UFC Fight Night 142: Junior Dos Santos wint in anderhalf ronde, Hunt verliest

0
1048
Foto: Srdjan Stevanovic/Zuffa LLC via Getty Images

Junior dos Santos heeft zijn tweede zege op rij geboekt. In de hoofdpartij van UFC Fight Night 142 in Adelaide was Cigano te sterk voor Tai Tuivasa. De Braziliaan won via TKO in de tweede ronde.

Dos Santos begon goed tegen de taaie 25-jarige Australiër. Hij was mobiel en vond openingen voor zijn harde stoten, hoewel die weinig effect hadden. De granieten kin van Bam Bam kraakte hij namelijk niet, dus Tuivasa bleef naar voren komen om Dos Santos af te snijden en de afstand te minimaliseren.

Dat was ook duidelijk de tactiek van Tuivasa: snijd Dos Santos af, minimaliseer de afstand tegen het gaas van de kooi om daar een mokerslag uit te delen. Daar had de kleinere Australiër aardig wat succes mee, zeker toen Dos Santos een kleine beenblessure leek opgelopen te hebben in het slot van de eerste ronde die zijn mobiliteit aantastte, hoewel Tuivasa ook op wat harde stoten van de voormalig UFC-kampioen liep.

Toch zou die kwetsuur geen invloed hebben op het eindresultaat. Dos Santos vloerde de agressieve Tuivasa na precies honderd seconden in de tweede ronde met een linkerstoot, waarna de Braziliaan direct over ging op ground-and-pound. Eerst deelde hij uit in side control en daarna in mount waar scheidsrechter Herb Dean, tot grote frustratie van Tuivasa, het gevecht stopte.

Shogun profiteert van knieblessure Pedro
Mauricio Shogun Rua klopte Tyson Pedro in het co-main event. De 37-jarige Braziliaan won via TKO in de derde ronde van een zwaar gevecht.

In de eerste ronde at Rua harde stoten en trappen en kwam hij op rolschaatsen door een per ongelukke kopstoot. Hierna wilde Pedro het ook direct afmaken, maar de Braziliaan werd gered door zijn grappling om de tweede ronde zelf te domineren. Niet met zijn welbekende stoten en trappen, maar onkaraktiristiek met worstelvaardigheden en ground-and-pound.

In de derde ronde was het snel voorbij. Pedro had duidelijk een beenblessure en stond niet stevig op zijn hoeven en daar profiteerde Shogun optimaal van. Met een rechterstoot stuurde hij Pedro naar het canvas, waarna de Braziliaanse legende ground-and-pound bleef gooien tot de scheidsrechter het gevecht stopte.

Hunt sluit UFC-loopbaan af met verliespartij
Mark Hunt heeft zijn laatste UFC-gevecht verloren. De 44-jarige Nieuw-Zeelander werd geklopt door Justin Willis via jurybesluit: 3x 29-28. Na het gevecht bood Hunt zijn excuses aan en beloofde hij elders terug te keren.

Hunt, die bij zijn entree ingeleid werd door een Haka, had een goede eerste ronde waarin hij scoorde met trappen tegen Willis’ been en ribbenkast en vervolgstoten die hij daarmee opzette. Een snee op zijn rechterbeen vermoeilijkte echter alles vanaf de tweede ronde. Daarin liet The Super Samoan zich het kaas van het brood door Willis, die de laatste twee ronden won op volume.

Big Pretty hield daarin zijn afstand en frustreerde Hunt met zijn stoten en trappen. Deze waren niet hard omdat de Amerikaan zich inhield om niet op een counter van de geslepen Hunt te lopen, maar wel genoeg om zege binnen te halen. Hunt kon niets meer forceren, waardoor de 44-jarige kickbokslegende zijn UFC-tijd afsloot met een domper.

Hunt vocht achttien keer in de Octagon. Acht keer won hij, waarvan zeven keer via knock-out of TKO. The Super Samoan vocht eenmaal voor de interim-UFC-zwaargewichttitel op UFC 180, maar verloor toen met drie weken voorbereiding van Fabricio Werdum. De populaire Hunt verloor zijn laatste drie UFC-gevechten.

