UFC Fight Night 29: Resultaten en discussie

0
740

UFC Fight Night 29 Maia Shields

UFC Fight Night 29 was een card met vooraf niet al te hoge verwachtingen, en het resultaat maakte deze verwachtingen gedeeltelijk waar. Hierbij lag het absoluut niet aan het waanzinnige publiek in Barueri of het feit dat de card op een woensdag plaatsvond in plaats van zaterdag. Waar het wel aan lag waren de matches, uiteraard. Waar vooraf een sloom, saai gevecht in de main event tussen grappler Demian Maia en Jake Shields werd verwacht, werd het ook een sloom saai gevecht. Maar wie vooraf verwachtte dat Dong Hyun Kim een saai, slopend gevecht zou neerzetten tegen het Braziliaanse wonderkind Erick Silva kwam bedrogen uit en wie verwachtte dat Fabio Maldonado en Joey Beltran ‘Fight of the Night’ zouden krijgen kunnen deels tevreden zijn. Een niet zo hele goede card, maar zeker ook geen slechte.

Erick Silva vs. Dong Hyun Kim
Silva liet zijn intenties vroeg in het gevecht weten. In het begin van het gevecht kwam Kim naar voren en bij de eerste stoot die hij gooide counterde Silva met een draaiende elleboog. Kim ging vlak daarna gelijk voor het grondgevecht maar hij had moeite met Silva vasthouden en op de grond te gooien. Hierdoor ging de Braziliaan vooral naar achter en kon hij zijn staande spel niet spelen. Na anderhalf minuut kon de Zuid-Koreaan nog steeds zijn tegenstander niet vastpakken en tegen de kooi aan drukken. Silva worstelde zich steeds los, maar kon vervolgens vaak niet voorkomen dat Kim hem weer tegen de kooi drukte. Kim wisselde daarom het vastpakken af met wilde stoten die Silva vaak van een afstand al zag aankomen. Silva kreeg meer zelfvertrouwen hierdoor, maar kon niet voorkomen dat Kim hem met een wilde stoot in het midden van kooi tegen de grond stootte. “Stun Gun” zag zijn mogelijkheid en drukte Silva tegen de mat aan en manoeuvreerde zich vlug naar zijn rug en naar mount. Veel schade kon hij niet doen doordat Silva goed verdedigde. Het tempo ging omlaag, zoals Kim het liefst vecht, en het Braziliaanse publiek floot uit onvrede. Silva probeerde veel sweeps die goed werden gecounterd door Kim tot het einde van de eerste ronde.

Kim begon de tweede ronde weer agressief en kwam naar voren maar moest dit bekopen met harde stoten van Silva die hem weer in de verdediging dwongen. De Braziliaan wilde het gevecht snel eindigen en gooide veel stoten waarna Kim neerging. “Stun Gun” kon goed counteren met grappling en drukte hij zijn tegenstander tegen de kooi. Silva worstelde zich weer los en het gevecht ging staand verder. Kim bleef de agressievere vechter en bleef naar voren komen terwijl Silva zijn best deed om zijn tegenstander schade te doen op het moment van inkomen. Het tempo bleef hoog waardoor beide vechters vermoeid raakten en afremden. Na drie minuten in de tweede ronde stopte het gevecht in een onverwachte klap. Met een harde linkerstoot van Kim ging Silva neer en werd het gevecht gestopt door de scheidsrechter. Beide vechters gooiden tegelijkertijd een stoot, maar het was Kim die wel doel trof en Silva niet.
Dong Hyun Kim verslaat Erick Silva via knockout, 3:00 in de tweede ronde

Demian Maia vs. Jake Shields
Een grootst gevecht staand werd niet verwacht en dat kregen de toeschouwers in Barueri dan ook niet te zien. Maia en Shields gingen dan ook beide uit van een grappling match en het was de Braziliaan die de eerste poging tot een takedown deed. Met veel moeite kon Shields dit verdedigen met zijn rug tegen de kooi en counterde hij zelfs bijna met een eigen takedown. Na een half minuut kreeg Maia zijn tegenstander naar de grond en kwam hij in de guard. De Braziliaan deed kleine schade maar deed veel pogingen om de guard van Shields te passeren. Maar de Amerikaan verdedigde goed met de butterfly guard en worstelde hij zich weer staand. Shields drukte Maia gelijk tegen de kooi en ging hij zelf voor de takedown. Maia counterde zelf ook goed en deed zelf een takedown. Shields ging opnieuw staan maar moest nu Maia op zijn rug meenemen. Shields worstelde zich hier ook uit en gooide Maia naar de grond in zijn half guard. Shields kon ook de guard niet passeren en deed weinig schade met stoten. Hierna eindigde de eerste ronde.

De tweede ronde opende Shields met twee trappen en een stoot. Hierna volgde een ongewoon moment waarbij beide vechters tegelijkertijd een takedown probeerden. Niemand ging naar de grond en beide vechters vochten staand verder. Shields volgde hierna snel op met nog een poging, maar Maia verdedigde dit en counterde met een eigen poging die Shields tegen de kooi duwde. Shields counterde deze poging weer met een takedown en kwam zo in de guard van Maia terecht. Shields deed kleine schade met ellebogen en stotten, maar kon niet langs de guard van Maia komen. Hij wisselde veel van full guard en half guard, maar in side control komen lukte de Amerikaan, die zijn stijl ‘American Jiu Jitsu noemt, een mengeling van worstelen en Braziliaans Jiu Jitsu. Tegelijkertijd kon Maia ook niet counteren en weer gaan staan waardoor het publiek stil werd en het gevecht niet erg veelbewogen. Zo ging het tot het einde van de tweede ronde.

