UFC Fight Night 135: Gaethje overrompelt Vick in 87 seconden

0
485
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Justin Gaethje heeft de eerste verliesreeks van zijn loopbaan overtuigend doorbroken. Nadat hij knock-out ging tegen Eddie Alvarez en Dustin Poirier, had hij maar anderhalve minuut nodig om James Vick compleet buiten westen te slaan in de hoofdpartij van UFC Fight Night 135 in Lincoln (Nebraska).

In de eerste minuut gebruikte Vick zijn lange benen om trappen door het midden te gooien en Gaethje op afstand te houden. Dat ging precies een minuut goed tot The Highlight clinchte, loskwam en Vick vervolgens juist de afstand verkleinde met zijn aanvallen.

Na een paar trappen wilde de Texaan terug naar zijn oude strijdplan, maar dat ging mis. Gaethje dreef hem tegen de kooi om een perfecte rechterstoot op de kaak te raken, waardoor The Texecutioner compleet bewusteloos met zijn gezicht op het canvas viel. Gevecht over, dus kon Gaethje zijn welbekende salto van de kooi maken.

Johnson wint met hakken over de sloot van Fili
Michael Johnson boekte zijn eerste zege op vedergewicht door Andre Fili te kloppen. The Menace won via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28 en 1x 27-30. De uitslag kon echter makkelijk in het voordeel van Fili zijn geweest.

Johnson wilde vooral staand vechten en scoorde van begin tot eind erg goed met zijn linkerstoten. De actievere Fili ging herhaaldelijk voor rechtertrappen naar het hoofd, maar die zag The Menace allemaal aankomen. Hierdoor was de eerste ronde ongetwijfeld voor Johnson, maar de tweede ging naar Fili.

Touchy kon daarin namelijk een takedown scoren en op Johnsons rug komen. Daar probeerde hij een halve ronde lang een verwurging te forceren, maar dat mislukte. In de slotminuut kon Johnson hem nog van zich afwerken en bovenop schade doen. De slotronde had meer weg van de eerste, maar daarin was het verschil dat Fili wat meer succes had met zijn aanvallen. Toch won Johnson.

Casey discutabel langs Hill
Een ander discutabel jurybesluit kwam uit het gevecht tussen Cortney Casey en Angela Hill. Casey won een gelijkopgaand gevecht via verdeeld jurybesluit: 30-27, 29-28, 28-29.

In de eerste ronde was Hill beter in raken met combinaties en niet geraakt worden. Casey scoorde ook een takedown, maar dankzij een armklempoging kon Overkill weer opstaan. In de ronde daarna kwam Cast Iron er iets beter in, vooral op de voeten met combinaties, en dat zorgde voor een gelijkopgaande ronde.

De slotronde was ook niet makkelijk om te scoren. Beiden scoorden met combinaties en niemand maakte een echt verschil. Een groot verschil tijdens het gevecht was accuraatheid. Casey was actiever met 333 gegooide stoten en trappen, terwijl Hill ‘maar’ 222 gooide. Toch had Hill meer geraakt: 121 om 111 (aldus FightMetric). Voor de jury was dat echter geen argument om Overkill te laten winnen.

Barberena stuurt tweede Ellenberger-broer met pensioen
Jake Ellenberger is met pensioen. Na het gevecht met Bryan Barberena kondigde The Juggernaut (33) aan dat hij niet meer zal vechten. Ellenberger verloor in zijn thuisstaat via TKO in de eerste ronde.

Ellenberger opende agressief, maar Barberena ging ontspannen met de druk om en kon na anderhalf minuut zijn eigen offensief inbrengen. Met een rechterstoot verloor Ellenberger zijn balans, maar hij bleef in de partij en de vooruitkomende Barberena eindigde daarmee bovenop hem terwijl hij de takedown probeerde.

Toen Ellenberger eenmaal opstond, werd hij direct weer naar het canvas gestuurd met een rechterstoot en toen maakte Barberena het wel af. Hierna kondigde The Juggernaut zijn pensioen aan in gesprek met Paul Felder.

