UFC Fight Night 130: Darren Till discutabel langs Stephen Thompson in thuisstad

0
732
Foto: Cho Tang www.mmaplanet.nl

Darren Till heeft Stephen Thompson verslagen in thuisstad Liverpool. In de hoofdpartij van UFC Fight Night 130 won de Liverpudlian via unaniem jurybesluit: 2x 49-46, 1x 48-47. Deze scores waren, op z’n zachtst gezegd, discutabel te noemen.

Het gevecht werd van begin tot eind staand uitgevochten, zoals verwacht. Daarin was Till de aanjager en Thompson die daardoor compleet in z’n element zat met veel schijnbewegingen en snel voetenwerk. Till had z’n huiswerk gedaan en ging beter met de stijl van Wonderboy om dan anderen in het verleden, wat goed was voor het gevecht.

Desondanks was het niet heel opwinded. De eerste ronde was voor beiden een opwarmronde waarin de twee in totaal negen klappen uitdeelden (Till vijf, Thompson vier) en dat aantal werd naarmate het gevecht vorderde niet veel hoger.

Hierdoor werden het ook gelijkopgaande ronden: Thompson ontweek veelal als Till in de achtervolging ging, maar kwam zelf nooit agressief naar voren. Voltreffers waren dus schaars. Alleen als Till agressief naar voren kwam werd het enigszins opwindend en ging het thuispubliek er vol achter staan, maar Thompson nam geen risico.

Hoe scoorde Thompson wel punten? Zoals hij altijd doet: door te counteren als Till naar voren kwam. Ook deelde hij hier en daar een stoot of trap uit als de twee recht tegenover elkaar stonden zonder enige impact.

Een stoot die wel impact had was een linkerstoot van Till in de slotronde. Hierdoor werd Wonderboy gevloerd en moest hij in de verdediging toen The Gorilla naar voren kwam, wat hij goed deed. Dankzij die ene stoot was de slotronde het makkelijkst te scoren.

De overige ronden waren dus lastiger, maar toch had niemand dit resultaat verwacht. Twee juryleden gaven Till vier ronden en een drie, waardoor de Engelsman tot winnaar uitgeroepen werd en het dak eraf ging voordat het publiek tevreden de Echo Arena verliet.

Magny schakelt White uit in eerste ronde
Neil Magny versloeg Craig White in het co-main event via TKO in de eerste ronde. De Amerikaan won vloerde Thundercat met een knie, waarna hij hem ground-and-pound uitschakelde.

Magny en White vochten grotendeels tegen de kooi. White duwde Magny van begin tot eind tegen het gaas om de Amerikaan daar te klemmen, maar toch scoorde Magny beter. Alleen een knie in White’s kruis zorgde voor een korte onderbreking.

Na de pauze duwde White zijn tegenstander direct weer tegen de kooi, maar bleef Magny simpelweg beter. Nadat hij het hoofd van White naar beneden duwde tot heuphoogte, deelde de Amerikaan een harde knie uit en ging Thundercat neer. Daarna bleef Magny agressief met ground-and-pound tot de scheidsrechter het gevecht stopte.

Allen paakt laatste strohalm tegen Burnell
Arnold Allen boekte een knappe zege tegen Mads Burnell. Almighty leek kansloos na tweeënhalf ronde, maar won toch via submissie in de slotronde door front choke.

Burnell dwong vanaf het begin zijn wil op. Allen kon de takedowns van de Deen niet tegenhouden en deed staand ook weinig. Ondanks dat de Engelsman constant steeds terug op zijn voeten kwam na een takedown, maakte hij geen gebruik van de momenten tussen de takedowns. Daar waren Burnell’s verdediging en counters te snel voor.

Allen stond dus ongetwijfeld achter na twee ronden en leek ook de derde ronde (en daarmee het gevecht) te verliezen, tot hij een takedown tegen de kooi verdedigde en zijn armen om Burnell’s nek wikkelde voor een verwurging. Burnell schoot hierdoor direct in de verdediging en wilde uit de verwurging draaien, maar eindigde op zijn rug en moest afkloppen. Een zeer knappe comeback van Allen, die zijn vijfde zege op rij boekte.

