UFC Fight Night 140: Santiago Ponzinibbio zet winreeks voort in thuisland

0
381
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Hij moest ervoor werken, maar Santiago Ponzinibbio heeft zijn zevende overwinning op rij geboekt. In thuisland Argentinië won Gente Boa de hoofdpartij van UFC Fight Night 140 in Buenos Aires van Neil Magny met een snoeiharde knock-out in de vierde ronde.

Het wedstrijdbeeld was erg eenzijdig: Ponzinibbio kwam naar voren en dreigde harde stoten uit te delen, terwijl Magny naar achter ging en alleen vooruit kwam als hij een jab probeerde. Dat gezegd hebbende, gebeurde er meer in het enigszins vreemde gevecht.

Ponzinibbio was degene die scoorde, maar wilde voornamelijk stoten. Magny had meerdere malen last van zijn ogen, maar niet door een vinger (zoals in Ponzinibbio’s gevecht met Gunnar Nelson). Zijn jabs kwamen namelijk perfect aan en gaf de Amerikaan moeite.

Daarbij had Ponzinibbio ook heel veel succes met trappen tegen de benen. Vanaf de tweede ronde stuurde hij Magny met elke trap naar het canvas en eenmaal daar trapte hij ook meerdere malen door om schade te doen aan Magny’s linkerbeen. De Amerikaan kwam daardoor steeds met moeite overeind en naarmate het gevecht vorderde ging die pijn niet weg. Dit speelde een grote rol in het slot.

Het enige offensief van Magny kwam dus via zijn stoten en die hadden effect: Ponzinibbio had een lelijke snee tussen zijn linkeroog en wenkbrauw opgelopen, een gevaarlijke positie die voor sommige doktoren waarschijnlijk genoeg aanleiding waren om het gevecht te stoppen. Dat gebeurde niet, dus hield Ponzinibbio de touwtjes in handen.

Hoewel de beentrappen dus het meeste effect leken te hebben, bleef Ponzinibbio focussen op zijn stoten. In de vierde ronde was Magny’s been een groot doelwit en viel hij na elke trap tegen de grond, om vervolgens met grote moeite op te staan. Het zag ernaar uit dat Ponzinibbio daarmee overwinning zou binnenhalen, maar dat was niet zo.

Precies halverwege stond Magny met zijn rug tegen de kooi, na een trap tegen het linkerbeen, en zocht Ponzinibbio naar een gaatje in Magny’s bescherming voor zijn rechterstoot. Deze vond hij: met een snoeiharde vuist gooide Ponzinibbio een voltreffer op Magny’s gezicht. De Amerikaan viel om en het gevecht was over.

Lamas stopt Elkins in slotminuut
In het co-main event scoorde Ricardo Lamas een mooie zege. The Bully versloeg Darren Elkins via TKO in de derde ronde van een amusant gevecht. Dit was Elkins’ eerste verliespartij zonder jury sinds 20 april 2013.

Elkins begon goed aan het gevecht. Hij was actief en werkte erg hard om schade te doen en daar had Lamas in eerste instantie moeite mee. The Damage gaf Lamas geen adempauze en combineerde staande werk met takedowns. Lamas’ enige echte offensief waren zijn beentrappen die later een rol zouden spelen.

Halverwege kreeg Lamas meer grip op zijn tegenstander. Hij had Elkins’ linkerbeen flink beschadigd tot het punt dat hij mank liep en verdedigend had hij een antwoord op elke aanval. Elkins trouwens ook, waardoor de vedergewichten nooit lang op de grond lagen. Beiden wisten altijd een uitweg te vinden van hun rug op verschillende manieren en dat was leuk om te zien.

Het slotakkoord was voor Lamas. Met nog twee minuten te gaan deed hij een geslaagde takedown en richtte hij flinke schade aan bij de bebloede Elkins. In de slotminuut verdween de dekking van Elkins en kon The Bully defintief het gevecht binnenhalen met ground-and-pound. Hoewel Elkins nog actief was, maakte scheidsrechter Keith Peterson met 51 seconden op de klok er een einde aan.

Walker snel klaar met Rountree
Johnny Walker maakte een indrukwekkend debuut door Khalil Rountree in twee minuten te kloppen. De lange Braziliaan won op knock-out dankzij zijn ellebogen.

Walker begon bewegelijk en energiek, hoewel hij geen stoot uitdeelde in de eerste anderhalve minuut. Daarin keek hij de kat uit de boom en ontving hij twee trappen tegen de benen, die hij op komische wijze bagatelliseerde. Toen hij eenmaal aanviel, was het ook direct voorbij.

Walker, 1,96 meter lang, zette zijn aanval op met een hoge trap en volgde deze op met stoten om in de clinch te komen. Met zijn handen op Rountree’s achterhoofd, zette Walker zijn opponent op rolschaatsen met een rake elleboog en seconden later raakte hij er nog een om het gevecht al te beslissen.

