UFC Fight Night 137: Thiago Santos sloopt Eryk Anders

0
345
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

De strijd der middengewichten op lichtzwaargewicht is gewonnen door Thiago Santos. De Braziliaan klopte Eryk Anders in de hoofdpartij van UFC Fight Night 137 in Sau Paulo via technische knock-out in de derde ronde van een leuke partij.

Vanaf de start was het duidelijk dat Anders geen zin had in een staande partij met Santos. De Amerikaan gebruikte zijn stoten om takedowns op te zetten, terwijl Marreta explosieve stoten en trappen wilde uitdelen.

Santos kwam hierbij beter uit de verf. Hij hield de takedowns tegen en scoorde beter op de voeten met trappen en stoten, ondanks dat Anders het initiatief wilde hebben. Na een mislukte takedown van Ya Boy in het begin van de tweede ronde was er ook nog ruimte voor ground-and-pound.

In de derde ronde leek het tij mogelijk te keren toen Anders een takedown scoorde en op Santos’ rug kwam, maar dat was schijnbedriegd toen de thuisvechter zich een minuutje later uit de benarde positie werkte. Hiermee kreeg Santos zelvertrouwen en ging hij steeds meer raken met stoten en trappen die impact hadden.

Anders, die het gevecht met een kleine week voorbereiding aannam, kon daarna nog een takedown scoren en het tempo verlagen bovenop Santos, maar ook toen duurde het niet lang voordat de Braziliaan weer in een goede positie kwam om schade te doen op zijn hurken met stoten en ellebogen. Zo eindigde de ronde ook: Santos gehurkt en Anders die probeerde om de takedown te voltooien.

Hierna was Anders gesloopt. Hij draaide zich na het eindsignaal om en viel afgepeigerd tegen de benen van scheidsrechter Marc Goddard aan. Zijn coaches helpten hem vervolgens naar zijn hoek aan de andere kant van de kooi, maar op de weg ernaartoe stortte Anders twee keer ten aarde. Na de tweede keer maakte Goddard direct een einde aan de partij met Anders op zijn rug in het midden van de kooi.

Een eng gezicht, maar achteraf liet Anders weten dat hij oké is.

Oliveira in handomdraai klaar met Pedersoli
Alex Oliveira had weinig moeite met Carlo Pedersoli. De Braziliaan won in amper een minuut via knock-out. Cowboy boekte zijn vierde zege in vijf wedstrijden, allemaal zonder hulp van de jury.

Nadat hij amper een aanval had gedaan, ving Oliveira een trap van zijn tegenstander en counterde hij met een rechterstoot. Deze kwam zodanig aan dat Pedersoli gevloerd werd en met nog een rechterstoot naar achter viel. Hierna hoefde Cowboy het alleen nog af te maken.

Antonio Rogerio Nogueira draait klok paar jaar terug
Antonio Rogerio Nogueira won zijn eerste gevecht sinds mei 2016. Lil’ Nog klopte Sam Alvey via TKO in de tweede ronde.

Nogueira begon passief en liet Alvey het spel maken in de eerste minuten. De Braziliaan was wel de aanjager, maar gooide minder stoten. Hij probeerde een linkerstoten en die kwamen ook aan, maar niet genoeg om de ronde te pikken van Smile’n Sam.

Een minuut in de tweede ronde maakte dat niet meer uit. Toen waren het opnieuw de linkerstoten van Nogueira die doel troffen, maar ditmaal zorgden ze er ook voor dat Alvey op z’n hoede gezet werd. Dit deed de partij goed want de twee lichtzwaargewichten gingen daarna het vuurgevecht aan en daar kwam Lil’ Nog als beste uit dankzij een linkerstoot achter het oor. Alvey zakte in elkaar, wedstrijd voorbij.

Ewell debuteert met winst op vijandig grondgebied tegen oud-kampioen Barao
Andre Ewell werd een zware opgave gegeven. Hij debuteerde in de UFC tegen voormalig Renan Barao in diens thuisland, maar won toch. Twee van de drie juryleden beoordeelden hem als winnaar: 2x 29-28 tegen 1x 28-29.

Ewell had een goed begin toen hij Barao in de eerste minuut naar de grond sloeg, maar de Braziliaan herstelde en trok Ewell naar de grond. Eenmaal daar kwam hij in veel goede posities en deed hij in het slot een gevaarlijke armklem. Ewell klopte niet, dus kwam er een tweede ronde.

Vanaf toen nam Ewell het over met zijn boksen. Met zijn lange armen bestookte hij The Baron met klappen van afstand en raakte hij met een hoger volume dan Barao, die nauwelijks counterde en te weinig trappen uitdeelde om recht te hebben op de zege. Die ene 29-28 voor Barao, die inwoog op 141,75 pond, was eigenlijk niet goed te bevatten.

Rodriguez en Markos niet verder dan remise
Het openingsgevecht van het hoofdkaart tussen Marina Rodriguez en Randa Markos eindigde in een remise. Een jurylid gaf Markos de zege, maar twee beoordeelden het 28-28 en dus was er geen winnaar.

De eerste ronde was overduidelijk een 10-8 ronde voor Markos, die op de grond domineerde en scoorde. Rodriguez had niets in de melk te brokkelen en at stoten van half guard, side control en, vooral, mount.

Daarna ging het meer Rodriguez’ kant op. Markos liet het grondspel achterwege om te boksen en betaalde daarvoor de prijs met een partij die gelijkopgaander werd. Staande specialist Rodriguez kon daardoor in de laatste tien minuten scoren met stoot- en trapcombinaties en het canvas ontwijken. Hierdoor eindigde haar UFC-debuut in een remise.

De volledige resultaten:
Main card:
Thiago Santos verslaat Eryk Anders via TKO, 5:00 in ronde 3
Alex Oliveira verslaat Carlo Pedersoli via knock-out, 0:39 in ronde 1
Antonio Rogerio Nogueira verslaat Sam Alvey via TKO, 1:00 in ronde 2
Andre Ewell verslaat Renan Barao via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Marina Rodriguez vs. Randa Markos eindigt in remise (2x 28-28, 1x 29-28 Markos)

Prelims:
Charles Oliveira verslaat Christos Giagos via submissie (rear-naked choke), 3:22 in ronde 2
Evan Dunham vs. Francisco Trinaldo verslaat Evan Dunham via TKO, 4:10 in ronde 2
Luis Henrique da Silva verslaat Ryan Spann via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Augusto Sakai verslaat Chase Sherman via TKO, 4:03 in ronde 3

Vroege prelims:
Sergio Moraes verslaat Ben Saunders via submissie (arm-triangle choke), 4:42 in ronde 2
Marya Bueno Silva verslaat Gillian Robertson via submissie (arm) 4:55 in ronde 1
Thales Leites verslaat Hector Lombard via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Elizeu Zaleski dos Santos verslaat Luigi Vendramini via knock-out, 1:20 in ronde 2
Livia Renata Souza verslaat Alex Chambers via submissie (guillotine choke), 1:21 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Thiago Santos vs. Eryk Anders
Performance of the Night: Antônio Rogério Nogueira & Charles Oliveira