UFC Fight Night 139: Klassieker tussen Rodriguez en Jung eindigt sensationeel

0
436
Foto: Matthew Stockman/Zuffa LLC via Getty Images

Yair Rodriguez en Chan Sung Jung kregen in Denver de eer om het UFC-evenement ter viering van het 25-jarig jublieum van de organisatie af te sluiten en konden dat waarschijnlijk niet beter als ze het honderd keer zouden overdoen. Rodriguez won de klassieker in de slotseconden met een verbluffende elleboog in de allerlaatste seconde.

Rodriguez won dus in stijl, maar achteraf bleek ook dat hij de knock-out nodig had om met de zege huiswaarts te keren. De Mexicaan stond namelijk op punten achter bij twee juryleden (39-37), waardoor verlies in de lucht hing.

The Korean Zombie bouwde deze voorsprong op door vanaf het begin naar voren te komen en te drukken. In de eerste tien minuten kon El Pantera dat moordende tempo nog bijbenen, waardoor hij de tweede ronde met zijn stoten en trappen won, maar in de derde ronde nam de Zuid-Koreaan het gevecht over.

Jung kreeg flink wat klappen om de oren, maar deelde met een hoger volume uit en bokste erg goed. Elke keer als hij een klein beetje bloed rook wilde hij het ook afmaken, wat voor de kijkers een plezier was, maar soms iets te voorbarig. Vanaf de derde ronde probeerde Rodriguez meerdere keren van een staande positie een beenklem te pakken, maar deze verdedigde Jung goed.

Dit leidde tot de slotronde waarin alles voor de laatste keer uit de kast getrokken werd door de vedergewichten. Meerdere malen stopten ze tegelijkertijd met vechten om de sfeer in de arena te proeven en het gejuich te ontvangen, zo ook voor de laatste tien seconden.

Een voortijdig einde was toen niet meer denkbaar, maar kwam er toch… en hoe. Toen The Korean Zombie een linkerstoot probeerde, boog Rodriguez naar voren om hem te ontwijken en stak hij zijn elleboog omhoog. Deze kon de Zuid-Koreaan niet beter op de kin raken, die vervolgens compleet buiten westen op het canvas viel.

Hierna was het seconden onduidelijk wat er precies gebeurd was, mede doordat Rodriguez daarna ook naar de grond viel (als resultaat van een opgelopen beenblessure in de eerste ronde). In de herhaling werd duidelijk wat de Mexicaan had geflikt, een zeer gepast einde van het fantastische gevecht.

Cerrone laat Perry afkloppen en schrijft geschiedenis in thuisstad
Het gevecht waar erg naar uitgekeken werd tussen Donald Cerrone en Mike Perry eindigde, zoals velen verwachtten, in de eerste ronde. De wijze waarop verrast misschien: Cowboy liet zijn opponent kloppen met een armbar.

Waar velen een keiharde stoot- en trappartij verwachtten, was het in de eerste drie minuten vooral aftasten in de clinch en van afstand. Daarna verraste Perry met een takedown om in side control te komen. Dat bleek echter in het voordeel van Cerrone. Op de grond was hij namelijk een niveau hoger dan Platinum, bleek wel uit de overname die snel volgde om zelf in side control te komen.

Daarna probeerde Cowboy direct een rear-naked choke van Perry’s rug, maar daar werkte Platinum zich met explosies uit. Hierna kwam hij in Cerrone’s guard, wat uiteindelijk de positie was waarin Cowboy geschiedenis zou schrijven.

Cerrone deed namelijk direct een triangle choke die Perry, opnieuw, met grof geweld en weinig techniek verdedidgde. Cowboy liet zijn tegenstander echter niet gaan en schakelde met 25 seconden te gaan naar een strakke armbar. Zo strak, dat Perry hem niet van zich afkreeg met grof geweld door hem op de grond te smijten. Hierna bleef Cerrone dus aanzetten tot Perry moest kloppen.

Cerrone schreef twee UFC-records op zijn naam. Hij is de eerste UFC-vechter met 21 zeges in de Octagon (een meer dan Georges St-Pierre en Michael Bisping) en vijftien voortijdige zeges (een meer dan Anderson Silva en Vitor Belfort).

