UFC Fight Night 133: Dos Santos klopt Ivanov in volle 25 minuten

0
650
Foto: Srdjan Stevanovic/Zuffa LLC via Getty Images

Junior dos Santos heeft zijn terugkeer in de UFC gewonnen. In de hoofdpartij van UFC Fight Night 133 in Boise verwelkomde hij Blagoi Ivanov in ‘s werelds grootste MMA-organisatie en versloeg hij de Bulgaar via jurybesluit na 25 minuten: 5x 50-45.

Dos Santos tastte in de eerste ronde af, maar daarin werd zijn tactiek al duidelijk die hij de hele wedstrijd zou hanteren. De Braziliaan bewoog veel en leunde op zijn volume om meer punten te scoren dan de minder mobiele Ivanov.

Hier slaagde Cigano goed in. Zijn stoten waren accuraat en met een mix naar het hoofd en midrif maakte hij het lastig voor de Bulgaar, die in de vierde ronde op was en het tempo lastig bijbeende.

In de derde ronde had Ivanov nog wat succes met een paar rake klappen. Hij bleef gevaarlijk en kwam er af en toe goed doorheen, maar Dos Santos echt lastig maken lukte niet. Daarvoor deed hij simpelweg te weinig en alleen dankzij zijn goede kin bereikte hij de slotronde.

De cijfers spreken hierbij ook voor zich: Dos Santos plaatste twee keer zoveel stoten als Ivanov en was ook dubbel zo accuraat: 44 om 22 procent. Een geslaagde terugkeer voor Dos Santos, die in april vrijgesproken werd door USADA wegens een vervuild supplement.

Northcutt boekte eerste UFC-zege op weltergewicht
Sage Northcutt won voor het eerst een gevecht in de UFC op 170 pond. Na twee eerdere verliespartijen op weltergewicht, was drie keer scheepsrecht voor Super Sage, die won via TKO in de tweede ronde.

Na zeven minuten zag het er totaal niet uit dat Northcutt zou winnen. Ottow wist hem goed te neutraliseren met takedowns en controle bovenop. Vooral de eerste vier minuten waren goed voor Ottow: hij raakte Super Sage met een harde rechterstoot om direct over te gaan in een takedown en lang controle te houden in verschillende posities.

Ottow was na anderhalve ronde echter leeg, terwijl de jongere Northcutt nog fris was en optimaal profiteerde. Met een linkerhoek ging Ottow neer, waarna Super Sage direct voor de knock-out ging. Northcutt deed een takedown, hield Ottow van zich af, verdedigde een takedown uit wanhoop van Ottow om het af te maken met rake rechterstoten.

Glenn klopt competitieve Bermudez in gelijkopgaande pot
Rick Glenn versloeg Dennis Bermudez via verdeeld jurybesluit: 30-27, 29-28 en 28-29. In een gelijkopgaande wedstrijd trok The Gladiator aan het langste eind. Bermudez leed zijn vierde verliespartij op en zijn derde via verdeeld jurybesluit op rij tegen een vechter van Team Alpha Male.

In de eerste ronde kon Bermudez geen takedowns krijgen, dus scoorde Glenn flink met zijn stoten en trappen. Hierdoor was er geen twijfel over de winnaar van de eerste ronde. De laatste twee waren discutabeler doordat Bermudez zijn draai vond en Glenn wel tegen het canvas kreeg.

In de tweede ronde deed Bermudez vier uit vier takedowns, dus scoorde hij flink wat punten. Glenn verweerde zich daar goed tegen van zijn rug en kwam ook weer steeds overeind, net zoals in de derde ronde. Daarin lukte twee van Bermudez’ pogingen, maar daarbij was hij accurater met stoten en trappen dan Glenn. Toch trok The Gladiator aan het langste eind op basis van de eerste twee ronden.

Price wint met creativiteit van z’n rug
Niko Price boekte een knappe zege op Randy Brown. The Hybrid won opvallend via TKO met stoten vanaf zijn rug.

