UFC Fight Night 134: Ontketende Smith bindt ook Rua aan zegekar

0
562
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Anthony Smith heeft zijn tweede UFC-legende op rij in een mum van tijd geklopt. Na Rashad Evans op UFC 225, versloeg Lionheart Mauricio Shogun Rua in de hoofdpartij van UFC Fight Night 134 in Hamburg via knock-out in 89 seconden.

Smith en Rua wonden er geen doekjes omheen en gingen, zoals verwacht, direct in de aanval met stoten en trappen. De Amerikaan, die het gevecht met een kleine drie weken aannam, werd als eerste tegen de kooi gedreven, maar daar counterde hij met een jab en lange stoot die Shogun op rolschaatsen zette. Hierna rook Smith bloed.

Lionheart ging daarna over op de aanval met een stootbarrage die Rua tegen de kooi drukte, waarna de legendarische Braziliaan van nog meer hersenschade gered werd toen scheidsrechter Marc Goddard het gevecht stopte. Shogun stond nog op z’n voeten toen Goddard ingreep, maar viel naderhand alsnog om.

Smith, die voor de tweede keer op lichtzwaargewicht vocht in de UFC, daagde na het gevecht Alexander Gustafsson uit, die zonder tegenstander zit op UFC 227. The Mauler zou over twee weken vechten tegen Volkan Oezdemir, maar de Zwitser meldde zich af met een gebroken neus.

Corey Anderson vs. Glover Teixeira
Corey Anderson boekte de grootste zege van zijn loopbaan in Noord-Duitsland. De Amerikaan won van Glover Teixeira via jurybesluit: 3x 30-27. Overtime nam deze partij met twee weken voorbereiding aan.

Zoals vaker, leunde Anderson op zijn worstelvaardigheden om Teixeira te kloppen. De Braziliaan verdedigde de eerste paar takedown-pogingen van Anderson, maar na een halve ronde vond de fittere Overtime manieren om het gevecht tegen het canvas te krijgen en ground-and-pound te geven.

Eenmaal op de grond verdweerde Teixeira zich adequaat: de eerste ronde sloot hij af met een strakke guillotine choke-poging en hij liet Anderson serieus werken op de grond. Maar doordat Overtime dat ook deed, scoorde hij simpelweg meer punten. Een knock-out of submissie was het enige dat ontbrak.

Vitor Miranda vs. Abu Azaitar
Abu Azaitar won zijn UFC-debuut. De Marokkaan klopte Vitor Miranda via jurybesluit: 2x 30-27, 1x 29-28.

Azaitar schreef de eerste twee ronden op z’n naam met staande vaardigheden. De Marokkaan was actiever en explosiever dan Miranda en bestookte de Braziliaan met harde stoten naar het midrif. Hierdoor ging de Braziliaan over op grondvechten en kon meerdere takedowns scoren, maar op de grond wist Azaitar in de eerste tien minuten ook steeds weer een manier te vinden om op te staan of over te nemen.

In de derde ronde opende Azaitar met een takedown om het gevecht uit te zingen, maar met een snelle armklem van z’n rug bracht Miranda hem toch nog even in problemen. Hierdoor moest Azaitar alsnog flink inspannen om de zege binnen te halen. Dit lukte: Azaitar verdedigde de armklem om bovenop te komen en kwam daarna niet meer in gevaar.

Stefan Struve lijdt derde nederlaag op rij
LINK

Danny Roberts vs. David Zawada
Danny Roberts versloeg David Zawada in een uitputtingsslag. De Engelsman won via jurybesluit: 2x 29-28, 1x 27-30. Makkelijk was het allerminst.

De eerste ronde was voor Roberts, die beter scoorde op de voeten. Zawada kwam daarin niet helemaal uit de verf met zijn grondvaardigheden, maar dat was anders in de laatste twee ronden. Daarin kwam de Pool beter in z’n ritme en maakte hij het Hot Chocolate ontzettend lastig op de mat.

Roberts’ grondvaardigheden werden hierdoor serieus getest en dat zorgde voor veel positiewisselingen en amusante grondgevechten. Zawada leunde daarbij op z’n BJJ-vaardigheden met risicovolle submissies en overnames, Roberts op worstelen en ground-and-pound. Met nog anderhalf minuut stelde de Engelsman de zege uiteindelijk veilig met een moeizame overname die uit z’n tenen kwam en wat ground-and-pound, om na het eindsignaal uitgeput naar z’n rug te vallen.

Marc Diakiese vs. Nasrat Haqparast
Nasrat Haqparast boekte een mooie thuiszege in Hamburg. De Duitser met Afghaanse roots klopte Marc Diakiese via jurybesluit: 2x 30-27, 1x 30-26. Zoals de scores doen vermoeden, was er na drie ronden geen twijfel over de winnaar.

Haqparast was simpelweg de betere en snellere bokser die de grotere Diakiese geen ruimte gaf om in z’n spel te laten komen. Zijn stootcombinaties kwamen aan en hij was steeds degene die eerder aanviel dan The Bonecrusher, die daar geen antwoord op had.

Halverwege leek Haqparast zijn aanpak te veranderen door meer op de counter te loeren, maar dat veranderde het wedstrijdbeeld niet. Diakiese werd in het slot van de tweede ronde zelfs nog naar de grond geslagen, maar de bel redde hem van een vroeger einde. In de derde ronde kwam er geen dramatische comeback, dus was Haqparast de duidelijke winnaar.

De volledige resultaten:
Main card:
Anthony Smith verslaat Mauricio Rua via knock-out, 1:29 in ronde 1
Corey Anderson verslaat Glover Teixeira via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Abu Azaitar verslaat Vitor Miranda via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Marcin Tybura verslaat Stefan Struve via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Danny Roberts verslaat David Zawada via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 27-30)
Nasrat Haqparast verslaat Marc Diakiese via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)

Prelims:
Damir Hadzovic verslaat Nick Hein via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Bartosz Fabinski verslaat Emil Meek via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Nad Narimani verslaat Khalid Taha via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Aleksandar Rakic verslaat Justin Ledet via unaniem jurybesluit (2x 30-24, 1x 30-25)

Vroege prelims:
Manny Bermudez verslaat David Grant via submissie (triangle choke), 0:59 in ronde 1
Darko Stosic verslaat Jeremy Kimball via TKO, 3:13 in ronde 1
Liu Pingyuan verslaat Damian Stasiak via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Bonus awards:
Fight of the Night: David Zawada vs. Danny Roberts
Performance of the Night: Manny Bermudez & Anthony Smith