UFC Fight Night 131: Marlon Moraes doorbreekt Jimmie Rivera’s lange zegereeks met snelle knock-out

0
821
Foto: WSOF

Marlon Moraes heeft een hele belangrijke zege geboekt. De Braziliaan won overtuigend van Jimmie Rivera in de hoofdpartij van UFC Fight Night 131 in Utica door El Terror in 33 seconden uit te schakelen met een rake trap tegen het hoofd en ground-and-pound.

De rake trap van Moraes was de eerste grote aanval van het gevecht. De bantamgewichten tastten elkaar nog af en hadden enkele trappen en stoten gegooid tot Magic hard en hoog uithaalde met zijn linkerbeen. Deze zette Rivera direct op z’n achterwerk en daarna ging Moraes voor de knock-out.

Rivera draaide zijn rug naar Moraes voordat de Braziliaan hem beet had, maar dat had geen invloed. Vanaf daar kon Moraes ook in positie komen om harde stoten uit te delen en na een paar seconden had scheidsrechter Dan Miragliotta al genoeg gezien.

Moraes doorbrak Rivera’s zegereeks van twintig gevechten met zijn zesde overwinning in minder dan twee minuten. Voor Magic was het de derde zege achter elkaar sinds hij zijn UFC-debuut (discutabel) verloor van Raphael Assunção op UFC 212.

Gillespie zet goede reeks voort tegen Pichel
Gregor Gillespie is nog steeds ongeslagen. In zijn twaalfde MMA-gevecht klopte hij Vinc Pichel via submissie door arm-triangle choke in de tweede ronde. Dit was het einde van een dominant optreden.

The Gift, die zijn vijfde overwinning in de UFC boekte, kwam geen seconde in problemen dankzij zijn ijzersterke worstelbasis. Hij was agressief en gaf Pichel geen moment de kans om iets te forceren, want bij elk startsignaal ging Gillespie direct voor een grondgevecht. Ook daar was hij agressief en ging hij van positie naar positie.

Die agressie gaf Pichel ook mogelijkheden om te counteren en uit benarde posities te ontsnappen, maar Gillespie had nooit problemen om dan weer naar een goede positie te worstelen. Zo kwam ook het einde tot stand: Gillespie werkte zich van side control via mount naar de rug van Pichel. Toen Pichel wilde terugdraaien naar half guard zette Gillespie de arm-triangle choke in en duurde het niet lang tot Pichel klopte.

Harris doorbreekt negatieve reeks met knock-out op Spitz
Walt Harris sloeg Daniel Spitz knock-out in de tweede ronde om een negatieve spiraal te doorbreken. The Big Ticket verloor zijn laatste twee gevechten, waaronder via diskwalificatie tegen Mark Godbeer op UFC 217, maar kende weinig moeite met de langere Spitz.

Harris was compact en volgde Spitz grotendeels. Spitz was bewegelijk en vocht daardoor niet als een doorsnee zwaargewicht, maar die aanpak werkte hem ook tegen. Hij verdedigde goed, alleen deed de lange Amerikaan weinig terug om recht op de overwinning te maken.

Harris liet zich niet van de wijs brengen en bleef geduldig, want als hij wel een stoot raakte had het effect. Dit resulteerde ook in de knock-out: The Big Ticket counterde een trap tegen het been met een linkerstoot die aankwam bij Spitz. Vervolgens rook Harris bloed en raakte hij stoten tot Spitz omviel en de scheidsrechter het gevecht stopte in de slotseconde van ronde twee.

Saunders snel klaar met Ellenberger
Ben Saunders boekte een vlugge overwinning op Jake Ellenberger. De routinier won in een kleine twee minuten van The Juggernaut via TKO dankzij een knie tegen de lever.

Saunders startte direct met hoge trappen gooien met zijn lange benen. Ellenberger zocht naar een manier om langs de lange ledematen van Saunders te komen om op het juiste moment toe te slaan. Deze vond hij, waardoor Saunders tegen de kooi geduwd en een stoot at, maar hij bleef overeind om direct over te gaan op knieën in de clinch.

Deze waren doorslaggevend: na een rake knie tegen de lever ging Ellenberger met een pijnlijke grimas op z’n gezicht neer en kwam hij niet meer overeind. Saunders doorbrak een reeks van twee verliespartijen waarin hij knock-out ging, terwijl Ellenberger zijn achtste verliespartij (waarvan vijf via knock-out) in tien gevechten leed.

Arce boekt knappe zege op Daniel Teymur
Julio Arce won zijn tweede UFC-gevecht door Daniel Teymur te kloppen. Na tweeënhalf ronde staand vechten, won Arce uiteindelijk op de grond via submissie door rear-naked choke.

Staand ging het Arce goed af. Hij was accuraat met stoten en trappen en liet Teymur, die alles met volle vermogen gooide, veel missen en hard werken. Arce was veel effectiever, terwijl Kid Dynamite na anderhalve ronde een beetje naar lucht hapte. Dit kwam mede doordat de Zweed ook veel druk zette en Arce geen ruimte gunde, hoewel de geboren New Yorker daar goed mee omging.

Uiteindelijk eindigde het gevecht op de grond toen Arce een trap ving en Teymur naar het canvas stuurde. De Amerikaan kwam direct op Teymur’s rug toen de Zweed wilde ontsnappen om op te staan en daar ging Arce voor zijn vijfde overwinning via rear-naked choke. Teymur verzette zich hevig, maar moest zich een minuut nadat hij op het canvas kwam gewonnen geven.

Alvey met hakken over de sloot langs Villante
Sam Alvey heeft zijn debuut op lichtzwaargewicht gewonnen. Smile’n Sam klopte de nummer vijftien op de UFC-ranglijst, Gian Villante, via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

Het gevecht zag er van begin tot eind ongeveer hetzelfde uit. Villante zette druk en varieerde met stoten en trappen. Soms trapte hij na een combinatie, maar ook zonder opzet en die uithalen hadden weinig effect. Alvey liet Villante het gevecht maken en zich onder druk zetten. Zijn tactiek was om te counteren met zijn stoten.

Alvey was daar redelijk effectief mee. Hij bleef vasthouden aan zijn vaste tweestootscombinatie die Villante best veel problemen. Vooral in de slotseconden van de eerste ronde: toen vloerde hij Villante met een counter, maar Alvey’s opvolgstoten waren bijna allemaal mis. Waarschijnlijk won die stoot het gevecht voor hem.

De volledige resultaten:
Main card:
Marlon Moraes verslaat Jimmie Rivera via knock-out, 0:33 in ronde 1
Gregor Gillespie verslaat Vinc Pichel via submissie (arm-triangle choke), 4:05 in ronde 2
Walt Harris verslaat Daniel Spitz via knock-out, 4:59 in ronde 2
Ben Saunders verslaat Jake Ellenberger via TKO, 1:55 in ronde 1
Julio Arce verslaat Daniel Teymur via submissie (rear-naked choke), 2:55 in ronde 3
Sam Alvey verslaat Gian Villante via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Prelims:
Sijara Eubanks verslaat Lauren Murphy via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
David Teymur verslaat Nik Lentz via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Belal Muhammad verslaat Chance Rencountre via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Desmond Green verslaat Gleison Tibau via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-27)

Vroege prelims:
Nathaniel Wood verslaat Johnny Eduardo via submissie (D’Arce choke), 2:18 in ronde 2
Jose Torres verslaat Jarred Brooks via TKO, 2:55 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Geen
Performance of the Night: Marlon Moraes, Gregor Gillespie, Ben Saunders & Nathaniel Wood