Anthony Rocco Martin laat Jake Matthews slapen
Anthony Rocco Martin won op vijandig grondgebied van Jake Matthews. In de slotronde van het gevecht werd Matthews bewusteloos verwurgd door de Amerikaan met een D’arce choke.

Het gevecht werd grotendeels staand met de vuisten uitgevochten. Martin vocht op afstand en zette druk en Matthews overbrugde grote afstanden met explosies naar voren. In het slot van de eerste ronde besloot Matthews de druk op te voeren en agressief naar voren te gaan, wat resulteerde in een amusante stotenwisseling.

Het was een gelijkopgaande strijd waarin beiden hun punten scoorden en daardoor leek het gevecht naar de jury te gaan, tot Matthews in het begin van de laatste ronde een mislukte takedown deed en Martin op zijn rug klom. Eenmaal daar manoeuvreerde hij naar half guard voor een anaconda choke tot de scheidsrechter zag dat Matthews’ arm slap hing en The Celtic Kid bewusteloos was.

Yusuff maakt gehakt van Mokhtarian
Sodiq Yusuff had weinig moeite om een einde te maken aan de ongeslagen status van Suman Mokhtarian. De Nigeriaan won in twee minuten en veertien seconden via TKO dankzij zijn krachtige stoten.

In totaal duurde het gevecht dus 134 seconden en daarvan werd grotendeels in de clinch uitgevochten. Nadat hij de stootkracht van Super Sodiq voor het eerst voelde, wilde Mokhtarian zijn tegenstander direct tegen de kooi zetten om hem af te remmen. Toen scoorde Yusuff een minuut lang puntjes met knieën tegen de benen, maar nadat hij loskwam en terug op boksafstand kwam was het weer een heel ander verhaal.

Toen schakelde Yusuff terug op mokerslagen die het gevecht snel zouden beëindigden. Mokhtarian had namelijk geen antwoord op de rechterstoten en stootcombinaties en at vuisten tot hijzelf tegen de kooi werd gedrukt waar de scheidsrechter een einde aan het gevecht moest maken.

Jim Crute floreert in UFC-debuut
Jim Crute maakte een spectaculair UFC-debuut door Paul Craig te verslaan. De Australiër won via submissie door Kimura in de laatste tien seconden van het gevecht. De submissie was de kers op de taart van een sterk optreden.

Craig had geen enkele interesse in een kickbokspartij en probeerde wanneer hij maar kon een takedown te doen. Het verhaal van de wedstrijd was dan ook dat Craig het grondgevecht steeds initieerde, maar deze grotendeels grotendeels verloor. Crute was namelijk erg goed van zijn rug en worstelde zich steeds naar goede posities bovenop of terug naar zijn voeten.

Zo kwam Crute tweemaal dichtbij de zege via arm-triangle choke waarbij Craig alle zeilen moest bijzetten om in het gevecht te blijven en deed hij in de eerste ronde een overname van zijn rug in half guard om bovenop Craig in half guard te komen. Half guard was ook de positie waarin hij in het slot gooide na 4 minuut 51 in ronde drie.

De volledige resultaten:
Main card:
Junior Dos Santos verslaat Tai Tuivasa via TKO, 2:30 in ronde 2
Mauricio Rua verslaat Tyson Pedro via TKO, 0:43 in ronde 3
Justin Willis verslaat Mark Hunt via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Anthony Rocco Martin verslaat Jake Matthews via submissie (anaconda choke), in ronde 3
Sodiq Yusuff verslaat Suman Mokhtarian via TKO, 2:14 in ronde 1
Jim Crute verslaat Paul Craig via submissie (Kimura), 4:51 in ronde 1

Prelims:
Alexey Kunchenko vs. Yushin Okami via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-27)
Ben Nguyen verslaat Wilson Reis via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Keita Nakamura verslaat Salim Touahri via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)
Kai Kara-France verslaat Elias Garcia via unaniem jurybesluit (2x 30-25, 1x 30-26)

Vroege prelims:
Christos Giagos verslaat Mizuto Hirota via unaniem jurybesluit (29-28, 29-27, 30-28)
Damir Ismagulov verslaat Alex Gorgees via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-25)

Bonus awards:
Fight of the Night: Kai Kara-France vs. Elias Garcia
Performance of the Night: Maurício Rua & Sodiq Yusuff