De Randamie wint eerste gevecht in 21 maanden
LINK

Dariush geeft worstelclinic aan Moisés
Beneil Dariush verpestte het UFC-debuut van Thiago Moisés. Het gevecht tussen de BJJ-specialisten won Benny dankzij zijn aanvullende worstelvaardigheden op de grond. Hiermee werd hij na vijftien minuten tot winnaar uitgeroepen door de jury: 2x 30-25, 1x 30-26.

In de openingsminuten wist Moisés nog problemen te geven met zijn BJJ-vaardigheden. Zo sprong hij in de eerste minuut direct naar guard met een strakke guillotine choke, maar Dariush verdedigde deze adequaat. Daarna nam hij alle touwtjes in handen.

In de veertien minuten die volgden had Moisés niets in de melk te brokkelen. Dariush had de volledige controle op het canvas en peperde de Braziliaan in met stoten van verschillende posities. Het enige pluspuntje voor Moisés was dat hij meerdere rear-naked choke-pogingen overleefde en dus het eindsignaal haalde, maar daarmee hield hij Dariush niet van zijn eerste overwinning in twee jaar af.

Maycee Barber heeft perfecte start in UFC
Maycee Barber kende een erg geslaagd UFC-debuut. De twintigjarige inwoonster van Denver klopte Hannah Cifers na twee minuten in de tweede ronde via TKO dankzij ground-and-pound met ellebogen.

Vanaf het startsignaal was het verschil in grootte in het voordeel van Barber erg duidelijk en dat ging gekoppeld met een flink krachtsverschil. The Future liet zich direct gelden en wisselde harde klappen met takedown-pogingen af, maar de kleinere Cifers ging daar goed mee om. Zo at ze een snoeiharde elleboog vanuit de clinch alsof het niets was.

In de tweede ronde ging het gevecht wel naar het canvas. Barber initieerde de clinch na een reeks ellebogen en daarna kreeg ze Shockwave met haar rug op het canvas. Cifers gaf zich toen ook nog verre van gewonnen en deed constant submissies, maar Barber verdedigde adequaat om in betere posities te komen keiharde stoten en, vooral, ellebogen. Cifers’ verzet staakte toen ze hevig bloedde dankzij Barbers uithalen en de scheidsrechter tussen beiden kwam.

Trizano blijft ongeslagen tegen Violent Bob Ross
Mike Trizano klopte Luis Pena in het gevecht tussen de TUF 27-deelnemers. The Lone Wolf won het achtste gevecht van zijn loopbaan via verdeeld jurybesluit: 30-27, 29-28, 28-29.

Trizano won grotendeels dankzij zijn staande kwaliteiten. Vanaf het begin trapte hij tegen de lange benen van Pena, waardoor de staande aanvallen van Violent Bob Ross in kracht afnamen en doorzichtiger werden. Ook scoorde The Lone Wolf beter met zijn stoten in slagenwisselingen met Pena.

Het gevecht speelde ook gedeeltelijk op de grond en tegen de kooi af. Pena wilde namelijk erg graag op de grond vechten, maar dat bracht hem weinig succes. Trizano sloeg meerdere pogingen af en eenmaal op de grond, zoals in de tweede ronde toen Pena op Trizano’s rug kwam voor een rear-naked choke, verdedigde hij adequaat en counterde hij ook door schade uit te delen in betere posities bovenop.

De volledige resultaten:
Main card:
Yair Rodriguez verslaat Chan Sung Jung via knock-out, 4:59 in ronde 5
Donald Cerrone verslaat Mike Perry via submissie (armbar), 4:46 in ronde 1
Germaine de Randamie verslaat Raquel Pennington via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Beneil Dariush verslaat Thiago Moisés via unaniem jurybesluit (2x 30-25, 1x 30-26)
Maycee Barber verslaat Hannah Cifers via TKO, 2:01 in ronde 2
Mike Trizano verslaat Luis Pena via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)

Prelims:
Ashley Yoder verslaat Amanda Cooper via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 27-30)
Bobby Moffett verslaat Chas Skelly via submissie (brabo choke), 2:43 in ronde 2
Davi Ramos verslaat John Gunther via submissie (rear-naked choke), 1:57 in ronde 1
Devonte Smith verslaat Julian Erosa via knock-out, 0:46 in ronde 1

Vroege prelims:
Eric Shelton verslaat Joseph Morales via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 27-30)
Mark De La Rosa verslaat Joby Sanchez via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)

Bonus awards:
Fight of the Night: Chan Sung Jung vs. Yair Rodriguez
Performance of the Night: Yair Rodriguez vs. Donald Cerrone