar het lichaam gaan heen en weer, tot Ferreire probeert om een arm-triangle choke te doen die eigenlijk niet op heel veel lijkt en Mario Yamasaki doet besluiten om het gevecht door te laten gaan. Sarafian behoudt de druk en drukt en zijn tegenstander snel weer tegen de kooi. Zonder schade te doen beëindigt de ronde.

Met een harde rechterstoot opent Sarafian de laatste ronde. Ferreira reageert met een harde trap naar het hoofd, maar op het moment dat hij ‘iets draaiend’ wilt doen grijpt Sarafian hem vast vanaf zijn rug. Na twintig seconden laat hij los en raakt hij Ferreira met twee harde stoten en lijkt hij bloed te ruiken. Ferreira countert met een eigen stoot en neemt snel de benen. Nadat Sarafian opnieuw op afstand is gewerkt doet “Mutante” weer moeiteloos een takedown waarmee hij in half guard komt. Van deze positie houdt Ferreira de controle en gebruikt hij zijn lange armen om stoten te plaatsen naar het hoofd en het lichaam. Sarafian lijkt met zijn rug tegen de kooi te kunnen ontsnappen, maar “Mutante” laat dit niet toe en gooit Sarafian snel weer met zijn rug op het canvas. Van hieruit kan hij nog een paar stoten plaatsen tot de scheidsrechter beide mannen weer laat staan en Ferreira opnieuw een takedown doet. Ferreira neemt snel de rug van Sarafian in, maar is daar vooral bezig met vasthouden. Sarafian krijgt zijn grotere tegenstander niet van zich af en moet vervolgens ook voorkomen dat Ferreira met al zijn overgebleven kracht een rear-naked choke wil doen. Sarafian overleeft de verwurging, maar verliest het gevecht via split decision.
Cezar Ferreira verslaat Daniel Sarafian via split decision (30-28, 28-29, 30-27)

Vitor Belfort vs. Dan Henderson
De rematch zeven jaar in de maak. Vitor Belfort en Dan Henderson delen beide geen stoot in de eerste minuut. Henderson doet na een minuut een slappe poging om een stoot te doen, maar bereikt Belfort niet die meteen capituleert. Met een stoot van Belfort belandt Henderson op de grond en begint Belfort met wilde ground-and-pound. Henderson probeert te counteren met een armbar, maar Belfort ontwijkt deze en de Amerikaan kan, ondanks nog meer stoten van Belfort, opnieuw gaan staan. “The Phenom” beantwoordt dit met een harde trap naar het hoofd waardoor “Hendo” opnieuw op de grond belandt en scheidsrechter Dan Marigliata er een snel einde aan maakt.
Vitor Belfort verslaat Dan Henderson via knock-out, 1:17 in de eerste ronde

De volledige resultaten:
Main Card:
Vitor Belfort verslaat Dan Henderson via knock-out in de eerste ronde
Cezar Ferreira verslaat Daniel Sarafian via split decision (30-28, 30-27, 28-29)
Rafael Cavalcante verslaat Igor Pokrajac via submission (strikes) in de eerste ronde
Brandon Thatch verslaat Paulo Thiago via submission (strikes) in de eerste ronde
Ryan LaFlare verslaat Santiago Ponzinibbio via unanimous decision (3X 30-27)
Jeremy Stephens verslaat Rony Jason via knock-out in de eerste ronde

Prelims op Facebook/YouTube/UFC.com:
Sam Sicilia verslaat Godofredo Pepey via TKO in de eerste ronde
Omari Akhmedov verslaat Thiago Perpétuo via knock-out in de eerste ronde
Thiago Tavares verslaat Justin Salas via submission (rear-naked choke) in de eerste ronde
Adriano Martins verslaat Daron Cruickshank via submission (kimura) in de tweede ronde
Dustin Ortiz verslaat Jose Maria via TKO in de derde ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Een raar einde bij het eerste gevecht van het event tussen Dustin Ortiz en Jose Maria. Goed handelen van de scheidsrechter of niet?

Adriano Martins lijkt meer op een welterweight dan lightweight

Thiago Tavares legt Justin Salas, de worstelaar, makkelijk op zijn rug en pakt simpel de submission.

Omari Akhmedov weet hoe je een debuut moet maken. Wat een absoluut topgevecht tegen Thiago Perpetuo!

Dan Stupp van MMAjunkie.com had een advies voor de main card.

Jeremy Stephens staat bekend om zijn harde stoten, maar trappen kan hij dus ook.

Brandon Thatch geeft een goed gevolg aan zijn flitsende start in de UFC. Een vechter om in de gaten te houden.

Rafael Cavalcante wint weer eens op zijn gebruikelijke manier: knock-out in de eerste ronde. Hoewel het de boeken in zal gaan als een tapout.

De derde overwinning op een rij via knock-out voor Vitor Belfort. De winnaar tussen Anderson Silva en Chris Weidman zijn gewaarschuwd. Hoewel Dana White meer voelt voor Belfort tegen Lyoto Machida.

Was scheidsrechter Dan Marigliata te vroeg bij het stoppen van de main event? Op het moment dat het gestopt werd hield Henderson nog het been van Belfort vast, hoewel dit ook puur instinct kan zijn.

Gifs van Internatican (Twitter: @Internatican)

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of the Night: Thiago Perpetuo vs. Omari Akmhedov
Knockout of the Night: Vitor Belfort
Submission of the Night: Adriano Martins