Het was de negende verliespartij in elf gevechten voor Ellenberger en in die reeks ging hij zes keer knock-out. Voordat die reeks begon was The Juggernaut lang titelkandidaat op weltergewicht dankzij zeges op Jake Shields, Diego Sanchez en Nate Marquardt. Het gevecht met Barberena was de 46ste van zijn loopbaan en de 21ste in de UFC.

Figueiredo blijft ongeslagen
Deiveson Figueiredo heeft de vijftiende overwinning van zijn loopbaan geboekt door John Moraga te kloppen. De ongeslagen Braziliaan won op overtuigende wijze van de voormalig titeluitdager via TKO in de tweede ronde.

Vanaf het begin was Moraga alert op de vuurkracht van Figueiredo en hield hij de afstand, tot de Braziliaan tegen de kooi een takedown scoorde en het gevecht op het canvas doorging. Bovenop scoorde Figueiredo met stoten en moest hij een paar submissies ontwijken tot het eindsignaal.

In de tweede ronde scoorde Figueiredo opnieuw een takedown en kwam hij beter door met stoten die een enorme snee op het hoofd van Moraga openden. Toen Moraga zich eenmaal omhoog vocht, werd hij meteen gevloerd met een rechterhoek en rook Figueiredo bloed. In eerste instantie was de Braziliaan iets te enthousiast waardoor Moraga nog opstond, maar met een loepzuivere stoot tegen de lever ging Moraga opnieuw neer voordat Figueiredo het afmaakte.

Anders trapt zich naar harde zege via knock-out
Eryk Anders heeft zich hersteld van zijn verliespartij tegen Lyoto Machida. Ya Boy klopte Tim Williams in de slotseconden via een harde knock-out met een trap tegen het hoofd.

Anders had een lastige start tegen de langere Williams. Ya Boy zette volop druk, maar echt doorhalen lukte niet en daardoor kon Williams speldenprikjes teruggeven. The South Jersey Strangler had een paar goede momenten om de eerste ronde te winnen en had ook een goede start van de tweede ronde.

Maar na twee minuten in het tweede bedrijf kwam Anders tot leven nadat hij zich herstelde van een takedown. Het drukzetten werd daarna gecombineerd met rake klappen en schade aanrichten. In de slotseconden van het gevecht kwam daar de knock-out als kers op de taart bij: na een linkertrap werd Williams gevloerd en op het moment dat hij amper stond, trapte Anders hem genadeloos buiten westen. Deze uithaal was toegestaan, aangezien Williams alleen nog een hand op het canvas had.

De volledige resultaten:
Main card:
Justin Gaethje verslaat James Vick via knock-out, 1:27 in ronde 1
Michael Johnson verslaat Andre Fili via verdeeld jurybelsuit (2x 29-28, 1x 27-30)
Cortney Casey verslaat Angela Hill via verdeeld jurybelsuit (30-27, 29-28, 28-29)
Bryan Barberena verslaat Jake Ellenberger via TKO, 2:26 in ronde 1
Deiveson Figueiredo verslaat John Moraga via TKO, 3:08 in ronde 2
Eryk Anders verslaat Tim Williams via knock-out, 4:42 in ronde 3

Prelims:
James Krause verslaat Warlley Alves via TKO, 2:28 in ronde 2
Cory Sandhagen verslaat Iuri Alcantara via TKO, 1:01 in ronde 2
Andrew Sanchez verslaat Markus Perez via unaniem jurybelsuit (3x 29-28)
Mickey Gall verslaat George Sullivan via submissie (rear-naked choke), 1:09 in ronde 1

Vroege prelims:
Joanne Calderwood verslaat Kalindra Faria via submissie (triangle-armbar), 4:57 in ronde 1
Drew Dober verslaat Jon Tuck via unaniem jurybelsuit (2x 30-26, 1x 30-27)
Rani Yahya verslaat Luke Sanders via submissie (heel hook), 1:31 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Cory Sandhagen vs. Iuri Alcantara
Performance of the Night: Justin Gaethje & Eryk Anders