Amirkhani worstel zich langs Knight
Makwan Amirkhani heeft zijn eerste gevecht in veertien maanden gewonnen. De Fin klopte Jason Knight via jurybesluit: 2x 29-28, 1x 27-30. De vechter van SBG schreef de laatste twee ronden op z’n naam.

Amirkhani begon beter, maar verloor de eerste ronde toch. Mr. Finland liet in de openingsminuten zien dat hij snel en scherp was, tot Knight heel dichtbij de voortijdige zege kwam door hem twee keer naar het canvas te sturen met een stoot. De Fin overleefde de klappen en de diepe triangle choke die volgde na de tweede keer dat hij tegen het canvas geslagen werd om ternauwernood nog de tweede ronde te halen.

Daarna zette Amirkhani orde op zaken. In de laatste tien minuten verdedigde hij zich beter tegen en scoorde hij punten op de grond. Heel makkelijk ging dat niet in de tweede ronde, maar in de slotronde had Amirkhani bijna vier minuten de controle over de bewegelijke Knight. Hierdoor werd hij de winnaar, ondanks een jurylid die alle ronden aan Knight toekende.

Silva klopt Taleb na drieënhalf jaar afwezigheid
Claudio Silva stond op 8 november 2014 voor het laatst in de kooi voor zijn gevecht met Nordine Taleb. De lange afwezigheid was echter niet af te lezen aan de 35-jarige Braziliaan, die won via submissie door rear-naked choke in de ronde een.

De rollen van het gevecht waren snel bepaald: Silva was de aanjager en Taleb de countervechter. De Braziliaan opende heel wild en agressief, maar Taleb raakte daarvan niet van onder de indruk met een goede verdediging. Ook buitted hij zijn fysieke kracht uit om Silva’s takedowns te neutraliseren.

Na tweeënhalf minuut werd het toch een grondgevecht: Silva kreeg Taleb op z’n rug met een takedown en de Fransman reageerde direct met een beenklem. Deze bracht hem alleen in meer problemen, want nadat Silva de submissie verdedigde door op te staan kwam hij in mount en deelde hij harde ground-and-pound uit. Taleb verdedigde zich daartegen door om te draaien en creëerde daarmee de opening voor Silva om een rear-naked choke te doen. Hierdoor gaf Taleb zich gewonnen.

Eric Spicely vs. Darren Stewart
Het hoofdkaart werd geopend met een zege van Darren Stewart op Eric Spicely. The Dentist won door de Amerikaan in de tweede ronde knock-out te slaan.

Stewart deed in de eerste ronde alles met z’n vuisten, terwijl Spicely wat meer varieerde. De Amerikaan, meervoudig wereldkampioen BJJ, scoorde daardoor beter met meer druk. Een takedown forceren lukte niet doordat Stewart een poging met hulp van de kooi verdedigde.

In de tweede ronde waren de handen van Stewart doorslaggevender. In de eerste dertig seconden raakte hij Spicely twee keer achter het oor en niet veel later liep Spicely vol op een rechterstoot door het midden. Hierna ging The Dentist voor de knock-out en kreeg hij die ook toen Spicely vol op een linkse jab liep en neerging. Hierna hoefde Stewart het alleen nog af te maken met groud-and-pound.

De volledige resultaten:
Main card:
Darren Till verslaat Stephen Thompson via unaniem jurybesluit (2x 49-46, 1x 48-47)
Neil Magny verslaat Craig White via TKO, 4:32 in ronde 1
Arnold Allen verslaat Mads Burnell via submissie (front choke), 2:41 in ronde 3
Makwan Amirkhani verslaat Jason Knight via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 27-30)
Claudio Silva verslaat Nordine Taleb via submissie (rear-naked choke)
Darren Stewart verslaat Eric Spicely via TKO, 1:47 in ronde 2

Prelims:
Tom Breese verslaat Daniel Kelly via TKO, 3:33 in ronde 1
Lina Lansberg verslaat Gina Mazany via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Carlo Pedersoli verslaat Brad Scott via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Gillian Robertson verslaat Molly McCann via submissie (rear-naked choke), 2:05 in ronde 2

Vroege prelims:
Elias Theodorou verslaat Trevor Smith via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Bonus awards:
Fight of the Night: Geen
Performance of the Night: Tom Breese, Darren Stewart, Claudio Silva & Arnold Allen