Shields opende de derde ronde met jabs en trappen naar het been, terwijl tegenstander Maia veelal op de counter loerde. Na een minuut kwam Maia staan beter los en begon hij hardere stoten te gooien tot Shields dit onschadelijk maakte en poging tot een takedown deed. Maia counterde dit en drukte Shields tegen de kooi aan. Met een voetveeg probeerde hij Shields naar de grond te krijgen, maar de Amerikaan counterde dit goed en kreeg een hoofdklem. Maia worstelde zich snel los en het gevecht ging staand verder in het midden van de kooi. Maia kon drie goede stoten plaatsen, waarna hij Shields tegen de kooi drukte en naar de grond gooide. Vanaf Shields’ rug kon Maia gound-and-pound doen, maar Shields counterde opnieuw goed en rolde zich naar de guard van Maia. Vanaf hier werd het een kopie van het slot van de tweede ronde waarbij Shields niet langs de guard van Maia kwam en de Braziliaan geen submission kon doen of ging staan. Het Braziliaanse publiek floot opnieuw uit onvrede.

Toen Dana White de regels veranderde en ook de main events in de UFC zonder titel op het spel vijf ronden lang maakte, had hij waarschijnlijk ook verwacht dat er weleens een mindere tussen zou zitten. Dit was helaas het voorbeeld van zo’n mindere main event tussen twee grapplers die elkaars moves compleet blokkeerde en geen manier konden vinden om het gevecht af te maken omdat de andere grappler daar te goed voor was. Staand konden beide mannen ook geen vuist drukken omdat daar de vaardigheden van beide mannen simpelweg niet liggen. Shields opende daarom de vierde ronde met een poging tot een takedown, maar Maia counterde goed en drukte Shields tegen kooi aan. Shields counterde Maia weer door de Braziliaan tegen de kooi te drukken, maar veel schade deden beide vechters niet. Na anderhalf minuut vond scheidsrechter Marc Goddard het welletjes met het clinchen en haalde hij de vechters weer uit elkaar tot grote vreugde van het aanwezige publiek. Opnieuw duurde het weer niet lang tot iemand voor de takedown ging: Shields ging na twintig seconden weer voor een takedown die Maia kon opvangen, waarna hij weer ging staan. Maia gooide een trap die weer gecounterd werd met een takedown van Shields. Maia ving deze poging ook weer op en vocht zich naar de guard van Shields. Van deze positie kon hij niet veel schade doen doordat Shields hard vasthield met een dichte guard en geen vrijheid gaf aan Maia. De scheidsrechter liet beide mannen weer staan en het gevecht ging staan verder. Staand ging het gelijk op met Maia die vooral zijn linkerstoot gooide en Shields die naar achter ging en zachte legkicks gooide.

De vijfde en laatste ronde opende Shields met een paar trappen en gooide Maia veel counters met zijn linkerhand. Veel schade deden beide vechters niet waardoor Shields opnieuw voor een takedown ging. Maia verdedigde zich hieruit en het gevecht ging staand verder. Shields ging opnieuw voor een takedown, maar Maia verdedigde deze poging ook weer en werd tegen de kooi gedrukt. De Braziliaan drukte Shields vervolgens weer tegen de kooi aan waarna de vechters weer uit elkaar ging. Shields ging opnieuw door met trappen gooien, maar Maia kon staand geen schade doen. Na een paar trappen gevangen te hebben kon de Braziliaan een goede linkerstoot raken, maar kon hij niet capituleren op en meer schade doen. Een nieuwe poging van Shields tot een takedown werd met moeite verdedigd door Maia en de Braziliaan werd weer tegen de kooi gedrukt. Hier werd geen schade uitgedeeld waardoor de vechters weer uit elkaar moesten van scheidsrechter Goddard. In de laatste twintig seconden gooide Maia staand nog alles uit de kast maar kon hij geen serieuze schade doen. Hierna volgde de laatste zoomer en de beslissing die naar Jake Shields ging.
Jake Shields verslaat Demian Maia via split decision (2X 48-47, 1X 47-48)

De volledige resultaten:
Main Card:
Jake Shields verslaat Demian Maia via split decision (2X 48-47, 1X 47-48)
Dong Hyun Kim verslaat Erick Silva via knockout in de tweede ronde
Thiago Silva verslaat Matt Hamill via unanimous decision (3X 30-27)
Fabio Maldonado verslaat Joey Beltran via split decision (2X 29-28, 1X 28-29)
Rousimar Palhares verslaat Mike Pierce via submission (heel hook) in de eerste ronde
Raphael Assunção verslaat TJ Dillashaw via split decision (2X 29-28, 1X 28-29)

Prelims op Fox Sports 2:
Igor Araújo verslaat Ildemar Alcantara via unanimous decision (3X 29-28)
Yan Cabral verslaat David Mitchell via unanimous decision (3X 30-27)
Chris Cariaso verslaat Illarde Santos via TKO in de tweede ronde
Alan Patrick verslaat Garett Whiteley via TKO in de eerste ronde

Andere hoogtepunten/dieptepunten
Alan Patrick kan als vechten niet goed uitpakt, nog altijd doorgaan als gymnast.

Is Raphael Assunção de volgende uitdager van Renan Barao?

Liet Palhares te lang vast?

Deze tweet van Dana White zegt alles over Thiago Silva die waarschijnlijk momenteel op dun ijs staat bij de UFC:

De reactie van Joe Silva op de knockout Dong Hyun Kim:

De andere aanpak van Kim viel ook zijn vorige tegenstander Siyar Bahadurzada op:

Bonus awards goed voor 50.000 dollar:
Fight of The Night: Raphael Assunção vs. T.J. Dillashaw
Knockout of The Night: Dong Hyun Kim
Submission of the Night: Niemand (bonus van Palhares ontnomen)