Price en Brown hadden een leuke openingsronde die vooral op het canvas interessant was. Price werkte zich goed uit de benarde posities waar Brown hem in bracht en deelde flinke schade uit bovenop. Toch ging Brown het grondgevecht niet uit de weg. Ook deed Rude Boy een mooie overname waarbij hij met een takedown op Price’s rug klom.

In de tweede ronde was het na amper een minuut voorbij. Brown verdedigde een takedown, waardoor Price op z’n rug eindigde. Door Nico’s trappen te ontwijken, kwam Brown bovenop in half guard en ging Price voor een armklem ging. De tol daarvoor was een paar rake klappen, dus ging Price voor een beenklem van z’n rug, waardoor Brown bijdraaide met z’n lichaam tegen de kooi. Eenmaal daar gooide Price stoten van z’n rug die hard aankwamen en Brown knock-out achterlieten.

Mendes boekt klinkende zege in terugkeer
Chad Mendes is weer een speler in de UFC-vedergewichtdivisie. Money klopte Myles Jury in zijn eerste gevecht sinds december 2015 via TKO in een kleine drie minuten.

Mendes, die terugkeerde van een dopingschorsing, gebruikte de eerste twee minuten om z’n draai te vinden in de kooi en liet Jury daarin het spel maken. The Fury scoorde daarin met trappen en stoten van afstand en bestookte de kleinere Mendes voor een geslaagde start, tot Money de trekker overhaalde en toesloeg.

En dat deed hij ook: met een krachtige linkerhoek vloerde hij Jury, die duidelijk aangeslagen was. Hierna rook de Amerikaan bloed en bleef hij als een bij op de honing om schade aan te richten. Jury wilde Mendes afremmen op de grond, maar Mendes was simpelweg te sterk en goed om zich af te laten stoppen en beëindigde de wedstrijd met een barrage aan rechterstoten.

Zingano doorbreekt negatieve spiraal
Cat Zingano heeft een belangrijke zege geboekt op Marion Reneau. Na drie verliespartijen op rij won Alpha overtuigend via jurybesluit: 2x 30-27, 1x 30-26. Dit was Zingano’s eerste zege sinds UFC 178 in september 2014, toen ze de huidige kampioene op 135 pond, Amanda Nunes, klopte.

Zingano nam vanaf het begin het initiatief tegen Reneau, die drie van haar vier voorgaande gevechten won. In het begin wilde ze staand haar vaardigheden testen met The Belizean Bruiser, maar ze kon altijd terugvallen op haar worstelvaardigheden met takedowns en controle bovenop. Naarmate de wedstrijd vorderde werden deze ook steeds belangrijker.

Reneau kon de takedowns simpelweg niet tegenhouden, dus bij elke opleving met stoten eindigde ze met haar rug op het canvas. Eenmaal daar had Zingano moeite om positie bovenop te houden waardoor ze meerdere malen opstond, maar Alpha scoorde er wel mee en hield Reneau in toom. Dit toonde zich in de scorekaarten: Zingano deed genoeg om alle ronden op haar naam te zetten.

De volledige resultaten:
Main card:
Junior Dos Santos verslaat Blagoy Ivanov via unaniem jurybesluit (3x 50-45)
Sage Northcutt verslaat Zak Ottow via knock-out, 3:13 in ronde 2
Rick Glenn verslaat Dennis Bermudez via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)
Niko Price verslaat Randy Brown via knock-out, 1:09 in ronde 2
Chad Mendes verslaat Myles Jury via TKO, 2:52 in ronde 1
Cat Zingano verslaat Marion Reneau via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)

Prelims:
Alejandro Perez verslaat Eddie Wineland via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Alex Volkanovski verslaat Darren Elkins via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Said Nurmagomedov verslaat Justin Scoggins via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Raoni Barcelos verslaat Kurt Holobaugh via knock-out, 1:29 in ronde 3

Vroege prelims:
Liz Carmouche verslaat Jennifer Maia via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Mark De La Rosa verslaat Elias Garcia via submissie (rear-naked choke), 2:00 in ronde 2
Jessica Aguilar verslaat Jodie Esquibel via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Bonus awards:
Fight of the Night: Raoni Barcelos vs. Kurt Holobaugh
Performance of the Night: Chad Mendes & Niko Price