Heinisch maakt knap debuut tegen Ferreira
Ian Heinisch heeft zijn UFC-debuut gewonnen van Cezar Ferreira. De Amerikaan werd na vijftien minuten vechten door de jury tot winnaar uitgeroepen.

Heinisch moest veel lengte goedmaken tegen de langere Ferreira en dat deed hij met constante druk en energie. De Amerikaan werkte hard en toonde ook de intentie om de wedstrijd voortijdig af te maken. Mutante had een vrij eenvoudig strijdplan dat bestond uit stoten naar takedowns en op de grond punten scoren, maar Heinisch dwarsboomde dat goed.

In de eerste ronde was Heinisch nog niet gevaarlijk, maar in de laatste tien minuten kwam hij meerdere malen in de buurt van een voortijdig einde. In de tweede ronde had hij een strakke guillotine choke en even later een armklem om de ronde bijna af te sluiten met een knock-out door stoten. In de derde ronde won hij ook bijna via knock-out door de vermoeide Ferreira op rolschaatsen te zetten, maar de Braziliaan bleef staan tot het eindsignaal. Toch was Heinisch de duidelijke winnaar.

Vera verpest thuiskomstfeestje Cannetti
Marlon Vera won zijn tweede gevecht op rij door Guido Cannetti overtuigend te kloppen. De Ecuadoriaan zette zijn opponent in het begin van de tweede ronde weg via submissie door rear-naked choke.

Chito had moeizaam begin. Cannetti was aggresief en probeerde veel schade te doen met oplevingen en stootbarrages die meestal eindigden in takedowns. Vera evenaarde die agressie niet, maar liep ook geen zware schade op. Toch was de eerste ronde duidelijk in Cannetti’s voordeel.

Na de openingsronde maande coach Colin Oyama Vera om wakker te worden en dat deed hij ook. Na een halve minuut minimaliseerde hij de afstand met een opspringende knie en begon Chito aan de winnende barrage. Met twee harde knieën in de clinch vloerde hij Cannetti, waarna hij voor een guillotine choke ging. Cannetti ontsnapte en stond op, maar werd snel weer op de grond gegooid door Vera. De Ecuadoriaan kwam op Cannetti’s rug en maakte het daar wel af met een verwurging.

Calvillo laat Botelho gauw kloppen
Cynthia Calvillo sierde haar terugkeer in de Octagon op met een mooie overwinning in Buenos Aires. De Amerikaanse, die voor het eerst vocht sinds een dopingschorsing, klopte Poliana Botelho in een ronde via submissie door rear-naked choke.

Het was geen geheim dat Calvillo, die twee pond te zwaar inwoog, vanaf het begin voor de takedown zou gaan en Botelho dit wilde tegenhouden. Dat lukte de Braziliaanse in eerste instantie goed. Na drie minuten had ze een takedown verdedigd en bij een tweede hield ze het grondwerk minimaal.

De derde poging van Calvillo was wel raak, waardoor de Amerikaanse gelijk in side control kwam. Botelho verdedigde haar hoofd goed, maar kreeg veel ellebogen tegen de rest van haar lichaam te verwerken. Toch was de Braziliaanse niet in gevaar, tot ze in half guard kwam en in de laatste dertig seconden haar rug naar Calvillo draaide. De Amerikaanse zag haar kans schoon voor een verwurging en won.

De volledige resultaten:
Main card:
Santiago Ponzinibbio verslaat Neil Magny via knock-out, 2:36 in ronde 2
Ricardo Lamas verslaat Darren Elkins via TKO, 4:51 in ronde 3
Johnny Walker verslaat Khalil Rountree via knock-out, 1:57 in ronde 1
Ian Heinisch verslaat Cezar Ferreira via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Marlon Vera verslaat Guido Cannetti via submissie (rear-naked choke), 1:31 in ronde 2
Cynthia Calvillo verslaat Poliana Botelho via submissie (rear-naked choke), 4:48 in ronde 1

Prelims:
Michel Prazeres verslaat Bartosz Fabinski via submissie (guillotine choke), 1:02 in ronde 1
Alexandre Pantoja verslaat Ulka Sasaki via submissie (rear-naked choke), 2:10 in ronde 1
Austin Arnett verslaat Humberto Bandenay via unaniem jurybesluit (2x 29-27, 1x 29-28)
Laureano Staropoli verslaat Hector Aldana via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Vroege prelims:
Jesus Pinedo verslaat Devin Powell via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Nad Narimani verslaat Anderson dos Santos via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Bonus awards:
Fight of the Night: Laureano Staropoli vs. Hector Aldana
Performance of the Night: Santiago Ponzinibbio & Johnny Walker